Στόχος της κυβέρνησης η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας έως τις 7 Απριλίου. Τα «ανοιχτά μέτωπα» των διαπραγματεύσεων

Στόχος της κυβέρνησης η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας έως τις 7 Απριλίου
Sooc

Δεδομένης της αδυναμίας να υπάρξει τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου, το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στοχεύει στη συνεδρίαση της 7ης Απριλίου. Οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές έχουν ως στόχο να επιτευχθεί το «θετικό» σενάριο το οποίο οδηγεί σε τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement- SLA) έως τις 7 Απριλίου. Στη συνέχεια νομοθέτηση από την κυβέρνηση των συμφωνηθέντων και τέλος απόφαση στο Eurogroup στις 22 Μαΐου για την εκταμίευση μέρους της δόσης των 6,1δισ. ευρώ.

Οι δύο πλευρές αναφέρουν ότι η επίτευξη του στόχου είναι επιθυμητή. Ωστόσο, κυβέρνηση και δανειστές δεν συμπλέουν και στο εάν είναι πιθανή. Η επιτάχυνση των διαδικασιών τις τελευταίες ημέρες των εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων, όπως αναφέρουν στελέχη των δανειστών οδήγησε στη συμφωνία του γενικού πλαισίου.

Οι ίδιοι παράγοντες διευκρινίζουν ότι ο σκόπελος των μέτρων για το 2018 που ζητούσε το ΔΝΤ ξεπεράστηκε. Παράλληλα έχει βρεθεί κοινός τόπος και για τους τομείς στους οποίους θα γίνουν οι παρεμβάσεις μετά το 2018. Αντίστοιχα, υπάρχει μεγάλη σύγκλιση και στο ύψος του πακέτου των μέτρων τα οποία θα ψηφιστούν. Σύγκλιση υπάρχει και στα ενεργειακά, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και άλλα περιφερειακά θέματα.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Στο σημείο αυτό όμως εξαντλούνται οι συγκλίσεις και ξεκινούν οι διαφορές, οι οποίες απαιτούν «πολιτικές αποφάσεις από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης», όπως αναφέρουν στελέχη των δανειστών. Με δεδομένες τις θέσεις του ΔΝΤ, το ύψος του πακέτου πρέπει να είναι κοντά στο 2% του ΑΕΠ (3,6δις ευρώ). Η εξοικονόμηση θα πρέπει να έρθει από τους δύο τομείς που το ΔΝΤ θεωρεί απαραίτητο να γίνουν επιπλέον «μεταρρυθμίσεις», δηλαδή φορολογία και Ασφαλιστικό.

Στο πρώτο οι δύο πλευρές φαίνεται πως έχουν έρθει σε συμφωνία για το ύψος του αφορολόγητου, το οποίο πάει για «κούρεμα» τουλάχιστον στα 5.900 ευρώ, ενώ δεν πέρασε το Ελληνικό αίτημα για μείωση του χαμηλού συντελεστή από το 22%.

«Αγκάθι» το Ασφαλιστικό

Μεγάλη είναι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στο Ασφαλιστικό καθώς κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το Ταμείο επιμένει στις απαιτήσεις του για περικοπές στο σύνολο των υφιστάμενων συντάξεων και της κατώτερης σύνταξης.

Ανυποχώρητα εμφανίζονται τα στελέχη του Ταμείου και στα εργασιακά, επιμένοντας στην αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων, στην εφαρμογή του «λοκ άουτ», στις αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου, ενώ δεν δέχεται ούτε να ανοίξει η κουβέντα για το Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Σε αντίθετη κατεύθυνση κινούνται οι δύο πλευρές και στο μέτωπο των «αντισταθμιστικών» μέτρων. Η κυβέρνηση επιμένει σε μείωση φορολογικών συντελεστών, μείωση του ΕΝΦΙΑ και ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ενώ οι δανειστές αντιπροτείνουν «αναπτυξιακά» μέτρα, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων. Διαφορά υπάρχει και στο μέγεθος, αλλά και το χρόνο εφαρμογής του πακέτου, καθώς οι δανειστές αναφέρουν ότι τα αντισταθμιστικά θα καλύπτουν μόνο το ποσοστό υπέρβασης του στόχου του πλεονάσματος.

Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση θα πρέπει να μετρήσει από τη μία τις πολιτικές αντοχές της ώστε να φέρει προς ψήφιση ακόμα ένα σκληρό πακέτο μέτρων και από την άλλη τα ταμειακά αποθέματα του κράτους προκειμένου να αντέξει ενδεχόμενη καθυστέρηση στη συμφωνία ακόμα και έως τη διεξαγωγή των Γερμανικών εκλογών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλειονότητα των κυβερνητικών αξιωματούχων και κυρίως το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν ότι η επίτευξη συμφωνίας έως τις 22 Μαΐου είναι μονόδρομος. Σε αυτό το δρόμο κινείται και το Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος περιμένει τα αποτελεσμάτων των εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα διαρκέσουν έως το Eurogroup στις 20 Μαρτίου.

Δημοφιλή