Ολλανδικές εκλογές: Πρώτος ο Ρούτε, δεύτερος ο ακροδεξιός Βίλντερς

Ολλανδικές εκλογές: Πρώτος ο Ρούτε, δεύτερος ο ακροδεξιός Βίλντερς
Dutch Prime Minister Mark Rutte of the VVD Liberal party appears before his supporters in The Hague, Netherlands, March 15, 2017. REUTERS/Yves Herman
Dutch Prime Minister Mark Rutte of the VVD Liberal party appears before his supporters in The Hague, Netherlands, March 15, 2017. REUTERS/Yves Herman
Yves Herman / Reuters

Την δεύτερη θέση καταλαμβάνει τελικά το «Κόμμα για την Ελευθερία» (PVV) του ακροδεξιού Γκερτ Βίλντερς στις ολλανδικές εκλογές σύμφωνα με τα αποτελέσματα από την καταμέτρηση του 97% των ψήφων.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι το κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε το Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα (VVD) παραμένει πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα, έχοντας ωστόσο χάσει 8 έδρες στο ολλανδικό κοινοβούλιο. Το Κόμμα για την Ελευθερία του Βίλντερς (PVV) χάνει το στοίχημα να αναδειχθεί πρώτο κόμμα, ενώ σημαντική άνοδο καταγράφουν μικρότεροι πολιτικοί σχηματισμοί με πρώτο το κόμμα των Πράσινων Αριστερών του 30χρονου Γέσε Κλάβερ, του «Τριντό της Ολλανδίας», που τριπλασίασε την κοινονοβουλευτική του δύναμη. Μεγάλος χαμένος των εκλογών το Εργατικό Κόμμα, που καταγράφει ιστορική ήττα.

Οι έδρες, μετά την καταμέτρηση του 97% των ψήφων, διαμορφώνονται ως εξής:

  • VVD- Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα: 33
  • PVV- Κόμμα για την Ελευθερία: 20
  • CDA- Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση: 19
  • D66- Δημοκράτες 66: 19
  • GL- Πράσινοι Αριστεροί: 14
  • SP- Σοσιαλιστικό Κόμμα: 14
  • PvdA- Εργατικό Κόμμα: 9
  • CU- Χριστιανική Ενωση 5
  • PvdD Κόμμα για τα Ζώα 5
  • 50PLUS 4
  • Denk 3
  • SGP-Μεταρρυθμιστικό Πολιτικό Κόμμα 3
  • FvD 2

Το ολλανδικό κοινοβούλιο διαθέτει 150 έδρες, οι οποίες κατανέμονται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Ο Ρούτε θα χρειαστεί τώρα να συμμαχήσει με άλλα κόμματα για την σύσταση μιας κυβέρνησης συνεργασίας, κάτι το οποίο αναμένεται να αποδειχτεί εξαιρετικά δύσκολο.

«Η Ολλανδία είπε όχι στον λαϊκισμό, μετά το Brexit και την εκλογή Τραμπ», δήλωσε χαμογελώντας από τη Χάγη ο Μαρκ Ρούτε υπογραμμίζοντας ότι «το VVD θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ολλανδία για τρίτη συνεχόμενη φορά».

Από την πλευρά του Βίλντερς αποδέχθηκε μέσω Twitter την εκλογική του ήττα από τον Ρούτε αλλά τονίζει την ενίσχυση του κόμματος με επιπλέον έδρες στη Βουλή και προειδοποιεί: Ο Μαρκ Ρούτε «δεν έχει ακόμη απαλλαγεί από εμένα».

Στην τρίτη θέση βρέθηκαν από κοινού το χριστιανοδημοκρατικό CDA και το φιλελεύθερο D66 με 19 έδρες το καθένα, ενώ το κόμμα των Πρασίνων κέρδισε επιπλέον 10 έδρες στο Κοινοβούλιο, αγγίζοντας συνολικά τις 14. Μεγάλες ήταν οι απώλειες για το εργατικό κόμμα (PvdA), το οποίο σημείωσε ιστορική ήττα, καταλαμβάνοντας μόλις 9 έδρες. Συνολικά δηλαδή έχασε 29 έδρες στο Κοινοβούλιο.

Οι φετινές ολλανδικές εκλογές θεωρούνται καθοριστικές για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς τα αποτελέσματά της αναμένονται να επηρεάσουν τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για πολλούς αναλυτές, η Ολλανδία υπήρξε μάλιστα και κατά το παρελθόν ένα ιδιόμορφο «εργαστήρι» κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών και κινημάτων που αργότερα ταρακούνησαν λίγο η πολύ την πολιτική ιστορία.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως η συμμετοχή στις εκλογές ήταν πολύ υψηλή αφού υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 81% έναντι 74,6% στην αναμέτρηση του 2012.

Δημοφιλή