Ένωση ή Δικέφαλος αετός;

Ένωση ή Δικέφαλος αετός;
Eurokinissi

Το ντέρμπι ΑΕΚ-ΠΑΟΚ έρχεται σε μία περίοδο έντασης στη σχέση του Δημήτρη Μελισσανίδη με τον Ιβάν Σαββίδη και το Sport24.gr αναλύει πώς οι ιδιοκτήτες των δύο ομάδων έφτασαν από τις σαμπάνιες πέρυσι στο ΟΑΚΑ στην ψυχρότητα.

Όταν η ΑΕΚ ήταν ακόμη στην αρχή της προσπάθειας επανόδου της στα σαλόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, στο πανελλήνιο γινόταν γνωστή η φιλία που αναπτυσσόταν ανάμεσα στον ιδιοκτήτη της, Δημήτρη Μελισσανίδη και τον νέο ισχυρό παίκτη σε ποδοσφαιρικό και επιχειρηματικό επίπεδο, τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη.

Το ποντιακό αίμα που κυλά στις φλέβες τους ήταν ένα πολύ ισχυρό στοιχείο πάνω στο οποίο χτιζόταν μία σχέση αμοιβαίας εκτίμησης. Μία σχέση που είχε και κοινό στόχο σε ποδοσφαιρικό επίπεδο: Την ανατροπή της παγιωμένης επί χρόνια κυριαρχίας του Ολυμπιακού και του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Παρακολουθώντας τις κοινές δημόσιες εμφανίσεις των δύο ανδρών, πότε στην Παναγία Σουμελά, στη Νάουσα, τον Δεκαπενταύγουστο του 2014 και πότε σε εκδήλωση για τα εγκαίνια της σελίδας "ponto-news" στο Μέγαρο Μουσικής στη Θεσσαλονίκη (όταν ακολούθησε και κοινή έξοδό τους στα μπουζούκια) πολλοί πίστεψαν ότι το "πάντρεμα" των δύο ήταν τόσο ισχυρό που τίποτα δεν θα μπορούσε να το σπάσει.

Δεν υπήρχαν, άλλωστε, πεδία επιχειρηματικής αντιπαλότητας που θα μπορούσαν να βάλουν εμπόδια μεταξύ των δύο ανδρών. Το αντίθετο, μάλιστα. Κάποια στιγμή "έπαιξε" το σενάριο συνεργασίας στον νόμιμο ηλεκτρονικό τζόγο μέσω ΟΠΑΠ.

To fair play μεταξύ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ

Το έδαφος είχε καλλιεργηθεί τόσο πολύ που δημιούργησε γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθεί μία σπάνια για ποδοσφαιρικούς συλλόγους σχέση. Μολόνότι ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έχει κοινές ρίζες (ιδρύθηκαν από πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα από την Κωνσταντινούπολη), πολύ σπάνια-αν όχι ποτέ-στο παρελθόν είχαν αναπτύξει τόσο έντονους δεσμούς όσο περυσι. Μελισσανίδης ανέβηκε με το ιδιωτικό του αεροπλάνο στη Θεσσαλονίκη και είδε από τη σουίτα του Σαββιδη το πρώτο ντέρμπι Δικεφάλων της νέας εποχής. Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ φορούσε, μάλιστα, φανέλα του ΠΑΟΚ και ο 'τίγρης" δεν είχε κανένα πρόβλημα να κάνει θερμό χαιρετισμό με τον πατέρα-Χρήστο, γνωστό και ως παπα-ΠΑΟΚ.

Στον αγώνα του δευτέρου γύρου, ο ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ ανταπέδωσε τη φιλοξενία στις σουίτες του ΟΑΚΑ... με σαμπάνιες στα μέλη της διοίκησης του ΠΑΟΚ, τον Ιβάν και τους γιους του.

Οι δεσμοί αλληλοσεβασμού αποτυπώνονταν και σε άλλα λιγότερο φαντεζί, αλλά σίγουρα περισσότερο ουσιαστικά ζητήματα. Σαββίδης-Μελισσανίδης είχαν δεσμευτεί ότι ο ένας δεν θα χτυπά στόχους του άλλου. ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, σ΄αυτό το διάστημα απέφυγαν οποιαδήποτε διένεξη σε μεταγραφικό ζήτημα εφαρμόζοντας στην πράξη και σε απόλυτο βαθμό το Fair play.

Το προπονητικό κέντρο στα Σπάτα δόθηκε στον ΠΑΟΚ για προπονήσεις όταν είχε αποφασιστεί να κατασκηνώσει η ομάδα στην Αθήνα γιατί είχε κολλητά ματς με τον Πανιώνιο και τον Ολυμπιακό. Στο μεταξύ, το κοινό μέτωπο μεταξύ Σαββίδη-Μελισσανίδη και τον Αλαφούζο να συμπορεύεται, προκειμένου να χτυπηθεί η διοίκηση Γκριτζίκη στην ΕΠΟ και ό,τι αυτή εξέφραζε γινόταν ολοένα και πιο ισχυρό.

Μία ομάδα στενών συνεργατών των δύο Πόντιων επιχειρηματιών είχε αναλάβει να στηρίξει την αντιπολιτευτική κίνηση του Βαγγέλη Γραμμένου και τον αγώνα της να πάρει Ενώσεις με το μέρος της.

Η διαφορετική στάση στο Κύπελλο, η αρχή της ρήξης

"Σύννεφα" δεν υπήρχαν καθόλου στον ουρανό, μέχρις ότου ήρθαν οι εξελιξεις που προκάλεσε ο επεισοδιακός περσινός ημιτελικός του Κυπέλλου ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Ο Ιβάν Σαββίδης υιοθέτησε τελικά την πολύ σκληρή στάση της αποχώρησης του ΠΑΟΚ από τον θεσμό και περίμενε να τον ακολουθήσει και η ΑΕΚ του Μελισσανίδη. Η απόφαση του "τίγρη" να συνεχίσει κανονικά η ομάδα τους τα παιχνίδια, φτάνοντας μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου, ενόχλησε τον 58χρονο ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ.

Και το εξέφρασε σχεδόν έναν χρόνο μετά, λίγη ώρα μετά το ντέρμπι που έγινε με τον Ολυμπιακό πριν λίγες μέρες στην Τούμπα. "Ο ΠΑΟΚ θυσιάστηκε. Λυπάμαι που οι συναγωνιστές μας δεν μας ακολούθησαν. Έλεγαν πως είμαστε μαζί και θα προχωρήσουμε μαζί. Αλλά όταν είπαμε πως δεν κατεβαίνουμε στο δεύτερο παιχνίδι του Κυπέλλου (σ.σ. στον αγώνα ρεβάνς με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη), αρχίσαμε αυτόματα και την μάχη για την κάθαρση του ποδοσφαίρου. Είχα μεγάλη έκπληξη που ο ΠΑΟΚ έμεινε μόνος του. Οι συναγωνιστές δεν συμπεριφέρονται έτσι. Αν στη θέση του ΠΑΟΚ ήταν οποιαδήποτε άλλη ομάδα πιστέψτε με εγώ δεν θα πήγαινα στο δεύτερο παιχνίδι. Θα στήριζα...".

Βέβαια, η αλλαγή στη σχέση των δύο ανδρών δεν συνετλέστηκε ακαριαία. Γι' αυτό και συνέχισαν να έχουν κοινές εμφανίσεις. Πότε σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων στους Στύλους του Ολυμπίου Διός τον περασμένο Μάιο και πότε στη συγκέντρωση των Ενώσεων στο "Μακεδονία Παλλάς", λίγες εβδομάδες μετά.

Σαββίδης και Μελισσανίδης άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι έχουν διαφορετική φιλοσοφία πάνω στο πώς θέλουν να κινηθούν στο ποδόσφαιρο και να διαφωνούν στο πώς πρέπει να δράσουν στο θέμα των Ενώσεων. Σαν ένας αετός με δύο κεφάλια.

Από 'κει και πέρα, από το περιβάλλον των δύο ανδρών άρχισαν να διαρρέονται διάφορες πληροφορίες. Από την Τούμπα βγαίνει ο προβληματισμός αν τελικά ο Μελισσανίδης θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη και από τη Νέα Φιλαδέλφεια η ενόχληση για τις επαφές που υπήρξαν ανάμεσα στον Μαρινάκη και τον Σαββίδη και έφεραν εκεχειρία στον "πόλεμο" μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ.

Κανείς, όμως, δεν μπορεί να μιλήσει για ΄μία παγιωμένη κατάσταση που δεν θα αλλάξει από εδώ και στο εξής. Μπορεί οι δύο άνδρες να μην μιλούν πολύ τελευταία μεταξύ τους (οι περισσότερες συζητήσεις, μάλιστα. τους γίνονταν στα ποντιακά!), υπάρχουν όμως ακόμη σημεία επαφής, όπως η κοινή στήριξη στο πρόσωπο του Βαγγέλη Γραμμένου, για τον οποίο δεν ακυρώνουν τον αγώνα που έχουν κάνει.

Το ντέρμπι ίσως δείξει τη συνέχεια

Όλα τα παραπάνω δίνουν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στο κυριακάτικο (12/3) ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων και θα έχει αξία να δούμε αν η ψυχρότητα ανάμεσα στους μεγαλομετόχους τους επηρεάσει κι αυτές. Επίσης, είναι βέβαιο ότι το βλέμμα των οπαδών τους θα είναι στραμμένο και στις δύο σουίτες που υπάρχουν ακριβώς δίπλα από αυτή που φιλοξενεί σε κάθε ματς της ΑΕΚ, τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Αυτές προορίζονται για τις ανάγκες της διοικητικής αποστολής του ΠΑΟΚ στην οποία, λογικά δεν είναι επικεφαλής ο Ιβάν Σαββίδης. Ο ομογενής επιχειρηματίας, βέβαια, έχει τη δυνατότητα και την τελευταία ακόμη στιγμή να πάρει την απόφαση και να ταξιδέψει με το προσωπικό του αεροπλάνο, φαντάζει όμως δύσκολο να το κάνει. Ίσως εκπροσωπηθεί από τον γιο του, Γιώργο. Όπως και να 'χει, όλοι θα ψάξουν μία δήλωση του "τίγρη" στο φινάλε του αγώνα που θα γράψει και το επόμενο επεισόδιο στη σχέση του με τον... τεμέτερον Ιβάν...

Πηγή: Sport24.gr

Δημοφιλή