QS: Τα ελληνικά πανεπιστήμια με παγκόσμια διάκριση

QS: Τα ελληνικά πανεπιστήμια με παγκόσμια διάκριση. Κορυφαίο στην Ελλάδα παραμένει το ΑΠΘ
SOOC

113ο παγκοσμίως κατατάσσεται το ΕΜΠ, με βάση τη διεθνή λίστα κατάταξης πανεπιστημίων Quacquarelli Symonds (QS), που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, ενώ κατάλαμβάνει την 42η θέση παγκοσμίως στο πεδίο Πολιτικών Μηχανικών. Στα κορυφαία επιστημονικά πεδία στα οποία δραστηριοποιείται εξακολουθεί να κατατάσσεται και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κορυφαίο στην Ελλάδα Πανεπιστήμιο παραμένει το Αριστοτέλειο, σύμφωνα με τους Διεθνείς Πίνακες Κατάταξης Πανεπιστημίων.

Για την σύνταξη της κατάταξης της QS αξιολογήθηκαν 4.438 πανεπιστήμια παγκοσμίως, με βάση τις διεθνείς επιστημονικές αναφορές που έγιναν στην ερευνητική δουλειά των επιστημόνων τους («citations») και περισσότερα απο 18.900 προγράμματα. Στην κατάταξη μελετήθηκαν αναλυτικά 46 επιστημονικές περιοχές. Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν βασίζονται σε απαντήσεις 74.651 ακαδημαϊκών και 40.643 εργοδοτών, καθώς και στην ανάλυση επιστημονικών δημοσιεύσεων και βιβλιογραφικών παραπομπών από τη βιβλιομετρική βάση δεδομένων Scopus, απ' όπου ελήφθησαν υπόψη δεδομένα πενταετίας.

Η έβδομη έκδοση του Διεθνούς Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS ανά Ειδικότητα απαριθμεί τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου σε 46 διαφορετικές ειδικότητες. Το Χάρβαρντ είναι το νούμερο ένα πανεπιστήμιο σε 15 ειδικότητες και αφήνει πίσω του το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) το οποίο ξεχωρίζει σε 12 ειδικότητες.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών, το οποίο συγκαταλέγεται σε 9 ειδικότητες συνολικά, έχει εξαιρετικές επιδόσεις στην ειδικότητα των Πολιτικών Μηχανικών όπου και κατατάσσεται στην 42η θέση. Πιο συγκεκριμένα, το ΕΜΠ καταλαμβάνει την 113η θέση παγκοσμίως στον τομέα των σχολών Μηχανικών (Engineering & Technology) και την 35η στην Ευρώπη και παραμένει το 1ο Ίδρυμα της Ελλάδας στην κατηγορία αυτή.

Στις κατατάξεις των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, το ΕΜΠ είναι το μοναδικό Ίδρυμα της χώρας με σχολή που κατατάσσεται εντός των πρώτων 50 παγκοσμίως. Μεγάλη διάκριση αποτελεί η κατάταξη του ΕΜΠ στο πεδίο των Πολιτικών Μηχανικών, όπου καταλαμβάνει την 42η θέση παγκοσμίως και την 12η στην Ευρώπη.

Σε σχέση με τις άλλες σχολές του, το ΕΜΠ κατατάσσεται στις θέσεις 101-150 στα αντικείμενα της Επιστήμης Υπολογιστών και Συστημάτων Πληροφορικής, Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, και Μηχανολόγων Μηχανικών, στη θέση 150-200 στο αντικείμενο των Χημικών Μηχανικών, στη θέση 201-250 στο αντικείμενο της Φυσικής και Αστρονομίας και στη θέση 251-300 στα Μαθηματικά.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, το ΕΜΠ μπαίνει στον κατάλογο, με το αντικείμενο της Αρχιτεκτονικής και μάλιστα στις θέσεις 101-150, καθώς και στο αντικείμενο της Επιστήμης των Υλικών στις θέσεις 201-250.

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατατάσσεται στην ανάμεσα στα κορυφαία πανεπιστήμια αφού βρίσκεται στις θέσεις μεταξύ 151-200 παγκοσμίως στα επιστημονικά πεδία Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικής Επιστήμης και στις θέσεις μεταξύ 351-400 στο πεδίο Επιστήμες της Πληροφορική.

Στους Διεθνείς Πίνακες Κατάταξης Πανεπιστημίων διακρίνονται συνολικά 6 ελληνικά πανεπιστήμια με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, να παραμένει το κορυφαίο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, το οποίο διακρίνεται σε 18 ειδικότητες (από 14 το 2016). Φέτος για πρώτη φορά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συγκαταλέγεται και σε 5 νέες ειδικότητες. Στην ειδικότητα των Επιστημών Βιολογίας κατατάσσεται στην 351-400 θέση, στην είδικότητα της Οικονομίας και Οικονομετρίας κατατάσσεται στη 251-300 θέση, στην ειδικότητα των Χημικών Μηχανικών κατατάσσεται στη 201-250, στην ειδικότητα της Νομικής κατατάσσεται στη 251-300 θέση, και στην ειδικότητα της Φαρμακευτικής και Φαρμακολογίας κατατάσσεται στη 201-250 θέση.

Τέλος, σημειώνεται, ότι τα κριτήρια κατάταξης της QS αποτελούν η φήμη του ιδρύματος στην ακαδημαϊκή κοινότητα, οι αναφορές στις δημοσιεύσεις των μελών του ιδρύματος αλλά και η φήμη των αποφοίτων του στην παγκόσμια αγορά εργασίας.

Δημοφιλή