Τηλεφωνικές επικοινωνίες Τραμπ με Νότια Κορέα και Ιαπωνία μετά τις πυραυλικές εκτοξεύσεις από τη Βόρεια Κορέα

Τηλεφωνικές επικοινωνίες Τραμπ με Νότια Κορέα και Ιαπωνία μετά τις πυραυλικές εκτοξεύσεις από τη Βόρεια Κορέα
A Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) interceptor is launched during a successful intercept test, in this undated handout photo provided by the U.S. Department of Defense, Missile Defense Agency. THAAD provides the U.S. military a land-based, mobile capability to defend against short- and medium-range ballistic missiles, intercepting incoming missiles inside and outside the earth's atmosphere. REUTERS/U.S. Department of Defense, Missile Defense Agency/Handout via Reuters ATTENTION EDITORS - FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
A Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) interceptor is launched during a successful intercept test, in this undated handout photo provided by the U.S. Department of Defense, Missile Defense Agency. THAAD provides the U.S. military a land-based, mobile capability to defend against short- and medium-range ballistic missiles, intercepting incoming missiles inside and outside the earth's atmosphere. REUTERS/U.S. Department of Defense, Missile Defense Agency/Handout via Reuters ATTENTION EDITORS - FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Handout . / Reuters

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες, τόσο με τον υπηρεσιακό πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Χουάνγκ Γκιο-αν, όσο και με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, με κεντρικό θέμα την κλιμάκωση της προκλητικότητας από τη Βόρεια Κορέα.

Στην τηλεφωνική συνομιλία με τον υπηρεσιακό πρόεδρο της Νότιας Κορέας κυριάρχησαν οι χθεσινές πυραυλικές εκτοξεύσεις που έκανε η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με το γραφείο του Χουάνγκ Γκιο-αν, στη Σεούλ.

Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι Τραμπ και Άμπε επιβεβαίωσαν το πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Τόκιο, ενώ καταδίκασαν τις πυραυλικές εκτοξεύσεις της Βόρειας Κορέας, χαρακτηρίζοντας τες απειλή κατά της περιφερειακής ασφάλειας.

Η ποιοτική αναβάθμιση των πυραυλικών εκτοξεύσεων, παρά το γεγονός ότι οι πύραυλοι δεν είχαν χαρακτηριστικά βαλλιστικών διηπειρωτικών πυραύλων (ICBM) προκάλεσε ανησυχία τόσο στη Σεούλ, όσο και στο Τόκιο.

Η Ιαπωνία έχει στρατηγικά χαρακτηριστικά “ακίνητου αεροπλανοφόρου” για τα αμερικανικά συμφέροντα στην ευρύτερη ασιατική περιοχή, ενώ η Νότια Κορέα έχει ανάγκη από την υποστήριξη των ΗΠΑ, εξαιτίας της αναμενόμενης κλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις της με την Κίνα, καθώς το Πεκίνο είναι αντίθετο στην ανάπτυξη του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD σε νοτιοκορεατικό έδαφος.

Από την άλλη μεριά, αναμένεται ότι το καθεστώς διεθνούς διπλωματικής απομόνωσης με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η Πιονγιάνγκ θα ενισχυθεί, εξαιτίας της κλιμάκωσης της διπλωματικής έντασης κατά τα τελευταίο 24ωρα, στο διμερές πλαίσιο σχέσεων που η Βόρεια Κορέα είχε διαμορφώσει με τη Μαλαισία.

Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ άρχισαν την εγκατάσταση τμημάτων του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος Terminal High Attitude Area Defense (THAAD) στο έδαφος της Νότιας Κορέας, μετά τη χθεσινή εκτόξευση τεσσάρων πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στρατιωτικής Διοίκησης Ειρηνικού των ΗΠΑ

Η ανακοίνωση αυτή έγινε καθώς τα κρατικά ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας δημοσιοποίησαν ότι ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε προσωρινά τις εκτοξεύσεις που έγιναν χθες κλιμακώνοντας την επιθετική απειλή της Πιονγιάνγκ έναντι της Ουάσιγκτον, αλλά και των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που σταθμεύουν σε νοτιοκορεατικό και ιαπωνικό έδαφος.

Την περίοδο αυτή και μέχρι τα τέλη Απριλίου διεξάγονται κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, με τη συμμετοχή αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων και των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας, τις οποίες παραδοσιακά η Βόρεια Κορέα θεωρεί ως ένδειξη προετοιμασίας για την εκδήλωση πολεμικής επιθετικής ενέργειας εναντίον της από τη Σεούλ.

Από την πλευρά της, η Στρατιωτική Διοίκηση Ειρηνικού των ΗΠΑ τόνισε ότι: “οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένης και της χθεσινής εκτόξευσης πυραύλων επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα μας στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας μας με τη Νότια Κορέα, για την ανάπτυξη του συστήματος THAAD,” σύμφωνα με την ανακοίνωση του διοικητή του αναφερόμενου αμυντικού σχηματισμού ναυάρχου Χάρι Χάρις.

