Ντεμπίνα: Φυτρώνει στα ορεινά, ομορφαίνει τα τραπέζια μας

Μία ποικιλία τόσο ξεχωριστή, τόσο δεμένη με την Ήπειρο και τόσο μοναδική που επιβάλλεται να γνωρίσεις την ιστορία της και τα κρασιά της.

Αν ρωτήσεις κάποιον ντόπιο από που έχει πάρει αυτή η ποικιλία το όνομά της, θα σου απατήσει από την φράση “de vino” που σημαίνει “σταφύλι του κρασιού”. Και μόλις φτάσει στον ουρανίσκο σου τότε θα καταλάβεις γιατί μένει χαραγμένη στο θυμικό οποιουδήποτε την δοκιμάζει. Λίγες ποικιλίες έχουν τόσο μακρά και ιδιαίτερη ιστορία. Λίγες ποικιλίες μπορούν να παράγουν αβίαστα τόσο ιδιαίτερα κρασιά. Η Ντεμπίνα με τον χαρακτήρα της, από το αμπέλι μέχρι την εμφιάλωση, είναι μια ποικιλία που από την πρώτη γουλιά καρφώνεται στο μυαλό σου και γι’ αυτό αξίζει να μάθεις περισσότερα για εκείνη και για τα κρασιά που μας δίνει. Αξίζει να πιάσει μόνιμη θέση στην προσωπική σου κάβα.

Είναι μία ποικιλία τόσο δεμένη με την περιοχή της Ζίτσας που θα έλεγες ότι δεν θέλει να ευδοκιμήσει πουθενά αλλού. Αρνείται πεισματικά. Όσες φορές καλλιεργήθηκε αλλού, απέδωσε μεν καρπούς (σταφύλια) αλλά το αποτέλεσμα και τα γευστικά χαρακτηριστικά της δεν είχαν απολύτως καμία σχέση με αυτά που παράγονται στην περιοχή της Ζίτσας. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που η Ντεμπίνα θεωρείται και είναι μια ποικιλία με τα δικά της μοναδικά γευστικά χρώματα. Άλλωστε δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία από την Ευρωπαϊκή οινική νομοθεσία ως Προστατευμένη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).

Βλέπεις το terroir της περιοχής είναι από μόνο του κάτι το ξεχωριστό για την ανάπτυξη των αμπελώνων. Η περιοχή της Ζίτσας διαθέτει ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα λόγω του υψομέτρου που κυμαίνεται ανάμεσα στα 600 με 700 μέτρα, αλλά και λόγω των αέρινων ρευμάτων που κατευθύνονται προς το Ιόνιο. Αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν άμεσα και τον τρύγο ο οποίος γίνεται καθυστερημένα τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Όπως και σε κάθε άλλη αμπελοπεριοχή, έτσι και στην Ζίτσα, ο τρύγος είναι μια πραγματική γιορτή. Αν μπορέσεις, αξίζει να δεις και να συμμετέχεις μια φορά στην όλη διαδικασία.

Όλη αυτή η ιεροτελεστία και η φροντίδα που χρειάζεται η Ντεμπίνα φαίνεται πως είχε κερδίσει τους πρώτους αμπελουργούς που την καλλιέργησαν γύρω στον 15ο με 16ο αιώνα στην περιοχή. Από τότε η Ντεμπίνα είχε καταφέρει να ξεχωρίσει δίνοντας ποιοτικά λευκά κρασιά αφρώδη και μη. Υπάρχει όμως στην περιοχή και ένα κτήμα με μεγάλη ιστορία και παράδοση που επιβάλλεται να επισκεφτείς, αυτό του Γκλίναβου. Ο Λευτέρης Γκλίναβος το 1960 πήγε στο Τμήμα Οινολογίας του Πανεπιστημίου του Bordeaux και επιστρέφοντας ίδρυσε το 1978 το ομώνυμο Κτήμα στην αμπελουργική ζώνη ΠΟΠ της Ζίτσας Ιωαννίνων. Το 1990 ήρθαν οι πρώτες διακρίσεις και τα βραβεία, τα οποία αυξήθηκαν από το 2009 και μετά όταν εγκαινιάστηκε μια μεγάλη μονάδα παραγωγής αφρώδων και ημιαφρώδων οίνων. Εκεί θα έχεις την δυνατότητα να δοκιμάσεις μερικά από τα καλύτερα, παλαιότερα και πιο γευστικά κρασιά της ποικιλίας Ντεμπίνα με φρουτώδη, αριστοκρατικά και ντελικάτα χαρακτηριστικά. Θα τα λατρέψεις και αυτό είναι σίγουρο.

Από την πρώτη μέχρι την τελευταία γουλιά δεσπόζει το πράσινο μήλο, τα εσπεριδοειδή και το αχλάδι, ενώ βγάζει και τόνους ροδάκινου και γιασεμιού. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά θα τα βρεις σίγουρα στις ετικέτες Primus Zitsa και Άσπρα Χώματα.

Η Ντεμπίνα δίνει και εξαιρετικά αφρώδη και ημιαφρώδη κρασιά άριστης ποιότητας. Το Debina και το Lefteris Glinavos Brut είναι μερικά από αυτά.

Φυσικά δεν θα έλειπε από την συλλογή του κτήματος το κρασί του Παλιού Καιρού, φόρος τιμής στο παραδοσιακό κρασί που τόσους αιώνες εμφιαλωνόταν στα κελάρια κάθε σπιτιού. Θα το βρεις σε ένα πανέμορφο μπουκάλι με το όνομα Παλιοκαιρίσιο.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει το τσίπουρο που βγαίνει από την ποικιλία σε δύο εκδοχές, την Ασημένια Λίμνη, και τη Χρυσή Βίδρα, παλαιωμένο σε γαλλικά δρύινα βαρέλια που μεταμορφώνει εντελώς τον χαρακτήρα του και σου θυμίζει premium brandy.

Η ποικιλία Ντεμπίνα με τις φινετσάτες αρωματικές νότες της, που διαρκούν ευχάριστα στη βάση της καλής αναλογίας οξύτητας και πινελιών ορυκτότητας, αποτέλεσμα του ημιορεινού ασβεστώδους μικροκλίματος, δίνουν μακρά επίγευση και πλούσια γευστικά χαρακτηριστικά. Το Κτήμα Γκλίναβος από την άλλη πλευρά, με πίστη στην παράδοση αλλά και με τη συνεχή βελτίωση εγκαταστάσεων και μεθόδων, έχει καταφέρει να παράγει ιδιαίτερα κρασιά αλλά και εξαίσιο τσίπουρο. Σε όποια μορφή κι αν την έχεις στο ποτήρι σου, είναι σίγουρο ότι θα κερδίσει τις εντυπώσεις. Σε όποια μορφή και αν δοκιμαστεί η Ντεμπίνα, είναι σίγουρο ότι σε κάθε γουλιά της θα βγάλει την ιστορία της αλλά και το μεράκι με το οποίο καλλιεργήθηκε στα ζιτσιώτικα αμπέλια.