Τσίπρας: Από τη συμμετοχή των πολιτών εξαρτάται η επιτυχία του εγχειρήματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Τσίπρας: Από τη συμμετοχή των πολιτών εξαρτάται η επιτυχία του εγχειρήματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος
EUROKINISSI

Ηλεκτρονική «ψήφο» στους πολίτες για το νέο Σύνταγμα και την Ελλάδα του 2021 προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Επιτροπή που έχει συσταθεί για την οργάνωση της δημόσιας συζήτησης σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Παράλληλα ο πρωθυπουργός πρότεινε να έχει ολοκληρώσει η Επιτροπή το έργο της έως το τέλος του καλοκαιριού ώστε το φθινόπωρο να μπορεί να ξεκινήσει η Βουλή την συνταγματικά προβλεπόμενη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «την νέα μεταπολίτευση. Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Ελλάδα του 2021 και μετά. Το νέο θεσμικό πλαίσιο συμπίπτει με την έξοδο από την οικονομική επιτροπεία και όλοι ελπίζουμε με την έξοδο από την κρίση. Να είναι εξασφαλισμένα τα τρία «δ», δικαιώματα, διαφάνεια, δικαιοσύνη».

Ο στόχος, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, «πρέπει να είναι η συζήτηση που θα διεξαχθεί να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα και όλες τις απόψεις» ώστε να υπάρξει «αναθεώρηση ουσιαστική θεσμική τομής» και όχι μικρών αλλαγών. Για την κυβέρνηση το στοίχημα είναι η συμμετοχή των πολιτών και ο πρωθυπουργός είπε ότι θα υπάρχει τρόπος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας όπου «ο καθένας θα μπορεί να καταγράφει την άποψή του με τον κωδικό που έχει στο TAXIS». «Έτσι θα διαμορφωθεί ο χάρτης των απόψεων, των τάσεων της κοινωνίας στην πορεία προς την συνταγματική μεταρρύθμιση», τόνισε.

Παράλληλα με την αξιοποίηση των ηλεκτρονικών δυνατοτήτων θα γίνονται και οι ανοικτές διαδικασίες μέσα από συλλογικότητες και ζωντανό διάλογο. Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι ο διάλογος πρέπει να οργανωθεί και σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και για αυτό πρέπει να συμμετέχουν και οι ΟΤΑ.

Ακόμη υπογράμμισε ότι «χρειάζεται να ακουστεί και η φωνή των αποκλεισμένων από την εξουσία και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Να βρούμε τον τρόπο να εντάξουμε στη διαδικασία του διαλόγου εκείνων που είναι «κάτω από τα ραντάρ» και εκεί μπορεί να βοηθήσει το διαδίκτυο».

«Το εγχείρημα να βάλουμε την κοινωνία και τους πολίτες στη συζήτηση για τους δημοκρατικούς θεσμούς και για την Ελλάδα του 2021 θα δικαιωθεί από την ίδια την συμμετοχή των πολιτών», εκτίμησε.

Για τον Αλ. Τσίπρα το κεντρικό ερώτημα είναι αν πρέπει να υπάρξει εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών στην διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. «Η συζήτηση για το Σύνταγμα είναι η πιο άμεση, καθαρή και ουσιαστική συζήτηση για την Δημοκρατία και το περιεχόμενό της. Δεν μπορεί η Δημοκρατία να θεωρείται όρος κενός περιεχομένου. Πρέπει να συνδέεται με τα τρία «δ»: διαφάνεια, δικαιώματα, δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι «οι πολίτες πρέπει να έχουν λόγο όχι για να δεσμεύσουν τις απόψεις των βουλευτών, αλλά για να έχουν οι βουλευτές γνώση του τι λέει η κοινωνία. Ειδικά πρέπει να γίνει όταν τεθούν θέματα όπως η ασυλία των υπουργών και των βουλευτών».

«Μπορεί κάποιοι να ισχυριστούν ότι η εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών και του κάθε πολίτη ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι ο λαός έχει πάντα δίκιο και μπορεί να εκτοπίσει τις θεσμικά κατοχυρωμένες διαδικασίες, την απόφαση της Βουλής. Απόψεις που δημιουργούν μία εικόνα αγιοποίησης της κυρίαρχης κάθε φορά άποψης στο κοινωνικό σώμα είναι απόψεις που ενέχουν κινδύνους. Δεν ισχυρίζομαι ότι ο λαός έχει πάντα δίκιο, από την άλλη όμως εξίσου επικίνδυνες για τη Δημοκρατία είναι εκείνες που λένε ότι ο λαός δεν μπορεί να εκφράζει τις απόψεις του παρά μόνο κάθε τέσσερα χρόνια, όταν καλείται να ψηφίσει», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι χρειάζεται μία «ισορροπία»

Δημοφιλή