Σε περιφερειακό επίπεδο γεωπολιτικής δυναμικής η ανάπτυξη του αναφερόμενου οπλικού συστήματος στο έδαφος της Νότιας Κορέας αναμένεται ότι θα οξύνει την αντιπαράθεση μεταξύ της Σεούλ και του Πεκίνου, καθώς η Κίνα είναι αντίθετη στην ανάπτυξη του THAAD υποστηρίζοντας ότι θα θέσει σε κίνδυνο την υφιστάμενη περιφερειακή ασφάλεια. Οι ανησυχίες του Πεκίνου προκαλούνται από το ισχυρό ραντάρ που ενισχύει τη δράση του THAAD και από το γεγονός ότι, μετά την ολοκλήρωση της επιχειρησιακής ανάπτυξής του, τόσο η Σεούλ, όσο και η Ουάσιγκτον θα έχουν εικόνα για τις κινήσεις των κινεζικών στρατιωτικών δυνάμεων εντός της κινεζικής επικράτειας στην ευρύτερη περιοχή της συνοριακής γραμμής μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Κίνας.

Οι τέσσερις πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν χθες είχαν τροχιά προς τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, ενώ κατέπεσαν στη βορειοδυτική θαλάσσια περιοχή εντός της ιαπωνικής αποκλειστικής ζώνης προκαλώντας έντονη ανησυχία τόσο στη Σεούλ, όσο και στο Τόκιο. Από την πλευρά της η Πιονγιάνγκ είχε πρόσφατα εκφράσει τη διάθεσή της για αντιπερισπασμούς επιθετικού χαρακτήρα με αφορμή τη διεξαγωγή των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων Νότιας Κορέας-ΗΠΑ.

Οι τελευταίες πυραυλικές εκτοξεύσεις της Βόρειας Κορέας έγιναν από στρατιωτική μονάδα που έχει ως αποστολή τη διεξαγωγή επιθέσεων κατά των αμερικανικών βάσεων που βρίσκονται σε ιαπωνικό έδαφος, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας (KCNA). “Στις καρδιές των αντρών του πυροβολικού μας υπάρχει μία θερμή επιθυμία εκδίκησης κατά των πολεμοχαρών που διεξάγουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Ο Κιμ διέταξε τις στρατηγικές μας δυνάμεις να βρίσκονται σε επίπεδο μέγιστης επιφυλακής, όπως απαιτείται από τη δύσκολη κατάσταση μιας απροσδόκητης πολεμικής σύγκρουσης, οποιαδήποτε στιγμή, καθώς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις απαραίτητες κινήσεις, προκειμένου ν΄ απαντήσουμε εκμηδενίζοντας τους εχθρούς μας,” ανέφερε το KCNA.

Οι εκτιμήσεις αμυντικών αναλυτών, αλλά και των δεδομένων από τους σταθμούς ραντάρ της περιοχής, αναφέρουν ότι οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν χθες δεν είχαν χαρακτηριστικά βαλλιστικών διηπειρωτικών πυραύλων (ICBM), σύμφωνα με τη Νότια Κορέα. Η πτήση τους κάλυψε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων φτάνοντας σε ύψος τροχιάς 260 χιλιομέτρων. Μερικοί από αυτούς κατέπεσαν σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από τη βορειοδυτική ακτή της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στο Τόκιο.

Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία ζήτησαν την έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά τις χθεσινές εκτοξεύσεις της Βόρειας Κορέας, ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές μια συνεδρίαση του αναφερόμενου οργάνου του ΟΗΕ για το ζήτημα αυτό προγραμματίζεται για αύριο.

Από την άλλη μεριά, η ολοκλήρωση της εγκατάστασης του συστήματος THAAD στο έδαφος της Νότιας Κορέας, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα ενός ή δύο μηνών, έναντι του αρχικού προγραμματισμού για εγκατάστασή του στα τέλη του 2017.

Αμυντικές πηγές δεν αποκλείουν την επιχειρησιακή αξιοποίηση του THAAD ακόμη και μέσα στον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, οι εξελίξεις αυτές αναμένεται ότι θα επηρεάσουν αρνητικά την πορεία των διμερών σχέσεων της Νότιας Κορέας και της Κίνας με επιπτώσεις για τη Σεούλ σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο. Οι κινεζικές αρχές έχουν προχωρήσει στη διακοπή λειτουργίας άνω των είκοσι εμπορικών καταστημάτων τα οποία δραστηριοποιούνταν υπό τον πολυεθνικό επιχειρηματικό όμιλο της Lotte Group.

Αντιδράσεις από την Κίνα

Η Κίνα θα υπερασπιστεί «με αποφασιστικότητα» την ασφάλειά της μετά την ανάπτυξη του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στη Νότια Κορέα, προειδοποίησε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Κίνα θα λάβει με αποφασιστικότητα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα ασφαλείας της», προειδοποίησε ο Γκενγκ Σουάνγκ εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα θα υποστούν τις συνέπειες», πρόσθεσε ο Γκενγκ λίγη ώρα αφού η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει σήμερα να αναπτύσσει στοιχεία του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στη Νότια Κορέα, μία ημέρα μετά την εκτόξευση τεσσάρων πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα, εκ των οποίων οι τρεις έπεσαν στα ιαπωνικά χωρικά ύδατα.

«Καλούμε όλες τις πλευρές να σταματήσουν την ανάπτυξη αυτή και να μην πάρουν τον κακό δρόμο», υπογράμμισε ο ίδιος.

Η Κίνα πιστεύει ότι το σύστημα THAAD και το ισχυρό του ραντάρ ενδέχεται να περιορίζουν την αποτελεσματικότητα των δικών της αντιπυραυλικών συστημάτων.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή