ΗΠΑ: Γιατί μια πολιτικός στο Τέξας ζητά επιβολή προστίμου σε άνδρες που αυνανίζονται ως «πράξη κατά αγέννητου παιδιού»

ΗΠΑ: Γιατί μια πολιτικός στο Τέξας ζητά επιβολή προστίμου σε άνδρες που αυνανίζονται ως «πράξη κατά αγέννητου παιδιού»
Swimming spermatozoa (with depth of field).
Swimming spermatozoa (with depth of field).
Raycat via Getty Images

Μια πολιτικός στο Τέξας (Βουλή των Αντιπροσώπων) υπέβαλε πρόταση νόμου σύμφωνα με την οποία θα επιβάλλονται πρόστιμα ύψους 100 δολαρίων σε άνδρες για αυνανισμό, εκτός και αν το κάνουν σε...ειδική συνεδρία που έχει προγραμματιστεί σε νοσοκομείο ή κλινική.

Η Τζέσικα Φαράρ των Δημοκρατικών δημιούργησε το «Man's Right To Know Act» για να υποδείξει το πώς οι γυναίκες έχουν επηρεαστεί από τις αλλαγές στο σύστημα υγείας στην πολιτεία της, ειδικά σε σχέση με τις αμβλώσεις.

Όπως υποστήριξε, αυτά που προτείνει- περιλαμβανομένης μιας υποχρεωτικής περιόδου αναμονής πριν επέμβαση βαζεκτομής (στείρωση του άνδρα) ή την χορήγηση ιατρικής συνταγής για Βιάγκρα κ.α- «αντικατοπτρίζουν τους πραγματικούς νόμους και τους περιορισμούς στο σύστημα υγείας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο Τέξας».

Σύμφωνα με την πρότασή της, η εκσπερμάτωση εκτός αιδοίου γυναίκας ή ιατρικών εγκαταστάσεων θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως μια «πράξη ενάντια σε ένα αγέννητο παιδί» και «αποτυχία όσον αφορά στην προστασία της ιερότητας της ζωής».

Όπως είπε στο mysanantonio.com «πολλοί βρίσκουν το νομοσχέδιο αστείο. Αυτό που δεν είναι αστείο είναι τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο Τέξας κάθε μέρα, τα οποία τέθηκαν εκεί από νόμους που κάνουν πολύ δύσκολο για αυτές να έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας».

Το Τέξας έχει κάποιους από τους πιο αυστηρούς νόμους σχετικά με την άμβλωση στις ΗΠΑ, εξαιτίας της συντηρητικής του κουλτούρας. Από το 2011, οι γυναίκες πρέπει να υφίστανται μία εξέταση με υπερήχους τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έκτρωση, κάτι που απαιτεί τουλάχιστον δύο επισκέψεις στην κλινική- ένα από τα μέτρα τα οποία «παρωδεί» η πρόταση της Φαράρ.

«Όταν μία γυναίκα πρέπει να κάνει υπέρηχο στο αιδοίο, αυτό δεν έχει να κάνει με την υγεία της. Ένας από τους στόχους της πολιτείας είναι να την κάνει να νιώσει ενοχές και να αλλάξει γνώμη» υποστηρίζει η ίδια.

Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου προβλέπονται και άλλα πράγματα, όπως η διανομή εντύπων από τις αρχές της πολιτείας με πληροφορίες για βαζεκτομές, Βιάγκρα, κολονοσκοπήσεις κ.α., καθώς και η παροχή δυνατότητας σε γιατρούς να επικαλεστούν τις προσωπικές, ηθικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις τους για να αρνηθούν να πραγματοποιήσουν βαζεκτομή ή να γράψουν Βιάγκρα σε ασθενή. Όσον αφορά στον αυνανισμό, υποστηρίζεται πως οι εκκρίσεις που προκύπτουν από αυτόν όταν γίνεται σε ιατρικές εγκαταστάσεις θα αποθηκεύονται για σκοπούς σύλληψης/ τεκνοποίησης από τη νυν ή μέλλουσα σύζυγο.

Δημοφιλή