ΔΙΕΘΝΕΣ
14/03/2017 18:15 EET | Updated 15/03/2017 08:05 EET

Έκθεση-σοκ: Κλινική των Ναζί στην Βιέννη συνέχιζε να κακοποιεί παιδιά και μετά τον πόλεμο

Reuters Photographer / Reuters
People hold portraits of children tortured and murdered by the Nazis inthe name of medicine during a funeral procession in Vienna's centralcemetery April 28, 2002. During 1940 and 1945 when Austria was part ofHitler's Third Reich, 789 mentally and physically handicapped childrenwere killed at Am Spiegelgrund hospital for leading worthless lives.About 600 urns with the children's remains have been buried under stoneplaques, six decades after their deaths. REUTERS/Heinz-Peter BaderHP/WS

Σοκ έχει προκαλέσει έκθεση των αυστριακών αρχών που δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες για την περιβόητη κλινική της Βιέννης «Am Spiegelgrund», όπου οι Ναζί βασάνιζαν και εκτελούσαν παιδιά με ψυχιατρικά προβλήματα ή αναπηρίες. Η κλινική λειτουργούσε για τέσσερις δεκαετίες μετά την λήξη του πολέμου με το ίδιο προσωπικό και τις ίδιες πρακτικές, εγείροντας ερωτηματικά για το κατά πόσο εξαλείφθηκε πλήρως η ναζιστική ιδεολογία.

Η έκθεση στηρίζεται σε συνεντεύξεις πρώην ασθενών και νοσηλευτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για ανεπαρκείς προσλήψεις και συνέχιση των ναζιστικών πρακτικών για πολλά χρόνια. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, από το 1945 έως το 1985, στην κλινική, που πλέον δεν βρίσκεται σε λειτουργία, έχασαν την ζωή τους 70 παιδιά λόγω της ασιτίας και της κακομεταχείρισης. Γιατροί και νοσηλευτές χορηγούσαν αυθαιρέτως φάρμακα στα παιδιά, τα έκλειναν σε κλουβιά και τους φορούσαν ζουρλομανδύες.

«Οι συνθήκες αυτές για την φροντίδα των ανθρώπων με αναπηρίες απείχαν κατά πολύ από τις επαγγελματικές προδιαγραφές της εποχής», ανέφερε η Χέμα Μαϊρχόφερ, μία από τους συντάκτες της έκθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ψυχίατρος Χένρικ Γκρος, διευθυντής της κλινικής την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, δεν δικάστηκε ποτέ για τα εγκλήματά του, βραβεύτηκε πολλές φορές για το έργο του, ενώ συνέχιζε για πολλά χρόνια τις έρευνες πάνω στους εγκεφάλους των θυμάτων του. Το 2003, η κυβέρνηση της Αυστρίας του αφαίρεσε το μετάλλιο «Επιστημών και Τεχνών», το οποίο του είχε απονεμηθεί το 1975 για τις έρευνες που έκανε πάνω στην νευρολογία.

Η κλινική Am Spiegelgrund της Βιέννης λειτουργούσε την περίοδο 1940 με 1945 ως ψυχιατρική κλινική, όμως φιλοξενούνταν συχνά και παιδιά με κινητικές αναπηρίες. Εκείνη την πενταετία έχασαν την ζωή τους 789 παιδιά, στα πλαίσια του ναζιστικού προγράμματος ευθανασίας παιδιών, γνωστό και με το όνομα «Aktion 14». Άλλα παιδιά άφησαν την τελευταία τους πνοή λόγω των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης και της ασιτίας. Οι εγκέφαλοι 800 παιδιών διατηρούνταν σε βάζα και παρέμεναν στην κλινική για πολλά χρόνια, μέχρι να δοθούν στον γιατρό Γκρος.