ΔΙΕΘΝΕΣ
13/03/2017 10:02 EET | Updated 13/03/2017 10:03 EET

Γιατί η Κίνα απαγορεύει την Πέπα το Γουρουνάκι;

Ekaterina Minaeva via Getty Images
Tambov, Russian Federation - December 16, 2015: Peppa Pig and George Pig toy characters on black background. Studio shot.

Παιδικά βιβλία όπως η «Πέπα το Γουρουνάκι» και ο «Γουνίνι το Αρκουδάκι» έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της κινεζικής κυβέρνησης. Σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι «ξένες επιρροές», το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας απέστειλε επιστολή στους εκδοτικούς οίκους με οδηγίες γύρω από την έκδοση εικονογραφημένων παιδικών βιβλίων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «South China Morning Post», τα βιβλία που προέρχονται από Νοτιοκορεάτες ή Ιάπωνες συγγραφείς «δεν έχουν καμία τύχη» να εκδοθούν στην Κίνα, ενώ πρόκειται να μειωθούν και οι εισαγωγές βιβλίων από τις ΗΠΑ και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Την Παρασκευή, η πολυεθνική εταιρεία στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την πώληση όλων των ξένων εκδόσεων στην κινεζική ιστοσελίδα Taobao, για χάρη, όπως είπε, των καταναλωτών.

Η Κίνα κάνει προσπάθειες εδώ και αρκετά χρόνια να μειώσει την εισαγωγή ξένων βιβλίων και πολιτιστικών προϊόντων, οι οποίες κορυφώθηκαν μετά την άνοδο του Σι Τσιπίνγκ στην εξουσία το 2012. Στόχος του τελευταίου, η προώθηση του αποκαλούμενου «κινεζικού ονείρου».

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα καταφέρει να περιορίσει πράγματι την εισροή ξένων ιδεών μέσω της συγκεκριμένης οδηγίας.