Kυκλοφόρησαν βίντεο στο ΥοuTube με τις πυρηνικές δοκιμές των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου

Kυκλοφόρησαν βίντεο στο ΥοuTube με τις πυρηνικές δοκιμές των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι ταινίες ήταν υψηλής ποιότητας για τα δεδομένα της εποχής, αλλά πλέον ο καθένας από εμάς μπορεί να παρακολουθήσει βίντεο από τις δοκιμές πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ στο YouTube.

Ο Γκρεγκ Σπρίγκς, ένας φυσικός στο Εργαστήριο Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια είπε ότι υπάρχουν 750 ταινίες από τότε οι οποίες σήμερα έχουν υποβαθμιστεί σε τέτοιο σημείο που πλέον θεωρούνται άχρηστες.

«Πήραμε αυτό το πρότζεκτ στην ώρα του», ανέφερε σε μία ηχογράφηση μόλις τριών λεπτών κάνοντας έτσι μία σύντομη εισαγωγή για τα βίντεο με τις πυρηνικές δοκιμές. «Γνωρίζουμε ότι οι ταινίες αυτές βρίσκονται στα πρόθυρα της αποσύνθεσης και πλέον είναι άχρηστες».

Τα βίντεο ελήφθησαν στη δεκαετία του 1950 και του 1960, στο πλαίσιο των δοκιμών για εκρήξεις ατομικής βόμβας και επί της ουσίας προβλέπουν τις υλικές ζημιές που ενδέχεται να προκληθούν κατά τη διάρκεια ενός εν δυνάμει πυρηνικού πολέμου.

Τα δεδομένα και η παρατήρηση τέτοιου είδους δοκιμών είναι πολύτιμα στοιχεία στα χέρια των ερευνητών

«Έχουν σαρώσει πάνω από 4.200 ταινίες» δήλωσε ο Σπρίγκς. «Τα μόνα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας είναι αυτές οι παλιές πυρηνικές δοκιμές».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η τότε Σοβιετική Ένωση είχαν δοκιμάσει χιλιάδες πυρηνικές βόμβες, στην ατμόσφαιρα, το έδαφος, σε υπόγεια και στο βυθό της θάλασσας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Οι ΗΠΑ διεξήγαγαν την τελευταία δοκιμή το 1992, μετά διάσπαση της Ε.Σ.Σ.Δ.

Πηγή: Voanews

Δημοφιλή