Ο Τουσκ επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρά τις αντιδράσεις της Πολωνίας

Ο Τουσκ επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρά τις αντιδράσεις της Πολωνίας
President of the European Council Donald Tusk listens during a news conference in Tallinn, Estonia, January 31, 2017. REUTERS/Ints Kalnins
President of the European Council Donald Tusk listens during a news conference in Tallinn, Estonia, January 31, 2017. REUTERS/Ints Kalnins
Ints Kalnins / Reuters

Ο Ντόναλντ Τουσκ επανεξελέγη σήμερα στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για ακόμη 2,5 χρόνια, παρά τις αντιρρήσεις που εξέφραζε η κυβέρνηση της πατρίδας του, της Πολωνίας.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ ανακοίνωσε ότι υπέρ της επανεκλογής του Τουσκ τάχθηκαν οι υπόλοιπες 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να σημειωθεί ότι για την εκλογή του Τουσκ δεν ήταν αναγκαίο να επιτευχθεί ομοφωνία αλλά αρκούσε η «ειδική πλειοψηφία» μεταξύ των χωρών.

«Ευχαριστώ για την υποστήριξή σας» ήταν η πρώτη δήλωση που έκανε ο ίδιος ο Τουσκ.

Η Πολωνή πρωθυπουργός, Μπεάτα Σίντλο, άμα την άφιξή της στη Σύνοδο δήλωνε αποφασισμένη να μπλοκάρει την επανεκλογή του Τουσκ. «Τίποτα δε θα γίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μας» είπε προσερχόμενη.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας κατηγορεί τον Τουσκ ότι με τη σημερινή αρμοδιότητά του έχει επιτεθεί στη Βαρσοβία με αφορμή τη συζήτηση για το σεβασμό στα δημοκρατικά πρότυπα. Και έτσι απείλησε να μπλοκάρει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εφόσον δεν γίνει δεκτό το αίτημά της να παρουσιάσει τις απόψεις του ο καινούργιος υποψήφιος.

Η Πολωνία θέλει να μπλοκάρει το τελικό ανακοινωθέν

Παρά ωστόσο την επανεκλογή του Τουσκ, η Πολωνία εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής, όπως ανέφεραν δύο ευρωπαϊκές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η Πολωνία αντιτίθεται στο εξής στα συμπεράσματα» της συνόδου, είπε η μία από αυτές τις πηγές που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη.

«Διαταγή του Βερολίνου» η επανεκλογή Τουσκ λέει η Βαρσοβία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Βίτολντ Βαστσικόφσκι, μετά την επανεκλογή Τουσκ κατηγόρησε την ΕΕ ότι εκτελεί τις «διαταγές του Βερολίνου».

«Ο τρόπος με τον οποίο αυτό έγινε πραγματικότητα μας δείχνει διεξοδικά πού βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και πού πάει. Ξέρουμε τώρα ότι αυτή είναι μια ΕΕ υπό τις διαταγές του Βερολίνου», είπε ο Βαστσικόφσκι.

Δημοφιλή