Ξέρατε ότι αυτό το ακριβό μεταξωτό που φοράτε έχει φτιαχτεί από το σάλιο ενός σκουληκιού;

Ξέρατε ότι αυτό το ακριβό μεταξωτό που φοράτε έχει φτιαχτεί από το σάλιο ενός σκουληκιού;
Vintage wooden box with different colorful scarves
esokolovskaya via Getty Images
Vintage wooden box with different colorful scarves

Κατά πάσα πιθανότητα γνωρίζετε ότι το μετάξι, προέρχεται από τους μεταξοσκώληκες, όπως λέει και το όνομά τους. Γνωρίζατε, όμως, ότι το μετάξι, αυτό το τόσο ντελικάτο και ακριβό ύφασμα, προέρχεται μέσα από το στόμα του μεταξοσκώληκα;

Ο Tom Turpin, καθηγητής εντομολογίας στο Purdue University, μας εξήγησε στην HuffPost όλη την διαδικασία. «Οι αδένες τους το παράγουν. Βγαίνει από τους σιελογόνους αδένες και μόλις είναι έτοιμοι [οι μεταξοσκώληκες] να γίνουν νύμφες, μόλις έχουν τελειώσει με την διαδικασία του φαγητού τους, φτιάχνουν το κουκούλι τους», ανέφερε.

Οι μεταξοσκώληκες τρέφονται από τα φύλλα μουριάς για 42 μέρες, μέσα στις οποίες ένας μεταξοσκώληκας μπορεί να φτιάξει 2.743 μέτρα μετάξι, σε μία μόνο κλωστή. Παρ' ολ' αυτά σε ένα συγκεκριμένο σημείο της διαδικασίας είναι απαραίτητο να σκοτωθεί ο μεταξοσκώληκας. Ναι, καλά ακούσατε.

«Μόλις ο μεταξοσκώληκας έχει σταματήσει να φτιάχνει το μετάξι, θα απελευθερώσει ένα χημικό το οποίο θα διαλύσει το μετάξι, ώστε να μπορεί να βγει έξω ο σκόρος. Εάν απελευθερώσει αυτό το χημικό θα διαλύσει την μία άκρη και θα σας αφήσει με πολλά διαφορετικά κομμάτια και όχι με ένα ενιαίο κομμάτι μετάξι μήκους 2.743 μέτρων», είπε ο Turpin.

Μόλις οι μεταξοσκώληκες έχουν τυλιχτεί εντελώς μέσα στο μεταξωτό κουκούλι τους, τις βάζουν σε βραστό νερό, ώστε να σκοτώσουν το σκουλήκι και να δέσουν το μετάξι.

Αν και αυτός είναι ο παραδοσιακός τρόπος με τον οποίο συλλέγεται το μετάξι, υπάρχουν και πιο σύγχρονοι τρόποι, όπως η παραγωγή μεταξιού από άδεια κουκούλια.