160 ΜΚΟ εγκαλούν τους ηγέτες της ΕΕ και ζητούν να σταματήσουν να αντιγράφουν ξενοφοβικές, λαϊκίστικες συνταγές

160 ΜΚΟ εγκαλούν τους ηγέτες της ΕΕ και ζητούν να σταματήσουν να αντιγράφουν ξενοφοβικές, λαϊκίστικες συνταγές
Από συγκέντρωση διαμαρτυρίας υπέρ των προσφύγων στην Πλατεία Σούμαν του Βελγίου, στις 6 Μαρτίου 2017
Από συγκέντρωση διαμαρτυρίας υπέρ των προσφύγων στην Πλατεία Σούμαν του Βελγίου, στις 6 Μαρτίου 2017
Anadolu Agency via Getty Images

Στην τήρηση της δέσμευσής τους να λειτουργούν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά ιδανικά όσον αφορά το μεταναστευτικό, καλούν τους Ευρωπαίους ηγέτες πάνω από 160 ΜΚΟ σε κοινή δήλωσή τους, ζητώντας τους μάλιστα «να σταματήσουν να αντιγράφουν ξενοφοβικές και λαϊκίστικες συνταγές», όπως υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά.

Η κοινή δήλωση έρχεται εν όψει της συνόδου της ΕΕ, «μετά από μήνες εφαρμογής πολιτικών που αποσκοπούν στη διακοπή των οδών μετανάστευσης σε όλη τη Μεσόγειο με οποιοδήποτε κόστος».

Συνολικά 162 μη κυβερνητικές οργανώσεις -μεταξύ τους οι Oxfam, CARE, Save the Children- αναζητούν μια ηγεσία που να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αντιμετωπίζει τους φόβους των ανθρώπων.

Καλούν τους ηγέτες να κάνουν πράξη τα λεγόμενά τους περί δέσμευσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ανδρών, γυναικών και παιδιών, που ωθούνται στη μετανάστευση.

«Οι ηγέτες της ΕΕ συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους στις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά δεν το βλέπουμε αυτό στις ενέργειές τους. Στην προσπάθειά μας με τους πρόσφυγες και άλλους μετανάστες, βλέπουμε την τρομερή επίδραση που έχουν οι ευρωπαϊκές πολιτικές για τη μετανάστευση σχετικά με τα δικαιώματα και την ασφάλεια των ανθρώπων σε κίνηση, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, τα Βαλκάνια, και πέρα από τις ακτές της Ευρώπης», αναφέρει η αναπληρώτρια διευθύντρια της οργάνωσης Oxfam, Natalia Alonso.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια της οργάνωσης Save the Children, Ester Asin, δηλώνει «Για χρόνια, η Ευρώπη έχει γυρίσει την πλάτη της σε μερικά από τα πιο ευάλωτα παιδιά του κόσμου, αφήνοντάς τους σε άθλιες συνθήκες στα ελληνικά νησιά, ή παραλείποντας να προσφέρουν ακόμη και τις βασικές προστασίες τη στιγμή που θα φτάσουν στην Ευρώπη».

Η διευθύντρια της οργάνωσης CARE, Celine Mias, τονίζει ότι «με την 60ή επέτειο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πλησιάζει, οι ηγέτες πρέπει να ακολουθούν το δρόμο που χαράζουν οι ευρωπαϊκές αξίες και νόμοι. Κάνει έκκληση στη θέληση και το κουράγιο των πολιτικών ηγετών».

Σύμφωνα με τις ΜΚΟ, «η Ευρώπη απέτυχε να συσπειρωθεί και να ανταποκριθεί με ανθρωπιά, αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη, όταν ο αριθμός των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων, που φθάνουν στην Ευρώπη αυξήθηκε το 2015».

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα και την Ιταλία εξακολουθούν να στεγάζονται σε εξευτελιστικές και επικίνδυνες συνθήκες, αναφέρουν. Προσθέτουν δε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές πιέζουν για την επίσπευση των διαδικασιών παροχής ασύλου, προκειμένου να διευκολυνθεί η απέλαση των αιτούντων. Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι δεν είναι σε θέση να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για άσυλο δίκαια ή να έχουν πρόσβαση σε επαρκή νομική συνδρομή.

Οι οργανώσεις προειδοποιούν ότι μια προσέγγιση που βασίζεται στην αποτροπή και το κλείσιμο των συνόρων δεν μπορεί να υπερισχύσει μιας αποτελεσματικής μακροπρόθεσμης πολιτικής, δεδομένου ότι θα έρθει με υψηλό κόστος για την αξιοπιστία της ΕΕ ως διεθνούς παράγοντα.

Επίσης, οι ΜΚΟ τονίζουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα των απλών πολιτών, οι οποίοι δέχθηκαν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, με ανθρωπιά και αλληλεγγύη.

Όπως αναφέρουν στην κοινή δήλωσή τους, «τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να ακολουθήσουν βιώσιμες, μακροπρόθεσμες μεταναστευτικές πολιτικές που εγγυώνται το σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών και όχι ωθώντας τους σε κίνδυνο. Οι πολιτικές αυτές περιλαμβάνουν την επέκταση των δρόμων προς την Ευρώπη, ώστε οι άνθρωποι να μην είναι αναγκασμένοι να ρισκάρουν τη ζωή τους στην αναζήτηση της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή