ΔΙΕΘΝΕΣ
10/03/2017 03:13 EET | Updated 10/03/2017 05:51 EET

Νότια Κορέα: Επικυρώθηκε η καθαίρεση της προέδρου Παρκ Γκιούν-Χιε. Διαδηλώσεις με νεκρούς

KAZUHIRO NOGI via Getty Images
A man reads an extra edition of a Japanese major newspaper reporting on South Korean President Park Geun-hye's impeachment in Tokyo on March 10, 2017. South Korean President Park Geun-Hye was fired by the country's top court on March 10, as it upheld her impeachment by parliament over a wide-ranging corruption scandal. / AFP PHOTO / Kazuhiro NOGI (Photo credit should read KAZUHIRO NOGI/AFP/Getty Images)

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Κορέας επικύρωσε την καθαίρεση της προέδρου Παρκ Γκιούν-Χιε, που βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς. Αν και το 70% του πληθυσμού ήταν υπέρ αυτής της απόφασης η χώρα είναι διχασμένη με βίαιες διαδηλώσεις κατά τις οποίες, σύμφωνα με την αστυνομία, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο στρατός προειδοποιεί και βρίσκεται σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο το βορειοκορεάτικο καθεστώς να εκμεταλλευθεί τη συγκυρία.

Οι ενέργειες της Παρκ Γκιούν-Χιε «παραβίασαν σοβαρά το πνεύμα...της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου. «Η πρόεδρος Παρκ Γκιούν-Χιε απομακρύνθηκε».

Η ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου επικυρώνει την καθαίρεση της Παρκ από την νοτιοκορεατική Εθνοσυνέλευση στις 9 Δεκεμβρίου και σημαίνει ότι η πρώην πρόεδρος οφείλει να εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο και πρόωρες εκλογές να οργανωθούν σε διάστημα 60 ημερών.

Η Παρκ, η πρώτη πρόεδρος της Νότιας Κορέας που καθαιρείται, χάνει την προεδρική της ασυλία και μπορεί να διωχθεί δικαστικά.

Σε αυτή την πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς κεντρικό πρόσωπο της οποίας είναι η επιστήθια φίλη και έμπιστη σύμβουλός της προέδρου η Τσόι Σουν-Σιλκ, η οποία φέρεται να έχει επωφεληθεί από τη θέση της ασκώντας επιρροή σε μεγάλες βιομηχανίες ώστε να καταβάλλουν τεράστια ποσά σε ΜΚΟ και εταιρείες υπό τον δικό της έλεγχο.

Η Τσόι φέρεται να εκβίασε μεταξύ άλλων μεγάλες βιομηχανίες, όπως η Samsung, ώστε να καταβάλουν περίπου 70 εκατομμύρια δολάρια σε μυστηριώδη ιδρύματα και ότι χρησιμοποίησε τα χρήματα αυτά για προσωπικούς σκοπούς.

Εν τω μεταξύ στους δρόμους της Σεούλ και έπειτα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν έχουν αναπτυχθεί τουλάχιστον 20.000 αστυνομικοί. Κατά τη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων που ακολούθησαν δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μεταξύ των οποίων και ένας 70χρονος, που διακομίσθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τα θύματα ή τους τραυματίες.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις, ενώ ο υπουργός Άμυνας της χώρας εφιστά την προσοχή για το ενδεχόμενο απειλητικών ενεργειών από τη Βόρεια Κορέα που ίσως επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί την κρίση που διέρχεται η Νότια Κόρεα.

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, DW, BBC)

Sponsoed Post