Υπεραπόδοση σε σχέση με τους στόχους τα επόμενα χρόνια «υπόσχεται» η κυβέρνηση

Υπεραπόδοση σε σχέση με τους στόχους τα επόμενα χρόνια «υπόσχεται» η κυβέρνηση
Eurokinissi

Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών με στόχο να επιτευχθεί πρόοδος έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου. Υπό το φόβο η συνεδρίαση της Δευτέρας να μην είναι μόνο άγονη σε επίπεδο αποφάσεων, αλλά και άκαρπη σε επίπεδο ανακοινώσεων σχετικά με την πρόοδο της αξιολόγησης, η κυβέρνηση προσπαθεί να σημειωθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη σύγκλιση.

Το πόσο κοντά ή μακριά από τουλάχιστον μια θετική δήλωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα φανεί κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί αύριο (Παρασκευή) ή το αργότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Τα αποτελέσματα των επαφών θα κρίνουν και το ενδεχόμενο μιας ιδιαίτερα κρίσιμης συνάντησης λίγο πριν τη συνεδρίαση της Δευτέρας, μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του επιτρόπου Μοσκοβισί, του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Έως τότε όμως η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει επικοινωνιακά, στο εσωτερικό της, αλλά και στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης τον έντονο προβληματισμό σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας. Ήδη οι δηλώσεις από την πλευρά του Γερούν Ντάισελμπλουμ , αλλά και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων, ξεκαθαρίζουν το τοπίο αναφορικά με το μέγεθος και τον χρόνο εφαρμογής των «αντισταθμιστικών μέτρων».

Σύμφωνα με τους δανειστές το μέγεθος των αντισταθμιστικών που θα εφαρμόζεται κάθε φορά θα εξαρτάται από την υπέρβαση του στόχου του πλεονάσματος, ενώ ο χρόνος εφαρμογής τους θα ξεκινά μετά την επιβεβαίωση των στοιχείων από την Eurostat, δηλαδή τον Απρίλιο κάθε έτους.

Στόχοι και προσδοκίες

Υπό αυτά τα δεδομένα, κυβερνητικές πηγές επιχειρούν να διαβεβαιώσουν ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει υπεραπόδοση σε σχέση με τους στόχους, προκειμένου να εφαρμοστεί κανονικά και το πακέτο των «αντισταθμιστικών» μέτρων. Σε αυτό το πλαίσιο την Τετάρτη οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και κυρία Εφη Αχτσιόγλου, ενημέρωσαν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο υπουργοί σημείωσαν τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων εξαιτίας των ακραίων θέσεων που έχουν πάρει οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ, ωστόσο δήλωσαν ότι θα γίνει προσπάθεια μέχρι και την τελευταία στιγμή. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε προς τους βουλευτές ότι στο τραπέζι υπάρχουν δύο σενάρια σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Το πρώτο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για 5 χρόνια (έως το 2023) και το δεύτερο 3,5% του ΑΕΠ για 3 χρόνια (έως το 2021), με την Αθήνα να τάσσεται υπέρ του δεύτερου.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι ακόμα και χωρίς τα πρόσθετα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ που ζητούν οι δανειστές, οι μνημονιακοί στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα ξεπεραστούν και το πλεόνασμα θα ανέλθει στο 2,3% του ΑΕΠ φέτος (έναντι στόχου 1,75%), στο 3,8% το 2018, στο 4,3% το 2019, στο 4,5% το 2020 και πάνω από το 5% από το 2021 και μετά, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον στόχο για 3,5% του ΑΕΠ που ζητούν οι δανειστές για μετά το 2018. Μάλιστα, μαζί με τα πρόσθετα μέτρα, το πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 5% του ΑΕΠ από το 2019, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, άρα θα μπορούν να ληφθούν «αντισταθμιστικά» ύψους 1,4-2,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2019-2021.

Επιχείρηση μετάθεσης

Τα πολλά ανοιχτά και δύσκολα μέτωπα δεν αφήνουν περιθώρια για λύση έως την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ βάζουν σε κίνδυνο την τεχνική συμφωνία έως και τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 7 Απριλίου. Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση συνεχίζει να εξετάζει τις πιθανότητες να μεταφέρει κάποια από τα «αγκάθια» στην επόμενη διαπραγμάτευση. Προς το παρόν οι δανειστές δεν έχουν δείξει διατεθειμένοι να αφήσουν κάποια από τα θέματα εκτός αυτής της αξιολόγησης, χωρίς ωστόσο να έχουν δώσει οριστικές απαντήσεις.

Δημοφιλή