«Fat Leonard»: Σύλληψη ναυάρχου στο πλαίσιο κολοσσιαίου σκανδάλου με δωροδοκίες, πάρτι και σεξ στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό

«Fat Leonard»: Σύλληψη ναυάρχου στο πλαίσιο κολοσσιαίου σκανδάλου με δωροδοκίες, πάρτι και σεξ στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό
USS Blue Ridge (LCC19), the flagship of the U.S. Navy's Seventh Fleet, is seen in Hong Kong waters February 19, 2011. The USS Blue Ridge arrived in Hong Kong from the Philippines on Saturday. REUTERS/Tyrone Siu (CHINA - Tags: MILITARY TRANSPORT)
USS Blue Ridge (LCC19), the flagship of the U.S. Navy's Seventh Fleet, is seen in Hong Kong waters February 19, 2011. The USS Blue Ridge arrived in Hong Kong from the Philippines on Saturday. REUTERS/Tyrone Siu (CHINA - Tags: MILITARY TRANSPORT)
Siu Chiu / Reuters

Ένας ναύαρχος εν αποστρατεία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και οκτώ άλλοι απόστρατοι και εν ενεργεία αξιωματικοί δωροδοκήθηκαν με σεξ, ταξίδια κ.α., σύμφωνα με κατηγορίες που απαγγέλθηκαν την Τρίτη, στο πλαίσιο ενός σκανδάλου γύρω από έναν εργολάβο (contractor), γνωστό με το παρατσούκλι «Fat Leonard».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του USNI News, την Τρίτη οι εννιά συνελήφθησαν στην Καλιφόρνια, το Τέξας, τη Φλόριντα, το Κολοράντο και τη Βιρτζίνια, και οι αρχές θα επιδιώξουν τη δίκη τους στο Σαν Ντιέγκο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. «Όλοι κατηγορούνται ως συνωμότες, για συνεργασία με τον Λέοναρντ Φράνσις της GDMA, προκειμένου να διαπραχθεί μια κολοσσιαία απάτη που εν τέλει κόστισε στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό και τους Αμερικανούς φορολογουμένους δεκάδες εκατομμύρια δολάρια» συμπληρώνεται.

Ο 53χρονος ναύαρχος εν αποστρατεία Μπρους Λάβλες είναι ο πιο υψηλόβαθμος μεταξύ των συλληφθέντων. Πρόκειται για πρώην επικεφαλής των επιχειρήσεων συλλογής πληροφοριών και είχε αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία τον Οκτώβριο. Μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονται πλοίαρχοι και ένας συνταγματάρχης εν αποστρατεία των Πεζοναυτών.

«Πρόκειται για την πρώτη φορά που πολλαπλοί αξιωματικοί κατηγορούνται πως συνεργάστηκαν όλοι μαζί σε μια πολλαπλών επιπέδων συνωμοσία, συγκεντρώνοντας τους μεμονωμένους και συλλογικούς πόρους και επιρροή τους για λογαριασμό του Φράνσις» υποστηρίζουν οι εισαγγελείς.

Οι κατηγορίες ποικίλλουν, από δωροδοκία σε διαφθορά σε 13 διαφορετικές περιπτώσεις, που έχουν να κάνουν με την παροχή απόρρητων πληροφοριών με αντάλλαγμα πολυτελή δείπνα, κόστους δεκάδων χιλιάδων δολαρίων, χρόνο με ιερόδουλες και άλλα. Για παράδειγμα, «τον Μάρτιο του 2007, ο Φράνσις διοργάνωσε και πλήρωσε για ένα δείπνο πολλαπλών πιάτων για πολλούς από τους κατηγορουμένους στο Oak Door στο Τόκιο στην Ιαπωνία».

Ο Λέοναρντ (Λέοναρντ Γκλεν Φράνσις, γνωστός ως «Χοντρός Λέοναρντ»- Fat Leonard) της GDMA συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2013 μετά από τριετή έρευνα από το NCIS (την αρμόδια υπηρεσία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού). Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως είχε δημιουργήσει ένα δίκτυο πληροφοριοδοτών στο ναυτικό για την απόκτηση απόρρητων δεδομένων για την κίνηση σκαφών, έτσι ώστε η εταιρεία του να έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε διαγωνισμούς γύρω από την υποστήριξη αμερικανικών πλοίων σε ασιατικά λιμάνια.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο Λέοναρντ, που εδρεύει στη Σιγκαπούρη, δωροδοκούσε το συγκεκριμένο δίκτυο Αμερικανών αξιωματικών στην Ασία. Η εταιρεία του, Glenn Defense Marine Asia, παρείχε υπηρεσίες προμηθειών και επιμελητείας στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό για περίπου 25 χρόνια. Ο Λέοναρντ χειριζόταν θέματα που είχαν να κάνουν με ρυμουλκά, τελωνεία, ανεφοδιασμό, απομάκρυνση απορριμμάτων κ.α. για αμερικανικά σκάφη που κινούνταν σε λιμάνια στην Ασία. Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο Φράνσις παρείχε «προνόμια» στους εμπλεκόμενους αξιωματικούς και αυτοί του έδιναν πληροφορίες ή απλά «έστελναν» δουλειές στην εταιρεία του, φτάνοντας στο σημείο να αποστέλλουν σκάφη στα λιμάνια της προτίμησής του.

Στη κατηγορητήριο γίνεται λόγος για ένα πολυτελές δείπνο τον Φεβρουάριο του 2006 σε εστιατόριο του Χονγκ Κονγκ που κόστισε 20.435 δολάρια, ενώ έναν χρόνο μετά, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μανίλα, ο Φράνσις πλήρωσε για ένα γλέντι σε πολυτελές ξενοδοχείο όπου είχε διαμείνει ο στρατηγός Μακάρθουρ κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο- με όργιο με ιερόδουλες να λαμβάνει χώρα στη «Σουΐτα Μακάρθουρ», στον πέμπτο όροφο, όπου χρησιμοποιήθηκαν σε σεξουαλικές πράξεις αντικείμενα που σχετίζονταν με τον στρατηγό.

Συνολικά, στο πλαίσιο του σκανδάλου κατηγορούνται 20 αξιωματικοί του ναυτικού και πέντε εργαζόμενοι της Glenn Marine, 13 εκ των οποίων έχουν δηλώσει ήδη ένοχοι, περιλαμβανομένου του Φράνσις, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Σημειώνεται πως οι προαναφερθέντες εννιά κατηγορούνται για την παρεμπόδιση της έρευνας μέσω της καταστροφής ενός σκληρού δίσκου από το αεροπλανοφόρο USS George Washington, της διαγραφής λογαριασμών email και ψεμάτων στους ερευνητές. Παράλληλα, χρησιμοποιούνταν ψευδώνυμα (Cool Kids, Wolfpack κ.α.), ενώ είχαν φτιαχτεί και πλαστές αποδείξεις για κάποια από τα δώρα που τους έδινε ο «Fat Leonard».

Όπως αναφέρει η Washington Post, στα έγγραφα υπάρχουν ολόκληρες σελίδες με τα δώρα που έδινε ο «Fat Leonard» στους αξιωματικούς, στα οποία περιλαμβάνονταν κουτιά με πούρα Cohiba αξίας χιλιάδων δολαρίων, πανάκριβα μπουκάλια κονιάκ και πολυτελή δωμάτια ξενοδοχείων- καθώς και πάρτι με σεξουαλικά όργια για αξιωματικούς που υπηρετούσαν στο USS Blue Ridge, ναυαρχίδα του 7ου Στόλου. Σημειώνεται πως ο αμερικανικός 7ος Στόλος, με περίπου 70 σκάφη, πάνω από 200 αεροπλάνα και 40.000 ναύτες και πεζοναύτες, είναι ο μεγαλύτερος σχηματισμός του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια μιας άλλης επίσκεψης του Blue Ridge στη Μανίλα, τον Μάιο του 2008, πέντε αξιωματικοί παρευρέθηκαν σε ένα πολυήμερο πάρτι με πολλές ιερόδουλες στο ξενοδοχείο Shangil-La- όπου οι εν λόγω αξιωματικοί ήπιαν όλο το απόθεμα σαμπάνιας Dom Perignon και γενικότερα επιδόθηκαν σε δραστηριότητες κόστους 50.000 δολαρίων, ποσό το οποίο κάλυψε πλήρως ο Λέοναρντ Φράνσις.

Σημειώνεται πως κάποιοι από τους αξιωματικούς, αφού αποστρατεύτηκαν, προσπάθησαν να πιάσουν δουλειά στην εταιρεία του Λέοναρντ, αν και κανείς δεν τα κατάφερε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Αξιωματούχοι του πολεμικού ναυτικού έχουν πει ότι περίπου 30 ναύαρχοι διερευνώνται, αν και λίγοι μόνο έχουν κατονομαστεί. Έχει υπάρξει καταδίκη ενός υποναυάρχου (Ρόμπερτ Γκιλμπό) μετά από ομολογία του, που ακολουθήθηκε από αποστρατεία, καθώς και πειθαρχικά μέτρα από το ναυτικό σε άλλους τρεις ναυάρχους.

Αν και ο Φράνσις είχε αποκτήσει ήδη διαστάσεις «θρύλου» για τα οργιαστικά πάρτι του, οι νέες κατηγορίες που έγιναν γνωστές την Τρίτη δίνουν νέες λεπτομέρειες σχετικά με τις «παροχές» του στους Αμερικανούς αξιωματικούς. Η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, προκαλώντας αναταραχές από τον Σεπτέμβριο του 2013- όταν συνελήφθη ο «Fat Leonard», που δήλωσε ένοχος πριν δύο χρόνια και σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα φαίνεται να συνεργάζεται με τις αρχές. Τα έγγραφα τον παρουσιάζουν ως ένα άτομο εξαιρετικά ικανό στη χειραγώγηση άλλων. Αξίζει να σημειωθεί πως, παρά τα όλο και εντονότερα σημάδια διαφθοράς, το ναυτικό συνέχισε να συνεργάζεται με την εταιρεία του για την υποστήριξη των σκαφών του στην Ασία: Το 2011 η Glenn Defense κέρδισε συμβόλαια ύψους 200 εκατ. δολαρίων σε σχέση με αμερικανικά σκάφη σε λιμάνια από τη ρωσική Άπω Ανατολή ως την Αυστραλία, τα οποία ματαιώθηκαν μετά τη σύλληψή του το 2013.

Δημοφιλή