ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/03/2017 14:25 EET | Updated 10/03/2017 16:22 EET

Bloomberg: Το ΔΝΤ συζητά για νέο δάνειο 3 έως 6 δισ. δολάρια προς την Ελλάδα. Νέα παρέμβαση Τόμσεν για το χρέος και τα πλεονάσματα

Anadolu Agency via Getty Images
BRUSSELS, BELGIUM - JUNE 22: International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde (C) at the start of a special Eurogroup finance ministers meeting on Greece, in Brussels, Belgium, on 22 June 2015. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)

Έτοιμο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με νέο δάνειο ύψους από 3 έως 6 δισ. δολάρια εμφανίζεται το ΔΝΤ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Το Bloomberg επικαλείται δύο αξιωματούχους που τονίζουν ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με δάνειο μικρότερου ύψους από αυτό που είχε χορηγήσει πριν από πέντε χρόνια (29 δισ. ευρώ), της τάξης των 3 έως 6 δισ. δολάρια (2,8 - 5,6 δισ. ευρώ). Μια εξέλιξη που εάν επαληθευτεί, θα βοηθήσει πολύ την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, εν όψει των γερμανικών εκλογών.

Η κ. Μέρκελ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχαν συζητήσει για το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στη συνάντησή τους στο Βερολίνο τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg, ενώ η επικεφαλής του Ταμείου δήλωσε στον απόηχο της συγκεκριμένης συνάντησης ότι οι ελληνικές παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, την έκαναν «πολύ πιο σίγουρη» ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμμετάσχει στο σχέδιο διάσωσης.

Πριν λίγες εβδομάδες το γερμανικό περιοδικό Spiegel είχε μεταδώσει πως το Ταμείο μελετά πιθανό δάνειο έως 5 δισ. στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για σαφώς μικρότερο ποσό συγκριτικά με τα 16 δισ. που ήθελαν αρχικά οι Ευρωπαίοι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, δήλωνε άγνοια, λέγοντας πως δεν γνωρίζει να έχει γίνει σχετική συζήτηση σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου για τις οικονομικές λεπτομέρειες ενός δανείου για την Ελλάδα.

Οι συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει χώρα στις 21-23 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, δημιουργώντας πιθανόν το πλαίσιο για μία ψηφοφορία στο Συμβούλιο του Ταμείου μετά τη σύνοδο, σημειώνει το Bloomberg.

Νέα παρέμβαση Τόμσεν για το χρέος και τα πλεονάσματα

Και δημοσιευόταν το ρεπορτάζ του Bloomberg, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, μιλούσε σε εκδήλωση του Atlantic Council και αναφερόταν στην Ελλάδα.

Επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ ότι το χρέος είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο, τονίζοντας ότι καμία μεταρρύθμιση και προσπάθεια από την Αθήνα δεν θα έχει αποτέλεσμα χωρίς κάποιου είδους αναδιάρθρωση χρέους από την ευρωπαϊκή πλευρά. Πρόσθεσε δε, ότι, αντίστοιχα, καμία ελάφρυνση δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα, χωρίς ισχυρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ερωτηθείς για τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και το αν θα υπάρχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη της Ελλάδας, επισήμανε ότι «κάποιος θα μπορούσε να βάλει χαμηλότερους στόχους. Η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους συμφώνησαν στο 3,5%. Φυσικά θα έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη για ένα διάστημα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία».