Διακοπή διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας- Ολλανδίας: Η Τουρκία δεν επιτρέπει επιστροφή του Ολλανδού πρέσβη

Διακοπή διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας- Ολλανδίας: Η Τουρκία δεν επιτρέπει επιστροφή του Ολλανδού πρέσβη
ANKARA, TURKEY - MARCH 13: Turkish Deputy Prime Minister Numan Kurtulmus gives a speech during a press conference after the cabinet meeting in Ankara, Turkey on March 13, 2017. (Photo by Emin Sansar/Anadolu Agency/Getty Images)
ANKARA, TURKEY - MARCH 13: Turkish Deputy Prime Minister Numan Kurtulmus gives a speech during a press conference after the cabinet meeting in Ankara, Turkey on March 13, 2017. (Photo by Emin Sansar/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς ανακοίνωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις, υψηλού επιπέδου, με την Ολλανδία, μην επιτρέποντας την επιστροφή στην Τουρκία του Ολλανδού πρέσβη, έπειτα από την διένεξη που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Ρότερνταμ με υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης.

«Λάβαμε την απόφαση ότι μέχρι να εκπληρωθούν οι όροι που έχουμε θέσει, δεν θα επιτραπεί στον Ολλανδό πρέσβη στην Τουρκία να επιστρέψει στην χώρα», τόνισε ο Τούρκος αντιπρόεδρος μετά από την σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Ολλανδός πρέσβης βρίσκεται αυτή την στιγμή εκτός Τουρκίας.

«Κάνουμε ακριβώς αυτό που μας έκαναν. Δεν επιτρέπουμε σε αεροπλάνα στα οποία επιβαίνουν Ολλανδοί διπλωμάτες ή διπλωματικές αποστολές να προσγειωθούν στην τουρκική επικράτεια, ούτε να χρησιμοποιούν τον εναέριο μας χώρο», τόνισε σε μια συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

«Εκείνοι που δημιούργησαν αυτή την κρίση είναι οι υπεύθυνοι για να την επιλύσουν», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, που επικαλείται διπλωματικές πηγές, η Άγκυρα θα υποβάλει αιτήματα σε τρεις διεθνείς οργανισμούς για να παραπονεθεί για αυτό που χαρακτηρίζει ως παραβίαση της συνθήκης της Γενεύης σχετικά με τις διπλωματικές σχέσεις- περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, του ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Επίσης, η Τουρκία κατήγγειλε τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλώντας την ΕΕ να «απόσχει από κάθε υπερβολική δήλωση» σε σχέση με τη διπλωματική κρίση της Άγκυρας με την Ολλανδία, κρίνοντας ότι η δήλωση είναι «άνευ αξίας» για την Τουρκία.

«Η απερίσκεπτη δήλωση της ΕΕ δεν έχει αξία για τη χώρα μας» τονίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σοβαρό το γεγονός ότι η Ένωση στέκεται στο πλευρό της Ολλανδίας, η οποία παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες, σύμφωνα πάντα με την Άγκυρα.

Στην ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί επιλεκτικά τις δημοκρατικές αξίες, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες και ότι σχόλιά της για επίδειξη ηρεμίας δεν έχουν αξία για την Άγκυρα. Κατηγορεί επίσης την ΕΕ ότι παίρνοντας θέση υπέρ της Ολλανδίας, τροφοδοτεί την «ξενοφοβία και το αντιτουρκικό αίσθημα».

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι οι τουρκικές κυρώσεις κατά της ολλανδικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της διπλωματικής σύγκρουσης των δύο χωρών «δεν είναι πολύ άσχημες», αλλά απλώς ανάρμοστες, αφού η Ολλανδία έχει περισσότερους λόγους για να είναι εξοργισμένη.

«Από την άλλη πλευρά, συνεχίζω να βρίσκω παράξενο ότι στην Τουρκία κάνουν λόγο για κυρώσεις όταν βλέπουμε ότι εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε λόγους για να είμαστε πολύ οργισμένοι με όσα συνέβησαν το σαββατοκύριακο».

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση και να αναζητηθούν τα μέσα για την άμβλυνση της κατάστασης». Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ζήτησε επίσης την «αποφυγή της κλιμάκωσης».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters)

Δημοφιλή