Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν τις κινεζικές πόλεις «φαντάσματα»

Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν τις κινεζικές πόλεις «φαντάσματα»

Οι κινεζικές πόλεις «φαντάσματα» είναι γνωστές εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Πρόκειται για πόλεις στις οποίες έχουν κατασκευαστεί πάρα πολλά ακίνητα για να στεγάσει τον πληθυσμό που σε πολλές περιοχές έχει εκτιναχθεί, τα οποία όμως ακόμη παραμένουν άδεια και ερημωμένα.

Το DigitalGlobe και το Business Insider δημοσιεύει νέες δορυφορικές εικόνες από την εξωφρενική επενδυτική σπατάλη της Κίνας.

Το παράδοξο των πόλεων φαντασμάτων της κινεζικής επικράτειας προκλήθηκε από την ιλιγγιώδη ανάπτυξη και τον οικοδομικό οργασμό που βίωσε η Κίνα τα τελευταία χρόνια.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για φούσκα.

Πως δημιουργήθηκαν

Η αύξηση του πληθυσμού δημιούργησε περισσότερες ανάγκες στέγασης. Η Σαγκάη, για παράδειγμα, επταπλασιάστηκε μέσα σε μόλις 15 χρόνια και ο πληθυσμός της υπερέβη τα 23 εκατ. ενώ παλαιότερα αριθμούσε μόλις 6,6 εκατ. Η κυβέρνηση εναπόθεσε τη διαχείριση του ευρύτατου σχεδίου αστικοποίησης στις περιφερειακές αρχές. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι τοπικές αρχές πρέπει να μεριμνούν για το 80% των δαπανών τους ενώ λαμβάνουν μόλις το 40% των φορολογικών εσόδων του κράτους. Καταφεύγουν, έτσι, στις πωλήσεις γης καθώς αγοράζουν φθηνά οικόπεδα ως αγροτεμάχια, τα χαρακτηρίζουν αστικές περιοχές και τα μεταπωλούν ακριβά. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας, οι περιφερειακές αρχές στην Κίνα άντλησαν 438 δισ. δολ. από πωλήσεις γης μόνο μέσα στο 2012.

Όμως η οικοδόμηση μιας νέας πόλης από μηδενική βάση αποτελεί για την Κίνα ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πεκίνου, απαιτεί 17 με 23 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Έως το 2020 η πόλη Ορντος Κανγκμπάσι σχεδιάζει να έχει πληθυσμό 300.000 κατοίκων, η πόλη Νανχούι φιλοδοξεί να προσελκύσει 800.000 κατοίκους, ενώ πέντε εκατ. άτομα υπολογίζεται ότι θα ζουν στη Νέα Περιοχή της πόλης Ζενγκντόνγκ. Έτσι θα γεμίσουν μακροπρόθεσμα οι κενές αυτές «πόλεις φαντάσματα» της Κίνας.

Εν ολίγοις, χρειάζεται τουλάχιστον μία δεκαετία για να αρχίσουν να ξεφεύγουν από την κατάσταση της αδράνειας όλα αυτά τα νέα αστικά συγκροτήματα της Κίνας και να γεμίζουν ουσιαστικά με κατοίκους.

Δημοφιλή