ΔΙΕΘΝΕΣ
13/03/2017 14:15 EET | Updated 13/03/2017 14:15 EET

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης καλείται να αποδείξει ότι ο Ομπάμα παρακολουθούσε τις κλήσεις του Τραμπ

Jonathan Ernst / Reuters
U.S. President Donald Trump speaks by phone with Russia's President Vladimir Putin in the Oval Office at the White House in Washington, U.S. January 28, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst

Η Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει ζητήσει από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης να της αποστείλει μέχρι σήμερα, Δευτέρα, οποιαδήποτε πληροφορία που να αποδεικνύει ότι είχαν τοποθετηθεί κοριοί στις τηλεφωνικές συσκευές στον Πύργο Τραμπ κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Στις 4 Μαρτίου του 2017, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον προκάτοχό του, Μπάρακ Ομπάμα, ότι είχε διατάξει την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών του την περίοδο πριν από τις ιστορικές εκλογές του 2016. Ωστόσο, ο ίδιος δεν παρουσίασε κάποιο αποδεικτικό στοιχείο, ούτε ανέφερε την πηγή των πληροφοριών του. Εκπρόσωπος του Μπάρακ Ομπάμα διέψευσε στην συνέχεια τις κατηγορίες.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ζητώντας να αποσταλεί οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την παρακολούθηση ή όχι των τηλεφωνικών συνομιλιών του Τραμπ. Την επιστολή υπέγραφε ο Ρεπουμπλικανός επικεφαλής της Επιτροπής, Ντέβιν Νουνς, ο οποίος είχε αρχικά υποσχεθεί ότι θα δώσει έμφαση στην διερεύνηση της φερόμενης εμπλοκής της Ρωσίας στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Σειρά Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών πολιτικών έχουν ασκήσει κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ για την επιλογή του να εξαπολύσει κατηγορίες κατά του προκατόχου του, χωρίς να διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία. Ο Γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν κάλεσε με την σειρά του τον Αμερικανό πρόεδρο να πάρει πίσω τις κατηγορίες, διαφορετικά να παρουσιάσει «στον αμερικανικό λαό τις πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν». «Γιατί εάν ο προκάτοχός του παραβίασε τον νόμο, έχουμε ένα σοβαρό ζήτημα για να μην πω κάτι πιο σοβαρό», συμπλήρωσε.