ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15/03/2017 12:47 EET | Updated 15/03/2017 13:14 EET

Μασάζ στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για μέτρα - αντίμετρα και με προσήλωση στο Εurogroup της 20ης Μαρτίου

SOOC

«Μέτρα, αντίμετρα και πρωτογενές πλεόνασμα βρίσκονται σε ισορροπία και ισχύουν ταυτόχρονα» ενώ ως προς το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των μέτρων και των αντιμέτρων «ισχύει αυτό που είπε ο Μοσκοβισί» και όχι ο Ντάισελμπλουμ που έχει «εκλογές σήμερα» φέρονται να διαβεβαίωσαν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Επί δύο ώρες οι δύο υπουργοί ενημέρωσαν για την πορεία της διαπραγμάτευσης περίπου 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην ΕΠΕΚΕ (Επιτροπή Παρακολούθησης και Κοινοβουλευτικού Ελέγχου). Στη συνεδρίαση μίλησαν περίπου 20 βουλευτές που σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους.

Και η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και ο διευθυντής της ΚΟ Κώστας Ζαχαριάδης ξεκαθάρισαν ότι «μέτρα και αντίμετρα θα ψηφιστούν και θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα».

«Το ενδιαφέρον είναι να πάρεις τέτοια μέτρα και αντίμετρα και στον κοινωνικό και στον αναπτυξιακό τομέα» είπε χαρακτηριστικά η Αφρ. Θεοπαφτάτου. «Στόχος είναι οι πιέσεις που θα υπάρξουν από την αναδιανομή της δημοσιονομικής πολιτικής να ισοσταθμιστούν\» υπογράμμισε ο Κ. Ζαχαριάδης σημειώνοντας ότι για τα αντίμετρα «οι προτάσεις μας είναι στην ανακούφιση των αδύναμων κοινωνικών ομάδων αλλά και αναπτυξιακή προοπτική». Οι δύο υπουργοί επανέλαβαν ότι μέτρα και αντίμετρα θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα και ότι με βάση τους υπολογισμούς θα βγαίνουν τα πλεονάσματα άρα δεν είναι τίποτα υπό αίρεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο υπουργοί:

- δεν ανέφεραν ότι θα υπάρξει μετάθεση για μετά το Πάσχα των αποφάσεων που αφορούν τα εργασιακά

- δεν έγινε αναφορά στο ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις συντάξεις

- δεν συζητήθηκε το θέμα λήψης δανείου από την Παγκόσμια Τράπεζα για την δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας.

- παραμένει η 20η Μαρτίου ως στόχος ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης. «Ο στόχος είναι να κλείσουν τα τεχνικά θέματα» είπε ο Κ. Ζαχαριάδης και πρόσθεσε ότι είναι «εφικτός ο στόχος της 20ης Μαρτίου». Σημειώνεται ότι το ζήτημα της 20ης Μαρτίου δεν τέθηκε από τους υπουργούς κατά την ενημέρωση αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι υπάρχει χρονικό περιθώριο.

Οι βουλευτές μετέφεραν ένα κλίμα από την περιφέρειά τους. «Το κλίμα είναι ότι υπάρχει διάθεση από τμήματα της κοινωνίας για να προχωρήσουμε. Είναι σημαντικό ότι έχουμε μέτρα και αντίμετρα και όχι μία αξιολόγηση με μόνο μία μονόπλευρη και άδικη λιτότητα. Υπάρχει ανησυχία ως προς το περιεχόμενο αλλά και ανησυχία για να προχωρήσουμε.

Όλοι αντιλαμβάνονται το ζήτημα του περιεχομένου και του χρέους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Ζαχαριάδης ο οποίος αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης σημείωσε ότι «υπάρχει προβληματισμός. Θεωρούμε ότι μέσα από τις συμμαχίες που θα κάνουμε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης διαμορφώνονται τα μπλοκ». «Αγωνιζόμαστε να υπάρξει μία βιώσιμη οικονομικά και κοινωνικά συμφωνία» πρόσθεσε.

Sponsored Post