Oι Σουηδοί «οπαδοί» του Τραμπ που κατέγραφαν στα κρυφά συνομιλίες δημοσιογράφων

Oι Σουηδοί «οπαδοί» του Τραμπ που κατέγραφαν στα κρυφά συνομιλίες δημοσιογράφων
Getty Images

«Granskning Sverige» που στα ελληνικά μεταφράζεται ως «Υπόλογη Σουηδία» είναι το όνομα ιστοσελίδας που περιγράφεται ως μια πρωτοβουλία πολιτών η οποία συστάθηκε προκειμένου να υποβάλλει ερωτήσεις που η πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης δεν τολμούν να κάνουν. Οι επικριτές του το χαρακτηρίζουν ως ένα «γελοίο μέσο της ακροδεξιάς» που ως μοναδικό σκοπό έχει να παρενοχλεί και να εκφοβίζει.

«Θα έλεγα ότι η κεντρική του γραμμή είναι ξενοφοβική και στέκεται απέναντι στους μετανάστες», λέει ο Ματίας Στέιχλι, ένας ερευνητής - δημοσιογράφος της εφημερίδας Eskilstuna-Kuriren, σύμφωνα με το BBC.

«Θα τους άρεσε να διαβάζουν περισσότερα θετικά πράγματα για τον Ντόναλντ Τραμπ και θα ήθελαν να βλέπουν θετικές ιστορίες για τη σύγχρονη Ρωσία καθώς και απόψεις σύμφωνες με την ιδεολογία των νεο-Ναζί».

Εν αγνοία των δημοσιογράφων στους οποίους απευθύνονται, οι συνομιλίες καταγράφονται και στη συνέχεια επιμελούνται και δημοσιεύονται στην εν λόγω ιστοσελίδα καθώς και στη σελίδα του διαχειριστή της, Έρικ Γιόχανσον, στο Youtube.

Παράδειγμα μίας τέτοιας ηχογράφησης αποτελεί η συζήτηση που είχε ο Ματίας Στέιχλι, με τη συνάδελφο και αρχισυντάκτριά του Έυα Μπούρμαν.

Το άτομο που τον κάλεσε συστήθηκε σε αυτόν ως «Τζανέ» και τον ρώτησε γιατί σε ένα θέμα που αφορούσε επίθεση σε φρουρό ασφαλείας, δεν αναφέρθηκε ότι ο δράστης ήταν αλλοδαπός.

«Η αλήθεια βρίσκεται εκεί έξω» σημείωσε το άτομο που τηλεφώνησε στον Στέιχλι, σύμφωνα με απόσπασμα της συζήτησης που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας. Ο «Τζανέ» κατηγόρησε ευθέως τα παιδιά του δρόμου, που κατάγονται από το Μαρόκο, για την εν λόγω επίθεση, αν και η αστυνομία διαβεβαίωσε ότι επρόκειτο για μία ντόπια συμμορία νεαρών. Και ενώ ο «Τζανέ» συνέχισε να εκθέτει τις εκτιμήσεις του, η Μπούρμαν αγανάκτησε μέχρι που τελικά του είπε πως «αυτό λέγεται ρατσισμός».

Η συζήτηση η οποία διήρκεσε για περισσότερο από 20 λεπτά δημοσιεύτηκε με διάρκεια μόλις 3 λεπτών στο Youtube με τίτλο: «Αρχισυντάκτρια αποκαλεί πολίτη ρατσιστή».

Όταν οι δύο Σουηδοί δημοσιογράφοι έγιναν στόχος και άλλων ατόμων που τους καλούσαν με ψεύτικα στοιχεία, ο Στείχλι αποφάσισε να δράσει μυστικιστικά. Δημιούργησε έναν ψεύτικο λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής ενημέρωσης και έκανε εγγραφή στο φόρουμ της ακροδεξιάς. Έφτασε μάλιστα σε σημείο να θυσιάσει την καριέρα του καταγράφοντας συνομιλίες δημοσιογράφων.

Όπως ισχυρίζεται ο δημοσιογράφος του προσέφεραν 100 δολάρια για κάθε κλήση και του είπαν ότι έπρεπε να κρατήσει μυστική την ταυτότητά του και ότι έπρεπε να επεξεργαστεί οποιοδήποτε τηλεφώνημα ούτως ώστε να ακούγεται δραματικό, προτού δημοσιευτεί.

Σε μία προσπάθεια του BBC να επικοινωνήσει με τον Έρικ Γιόχανσον, διαχειριστή της ιστοσελίδας «Granskning Sverige» και ζητώντας του να σχολιάσει το συμβάν με τους Σουηδούς δημοσιογράφος εκείνος αρνήθηκε ότι η συνομιλία είχε υποστεί οποιοδήποτε είδος επεξεργασίας. Ερωτηθείς γιατί οι δημοσιογράφοι δεν ενημερώθηκαν ότι ηχογραφούνται, όπως είναι και το δεοντολογικό - εκείνος είπε ότι οι συνεργάτες του και ο ίδιος δεν κάνουν τίποτα κακό και πως το μόνο που επιθυμούν είναι μα πείσουν τα μέσα να παρουσιάζουν μία πιο ισορροπημένη εικόνα της σύγχρονης Σουηδίας.

Δημοφιλή