ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15/03/2017 03:25 EET | Updated 15/03/2017 03:25 EET

Πώς οι εκλογές στην Ολλανδία και οι εξελίξεις με την Τουρκία θα επηρεάσουν την δεύτερη αξιολόγηση

Sooc

Οι Ολλανδικές εκλογές κρίνουν και την Ελληνική αξιολόγηση. Οι σημερινές κάλπες θα βγάλουν νικητή στην Ολλανδία και (ίσως) ημερομηνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου. Η Ευρώπη κρατάει την ανάσα της μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, γιατί μια νίκη του ακροδεξιού Βίλντερς θα φέρει ισχυρές αναταράξεις στην ήδη ταραγμένη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έστω και αν ο σχηματισμός κυβέρνησης υπό τον Βίλντερς μοιάζει απίθανος εξαιτίας της άρνησης για συνεργασία από τα υπόλοιπα κόμματα, στις Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι και μόνο η πρωτιά του θα προκαλέσει και νέους κλυδωνισμούς.

Και στην Αθήνα περιμένουν με ιδιαίτερη αγωνία τα αποτελέσματα της πρώτης μάχης του εκλογικού κύκλου στην Ευρώπη, ο οποίος ξεκινά σήμερα. Η επικράτηση Βίλντερς θα σημάνει νέα ένταση με την Τουρκία, θέτοντας σε κίνδυνο τη συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας για το προσφυγικό.

Έστω και αν από τις Βρυξέλλες καθησυχάζουν ότι η ένταση από την Τουρκική πλευρά δεν θα επηρεάσει την ισορροπία της συμφωνίας, στην Αθήνα ανησυχούν ότι οι πολυεπίπεδες διαμάχες θέτουν σε κίνδυνο από τη μία τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και από την άλλη την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Δεδομένο είναι ότι η πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με εντατικές διαπραγματεύσεις το επόμενο διάστημα. Mε τις εντάσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε η συνθήκη αυτή μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο, εάν η Ευρώπη στρέψει το ενδιαφέρον της μόνο στις «κόντρες» με την Τουρκία και σε μια ακροδεξιά κυβέρνηση στην Ολλανδία.

Προς το παρόν τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες είναι καθησυχαστικά. Κοινοτικοί παράγοντες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στη βάση του γενικού πλαισίου το οποίο συμφωνήθηκε τις τελευταίες μέρες της παρουσίας στην Αθήνα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών.

Για τις ημέρες που απομένουν έως τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έχει προγραμματιστεί πολύ δουλειά σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών.

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα θα εξεταστεί στη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την προσεχή Δευτέρα. Οριστικές αποφάσεις δεν αναμένονται. Ωστόσο, η κυβέρνηση προσδοκά σε μια θετική δήλωση από την πλευρά των δανειστών, προκειμένου να δοθεί το σήμα για ομαλή πορεία το επόμενο διάστημα.

Δεδομένο θεωρείται ότι οι Θεσμοί εκτιμούν ότι οριστική συμφωνία θα μπορούσε να είναι εφικτή έως το Eurogroup στις 22 Μαϊου, εάν υπάρχει καλή θέληση από όλες τις πλευρές, με κρίσιμους ενδιάμεσους σταθμούς για την πορεία της αξιολόγησης τα Eurogroup της 20ής Μαρτίου και της 7ης Απριλίου.

Sponsored Post