ΔΙΕΘΝΕΣ
15/03/2017 17:02 EET | Updated 15/03/2017 19:55 EET

Ο Νόαμ Τσόμσκι προβλέπει ένα νέο κραχ στην οικονομία των ΗΠΑ, με την υπογραφή του Ντόναλντ Τραμπ

AFP via Getty Images
US linguist, philosopher and political activist, Noam Chomsky addresses a press conference in the southern German city of Stuttgart on March 23, 2010. Chomsky was awarded the 'Erich Fromm Prize' from the International Erich Fromm Society. AFP PHOTO DDP / SASCHA SCHUERMANN GERMANY OUT (Photo credit should read SASCHA SCHUERMANN/AFP/Getty Images)

Ο Nόαμ Τσόσκι, μια από τις πλέον ηχηρές φωνές συνείδησης των ΗΠΑ και γνωστός για τη σκληρή του κριτική, μεταξύ άλλων, και σε θέματα που αφορούν τους κανόνες του καπιταλιστικού συστήματος, την παγκόσμια οικονομία και τον χρηματοπιστωτικό τομέα προέβη σε μια πολύ ανησυχητική πρόβλεψη.

Όπως δήλωσε, η αμερικανική οικονομία οδεύει ολοταχώς προς ένα νέο κραχ-που φυσικά δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την παγκόσμια οικονομία-ενώ την αποκλειστική ευθύνη θα έχει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Αρχικά ο γνωστός φιλόσοφος και γλωσσολόγος, σε δηλώσεις του αναφέρει πως το «anti-establishment» καθεστώς που προπαγανδίζει ο Τραμπ δεν είναι παρά ένα «αστείο» αφού οι επιλογές του σε ό,τι αφορά τον διορισμό προσώπων σε θέσεις- κλειδιά αλλά και οι πολιτικές απορρύθμισης της αγοράς που προωθεί, έχουν ενθαρρύνει τη χρηματιστηριακή αγορά.

Ο Τσόμσκι αναφερόμενος στην περί «anti-establishment» προπαγάνδα του Τραμπ, εξήγησε:

"Αυτό (το υπουργικό συμβούλιο) προέρχεται από την τάξη των δισεκατομμυριούχων, από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, από τον στρατό κοκ. Ρίξτε μια ματιά στο χρηματιστήριο και θα καταλάβετε πόσο αντι-καθεστωτικός είναι (ο Τραμπ). Από τη στιγμή που εξελέγη, και μέχρι σήμερα, οι τιμές των μετοχών στα χρηματιστήρια έχουν απογειωθεί». Οι επενδυτές είναι «ενθουσιασμένοι που (ο Τραμπ) πρόκειται να εξαλείψει κάθε κανόνα του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου αφήνοντά τους να παράξουν ακόμη περισσότερα κέρδη. Φυσικά, αυτό θα οδηγήσει σε ένα ακόμη κραχ (στην οικονομία) αλλά αυτό δεν είναι δικό τους πρόβλημα. Οι φορολογούμενοι θα φροντίσουν για αυτό». Δηλαδή θα πληρώσουν την όποια ζημία.

Σημειώνεται πάντως πως δεν είναι μόνο ο Νόαμ Τσόμσκι που προβλέπει μια ακόμη σοβαρή οικονομική κρίση. Ακόμα και η Wall Street Journal σε δημοσίευμα της προειδοποιεί για μελλοντικά προβλήματα, αφού η αύξηση που παρατηρήθηκε στα κέρδη κυρίως των κερδοσκοπικών hedge funds – τα οποία διαπραγματεύονται προϊόντα σε όλο τον κόσμο-είναι προβληματική.