Οι πύλες του κάτω κόσμου βρίσκονται στη Σιβηρία και συνεχώς μεγαλώνουν

Οι πύλες του κάτω κόσμου βρίσκονται στη Σιβηρία και συνεχώς μεγαλώνουν

Τα παγωμένα υπεδάφη της Σιβηρίας λιώνουν και από κάτω του αποκαλύπτεται ένας άλλος κόσμος. Για την ακρίβεια αποκαλύπτονται οι αλλόκοτες τρύπες στο έδαφος της Σιβηρίας που οι κάτοικοι ονομάζουν «πύλες της κολάσεως» και συνεχώς μεγαλώνουν.

Ο κρατήρας Batagaika που φαίνεται στην φωτογραφία έχει μήκος σχεδόν 1 χιλιόμετρο και 86 μέτρα βάθος.

Όπως μεταδίδει ο Independent, σύμφωνα με έρευνα του Frank Günther από το Ινστιτούτο Alfred Wegener, ο κρατήρας μεγαλώνει την τελευταία δεκαετία κατά 10 μέτρα τον χρόνο.

Οι τεράστιες αυτές τρύπες δημιουργούνται από το λιώσιμο των πάγων και στον κρατήρα που δημιουργείται αποκαλύπτονται μεγάλα θαμμένα δάση, κουφάρια ζώων και πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή μεγάλης ερευνητικής αξίας.

Η πύλη της κολάσεως

Την ονομασία «πύλη της κολάσεως» την χρωστά ο συγκεκριμένος κρατήρας στους ντόπιους Yakutian. Όμως για τους επιστήμονες είναι μια πύλη για ένα ταξίδι στον χρόνο, τουλάχιστον 200.000 ετών, που αποκαλύπτει το πως η κλιματική αλλαγή έχει διαμορφώσει την περιοχή.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αυξήσει την θερμοκρασία, που ευθύνεται για το λιώσιμο του παγωμένου υπεδάφους. Αυτό με τη σειρά του θα προκαλέσει την μεγέθυνση του κρατήρα, απελευθερώνοντας περισσότερο διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Και έτσι ξεκινά ένας φαύλος κύκλος.

Δημοφιλή