ΔΙΕΘΝΕΣ
14/03/2017 17:00 EET | Updated 14/03/2017 17:04 EET

Τίλερσον προς Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ: Mεταρρυθμίσεις ή φεύγουμε

U.S. Secretary of State Rex Tillerson speaks on issues related to visas and travel after U.S. President Donald Trump signed a new travel ban order in Washington, U.S., March 6, 2017. REUTERS/Kevin Lamarque
Kevin Lamarque / Reuters
U.S. Secretary of State Rex Tillerson speaks on issues related to visas and travel after U.S. President Donald Trump signed a new travel ban order in Washington, U.S., March 6, 2017. REUTERS/Kevin Lamarque

H κυβέρνηση Τραμπ απειλεί με αποχώρηση από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αν δεν γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως προκύπτει από επιστολή του Αμερικάνου υπουργού Εξωτερικών, Ρέξ Τίλερσον.

Στην εν λόγω επιστολή η κυβέρνηση Τραμπ εξηγεί τους λόγους για τους οποίους εξετάζει την αποχώρησή της από τα 47 μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μία άμεση αποχώρηση από το Συμβούλιο δεν προβλέπεται, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στο FP. Το Συμβούλιο έχει ένα μικρό χρονικό περιθώριο προκειμένου να αλλάξει στάση απέναντι στα μάτια της Ουάσινγκτον.

«Αν δεν κάνουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε την αξία της συμμετοχής μας», δήλωσε ένας ανώτερος συνεργάτης του Τίλερσον. «Από το τραπέζι των συζητήσεων δεν αποκλείεται ακόμη και η αποχώρησή μας».

Μία τέτοιου είδους κίνηση αποχώρησης προκαλεί αντιδράσεις ακτιβιστών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι ανησυχούν ότι κάτι τέτοιο θα περιορίσει τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ κατά την εποχή Τραμπ.

Ο Τίλερσον, στην επιστολή του προς τα μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «συνεχίζουν να αξιολογούν την αποτελεσματικότητα του Συμβουλίου» καθώς και ότι παραμένει επιφυλακτικός για την αξία ένταξης σε μία οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία περιλαμβάνει κράτη όπου τα δικαιώματα αυτά διανύουν μία περίοδο ταραχών, όπως η Κίνα, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία.

«Δεν γίνεται να έχουμε μία κοινή άποψη για το θέμα αυτό(σ.σ τα ανθρώπινα δικαιώματα), παρά το γεγονός ότι τα κράτη αυτά φορούν τη μάσκα των κρατών- μελών» είπε ο Τίλερσον. «Παρά το γεγονός ότι είναι η μόνη οργάνωση που είναι αφοσιωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απαιτεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε αυτό».

Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες τελικά αποχωρήσουν από το Συμβούλιο αυτό θα σηματοδοτήσει μία νίκη για τo ένα από τα δύο «στρατόπεδα» που επικρατούν ανάμεσα στην κυβέρνηση Τραμπ.

«Πολλοί από αυτούς που περιφρονούν το Συμβούλιο θέλουν να παραμείνουν οι ΗΠΑ σε αυτό ώστε να υπονομεύουν τις προσπάθειες άλλων και να κυριαρχήσουν επί του Ισραήλ, καθώς και να επαναφέρουν στο επίκεντρο του Συμβουλίου τα δικαιώματα των καταχραστών», είπε, μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. «Αλλά υπάρχουν και άλλοι που βλέπουν ως μάταια μία τέτοια διπλωματική προσπάθεια».

«Σκοπός μας είναι να αναδιαρθρώσουμε τον οργανισμό» είπε ο Τίλερσον μιλώντας στο FP.