Επιχείρηση... θωράκισης των εξωτερικών και των εσωτερικών του συνόρων. Συμμαχίες εκτός και εντός ΝΔ αναζητά ο Μητσοτάκης

Συμμαχίες εκτός και εντός ΝΔ αναζητά ο Μητσοτάκης
Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Η ευρωπαϊκή "περιοδεία" του Προέδρου της ΝΔ προκειμένου να μιλήσει για το δικό του σχεδίου ενός άλλου μίγματος οικονομικής πολιτικής συνεχίζεται, αυτή τη φορά... εντός των συνόρων.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνάντηση του με τους πρέσβεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, με θέμα αιχμής το αναπτυξιακό και οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, με μείωση φόρων και ένα σταθερό φορολογικό σύστημα χωρίς αιφνιδιασμούς, καθώς επίσης και οι θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα εθνικά θέματα.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για την αρχή ενός νέου κύκλου επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη για αυτό που ο ίδιος ονομάζει "αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας", ενώ οι συναντήσεις του Ευρωπαίους παράγοντες θα συνεχιστούν και την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου θα μεταβεί για τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ.

Στην βελγική πρωτεύουσα ο κ. Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Φρεντερίκα Μογκερίνι και τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ήδη πάντως στις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να βάλει στο κάδρο των ευθυνών για την οικονομική πορεία της χώρας και τους δανειστές. Κάτι το οποίο έκανε ακόμα πιο σαφές όλες χθες, όταν από το βήμα εκδήλωσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ηλεκτρικών Συσκευών σημείωσε με νόημα ότι "λάθη δεν έκανε μόνο η ελληνική πλευρά. Λάθη έκαναν δυστυχώς και οι δανειστές μας οι οποίοι πολλές φορές ήταν ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι. Δυστυχώς, αν δεν υπέδειξαν, ανέχτηκαν όμως το δρόμο της υπερφορολόγησης αντί του δρόμου της περικοπής των δαπανών".

Παράλληλα, όπως φάνηκε και από το περιεχόμενο της συνεδρίασης των γαλάζιων τομεαρχών, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να "θωρακίσει" και τα κομματικά σύνορα του, κάνοντας σαφές σε όσους έχουν εκφράσει τελευταία ενστάσεις ότι για τη ΝΔ δεν τίθεται κανένα ζήτημα είτε συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε στήριξης δημοσιονομικών μέτρων που θα φέρει η κυβέρνηση.

"Ούτε μέτρα ούτε αντίμετρα. Δεν θα γίνουμε δεκανίκι του κ. Τσίπρα" ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του, στέλνοντας ταυτόχρονα και ένα εσωκομματικό μήνυμα ότι οποίος δεν μπορεί να ακολουθήσει αυτή τη στρατηγική θα μείνει πίσω...

Δημοφιλή