Δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία θα ζητήσει η πρωθυπουργός της Σκωτίας

Δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία θα ζητήσει η πρωθυπουργός της Σκωτίας
EDINBURGH, UNITED KINGDOM - MARCH 02: Scotland's First Minister Nicola Sturgeon speaks during First Minister's Questions in the Scottish Parliament on March 2, 2017 in Edinburgh, Scotland. (Photo by Ken Jack/Corbis via Getty Images)
EDINBURGH, UNITED KINGDOM - MARCH 02: Scotland's First Minister Nicola Sturgeon speaks during First Minister's Questions in the Scottish Parliament on March 2, 2017 in Edinburgh, Scotland. (Photo by Ken Jack/Corbis via Getty Images)
Ken Jack via Getty Images

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, επιβεβαίωσε πως θα ζητήσει άδεια για την πραγματοποίηση ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία.

Όπως μετέδωσε το BBC, η Στέρτζον είπε πως θα ήθελε η ψηφοφορία να γίνει μεταξύ του φθινοπώρου του 2018 και της άνοιξης του επόμενου έτους. Παράλληλα, σημείωσε πως θα ζητήσει την επόμενη εβδομάδα από τη σκωτσέζικη Βουλή να της δώσει την άδεια να αιτηθεί σχετικό διάταγμα από το Γουέστμινστερ.

Εάν λάβει τελικά έγκριση, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για ένα νέο, δεσμευτικό νομικά, δημοψήφισμα. Όπως είπε η Στέρτζον, στους πολίτες της Σκωτίας πρέπει να δοθεί η επιλογή ανάμεσα σε ένα «σκληρό Brexit» και την ανεξαρτητοποίηση.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει δημοσιοποιήσει προτάσεις για να μπορέσει η Σκωτία να παραμείνει μέλος της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς ακόμα και αν το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει (κάτι που η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Τερέζα Μέι, έχει πει ότι θα συμβεί).

Η Στέρτζον είπε πως η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει κινηθεί «ούτε μια ίντσα για την επίτευξη συμβιβασμού και συμφωνίας» από το δημοψήφισμα για το Brexit, όπου οι Σκωτσέζοι ψήφισαν κατά 62% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Βρετανία: Ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα ήταν διχαστικό

Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, σχολιάζοντας την απόφαση της Σκωτίας, είπε ότι ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας θα ήταν διχαστικό και θα προκαλούσε τεράστια οικονομική αβεβαιότητα στη χειρότερη δυνατή στιγμή για τη Βρετανία.

«Μόλις πριν από κάτι παραπάνω από δύο χρόνια ο λαός στη Σκωτία ψήφισε αποφασιστικά να παραμείνει τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου σε ένα δημοψήφισμα το οποίο η κυβέρνηση της Σκωτίας είχε προσδιορίσει ως ψηφοφορία που γίνεται "μια φορά σε μία γενιά"», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος.

«Τα στοιχεία δείχνουν σαφώς πως η πλειονότητα των ανθρώπων στη Σκωτία δεν θέλουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Άλλο ένα δημοψήφισμα θα ήταν διχαστικό και θα προκαλούσε μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα τη χειρότερη δυνατή στιγμή», είπε.

Κομισιόν: Μια ανεξάρτητη Σκωτία θα χρειαζόταν να θέσει υποψηφιότητα για να γίνει κράτος-μέλος της ΕΕ

Η Σκωτία, η οποία τάχθηκε κατά πλειοψηφία εναντίον του Brexit, θα πρέπει να υποβάλει υποψηφιότητα αν θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση που κηρύξει την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο κατόπιν ενός νέου δημοψηφίσματος, επιβεβαίωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν υπενθύμισε ότι εξακολουθεί να ισχύει η θέση που είχε διατυπώσει ο πρώην πρόεδρος της, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πριν από το προηγούμενο δημοψήφισμα, το 2014: μια ανεξάρτητη Σκωτία θα χρειαζόταν να θέσει υποψηφιότητα προκειμένου να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ.

«Ναι, το δόγμα Μπαρόζο συνεχίζει να ισχύει, είναι σαφές», δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στη διαδικασία εισδοχής νέων κρατών μελών.

Τον Φεβρουάριο του 2014, πριν διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, ο Μπαρόζο είχε διαμηνύσει ότι η Σκωτία θα χρειαζόταν να παλέψει για να γίνει κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

«Στην περίπτωση που σχηματίζεται μια νέα χώρα, ένα νέο κράτος, που προέρχεται από ένα υπάρχον κράτος μέλος, αυτό θα πρέπει να θέσει υποψηφιότητα» για να γίνει μέλος της ΕΕ, είχε πει.

«Και η υποψηφιότητά του και η ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εγκριθούν από όλα τα κράτη μέλη» της, είχε προσθέσει ο Πορτογάλος.

Δημοφιλή