Η Μαρία Μουζακίτη θεωρεί ότι χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες σε επιτελικές θέσεις

Η Μαρία Μουζακίτη θεωρεί ότι χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες σε επιτελικές θέσεις

Η HuffPost Greece επιλέγει την ηθοποιό και σεναριογράφο Δήμητρα Παπαδοπούλου, τη δημοσιογράφο και συγγραφέα παιδικών βιβλίων Λώρη Κέζα, τη marketeer Μαρία Μουζακίτη και τη φωτορεπόρτερ Άννα Παντελιά να απαντήσουν σε τέσσερις ερωτήσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η εξέλιξή σας στο συγκεκριμένο χώρο; Υπήρξαν φορές που καταλάβατε ότι έπρεπε να προσπαθήσετε περισσότερο επειδή είσαστε γυναίκα;

Εύκολο; Τι είναι αυτό; Ο χώρος της Επικοινωνίας κινείται και αλλάζει συνεχώς. Θέλει προσπάθεια για να ακολουθήσεις τους ρυθμούς του, αλλά αυτό είναι που εν τέλει τον κάνει κι ενδιαφέροντα. Είναι επίσης ένας χώρος που φιλοξενεί πολλές γυναίκες. Έτσι, δεν ένιωσα ποτέ ότι έπρεπε να προσπαθήσω λόγω φύλου. Ένιωθα όμως ότι έπρεπε να προσπαθήσω γενικώς και πολύ. Και κυρίως να έχω τα αντανακλαστικά και τη διάθεση ώστε να δοκιμάζω καινούργια πράγματα και να προσαρμόζομαι γρήγορα στις νέες απαιτήσεις του.

Είχατε ποτέ την αίσθηση σε προηγούμενες δουλειές σας (π.χ. εμπειρία από συνεντεύξεις) ότι τα μελλοντικά σχέδια για οικογένεια αποτελούν πρόβλημα για την καριέρα σας; Θεωρείτε ότι θα έχετε διαφορετική αντιμετώπιση ως εργαζόμενη μητέρα;

Η απάντηση στο πρώτο σκέλος της ερώτησης είναι όχι. Όμως ανήκω κι εγώ στην κατηγορία των γυναικών που επιλέγουν να κάνουν το πρώτο τους παιδί κάπου γύρω στα 35 τους χρόνια, δίνοντας μέχρι ενός σημείου απόλυτη προτεραιότητα στην επαγγελματική ζωή και την προσωπική εξέλιξη.

Σχετικά με το δεύτερο σκέλος, η αντιμετώπιση που θα έχει μια εργαζόμενη μητέρα είναι κυρίως θέμα εργοδότη - εκείνους πρέπει να ρωτήσουμε! Η εργαζόμενη μητέρα πρέπει να βρει ισορροπίες ανάμεσα στο «εργαζόμενη» και στο «μητέρα», για να παραμείνει αποδοτική στο χώρο εργασίας της, αλλά και να έχει ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά της. Πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, αλλά όπως φαίνεται γεννηθήκαμε για τα δύσκολα :)

Ποια είναι η πιο εύκολη συνεργασία: με άνδρες ή με γυναίκες;

Αν και δεν υπάρχει κανόνας, καθώς παίζει ρόλο κυρίως ο χαρακτήρας του ατόμου-συνεργάτη, μάλλον η συνεργασία με άνδρες είναι σχετικά πιο εύκολη. Οι άνδρες είναι συχνά πιο ευθείς και εμμένουν λιγότερο σε λεπτομέρειες και θέματα που δεν έχουν μεγάλη σημασία, στοιχεία τα οποία λατρεύω και τα οποία με ισορροπούν γιατί είμαι control freak και τελειομανής.

Πόσο έχει αλλάξει η θέση της γυναίκας στον κλάδο σας και πώς βλέπετε να εξελίσσεται στα επόμενα χρόνια;

Θεωρώ ότι ο χώρος της Επικοινωνίας και του Μάρκετινγκ δεν έχει έλλειψη από γυναίκες. Ωστόσο, χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες σε επιτελικές θέσεις, περισσότερες γυναίκες – μέλη διοικητικών συμβουλίων, περισσότερες γυναίκες CEO. Tα στοιχεία δείχνουν ότι όσο ανεβαίνει η ιεραρχία, τόσο λιγότερες γυναίκες συναντούμε σε θέσεις-κλειδιά.

*Η Μαρία Μουζακίτη είναι Head of Communications & Marketing στην εταιρεία Taxibeat. Μεγάλωσε στην Κέρκυρα, σπούδασε σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Έκανε τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα σε περιοδικά και ραδιόφωνα ως δημοσιογράφος, ενώ την τελευταία δεκαετία ασχολείται με την Επικοινωνία. Ζει στην Αθήνα με τον σύζυγο, τα δύο σκυλιά τους και τη μόλις δύο μηνών κόρη τους.