Όχι, αυτό που βλέπετε δεν είναι κλουβί. Οι θλιβερές απαντήσεις κράτους και Ύπατης Αρμοστείας για τον εξευτελισμό των προσφύγων στη Χίο

Όχι, αυτό που βλέπετε δεν είναι κλουβί. Οι θλιβερές απαντήσεις Κράτους και Ύπατης Αρμοστείας για τον εξευτελισμό προσφύγων στη Χίο

Αυτό που βλέπετε δεν είναι αυτό που φαίνεται. Μπορεί να μοιάζει αλλά όχι δεν είναι ένα κλουβί. Έτσι θα προσπαθήσουν να σας πείσουν οι «υπεύθυνοι» που το έφτιαξαν, το συντηρούν, εργάζονται σε αυτό το χώρο αλλά και όλοι εκείνοι που δεν βλέπουν τίποτα λάθος σε αυτή την εικόνα. Και εάν η εικόνα των προσφύγων που φτάνουν στο κέντρο καταγραφής στη BIAΛ της Χίου δεν ήταν τόσο εξοργιστική, οι απαντήσεις που δίνουν οι «αρμόδιοι» θα μπορούσαν να μας φέρουν δάκρυα στα μάτια από τα γέλια.

Ξεκινώντας από τα «βασικά» ας συμφωνήσουμε πως αυτό που βλέπουμε σε αυτή τη φωτογραφία που έφερε στη δημοσιότητα κατ' αποκλειστικότητα η ελληνική έκδοση του Vice, είναι ένα κλουβί φτιαγμένο όπως φαίνεται από αλουμίνιο και συρματόπλεγμα μέσα στο οποίο υπάρχουν άνθρωποι. Για την ακρίβεια πρόσφυγες, γυναίκες, παιδιά και άνδρες που o δρόμος της φυγής τους έφερε μέχρι τη ΒΙΑΛ της Χίου. Έξω από αυτό, επίσης όπως είναι εμφανές, υπάρχουν αστυνομικοί που φρουρούν την είσοδο. Ας συμφωνήσουμε τώρα και σε κάτι ακόμη: πως κανένας δεν έχει δικαίωμα να βάζει ανθρώπους σε ένα κλουβί, για κανένα λόγο και ούτε καν για μερικά λεπτά. Πολλώ δε μάλλον για μια ολόκληρη νύχτα όπως αναφέρει σχετική καταγγελία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που συνοδεύει τη φωτογραφία και τη σχετική καταγγελία, αυτή η «κατασκευή» φτιάχτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο μέσα στο κέντρο πρώτης υποδοχής που φυλάσσεται από δυνάμεις της ΕΛΑΣ.

Ας δούμε λοιπόν τις τραγικές απαντήσεις των «υπεύθυνων»- «αρμόδιων» φορέων αλλά και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες όταν ερωτήθηκαν για του κλουβί:

  • Ο Μουζάλας και πάλι δεν είδε και δεν ξέρει τίποτα: Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής υποστηρίζει πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μία τέτοιου τύπου κατασκευή».

  • Δεν υπάρχουν κλουβιά: Η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, που είναι αρμόδια υπηρεσία στη ΒΙΑΛ απαντά πως αυτό που βλέπουμε και καταγγέλλεται «προφανώς δεν ευσταθεί. Δεν υπάρχουν κλουβιά προς στέγαση ωφελούμενων στο ΚΥΤ Χίου ούτε κατασκευές που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν με αυτόν τον όρο καθ' οιονδήποτε τρόπο».
  • Ναι υπάρχει αυτό που βλέπετε αλλά δεν είναι αυτό που φαίνεται: Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πάλι δεν αρνείται την ύπαρξη αυτής της... κατασκευής αλλά υποστηρίζει πως δεν δεν είναι κλουβί, γιατί κατά τον δικό τους ορισμό θα μπορούσε να είναι μόνο εάν ήταν «κλειστό» και από πάνω. Το Υπουργείο βλέπει απλά έναν περιφραγμένο χώρο που στόχο έχει να διευκολύνει τη «διαχείριση» των νεοαφιχθέντων. Επίσης όχι, κανείς σύμφωνα με το Υπουργείο, δεν χρειάστηκε να διανυκτερεύσει εντός αυτού.
  • Για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες...φταίει το υλικό: Η UNHCR έχει περίπου την ίδια άποψη με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αφού «Δεν πρόκειται για φυλακή ή κλουβί» αν και – ευτυχώς- παραδέχεται πως πρόκειται για μια «ατυχέστατη» όπως την χαρακτηρίζει «επιλογή υλικού» που «παραπέμπει σε φυλακή, κελιά, κλπ». Η δε οργάνωση, συμφωνεί με το σκοπό που εξυπηρετεί αλλά τονίζει πως θέλει «οι άνθρωποι να καταγράφονται με όσο δυνατόν πιο γρήγορο τρόπο και αποτελεσματικό, από την άλλη θέλουμε αυτό να γίνεται με συνθήκες αξιοπρέπειας». Και υποστηρίζει πως έθεσε το θέμα στις αρχές- αντιλαμβανόμενη προφανώς πως πρόκειται για μια εκτρωματική κατασκευή- «και αυτό που καταφέραμε πριν δυο βδομάδες ήταν να φύγει το συρματόπλεγμα από πάνω» ! Και Καταλήγει «και σαφέστατα είναι καλύτερη η εικόνα». Και διευκρινίζει : «οι άνθρωποι δεν είναι κλειδωμένοι αλλά είναι εκεί ως ένας τρόπος να κρατιέται η σειρά τους».
  • Λοιπόν; Σας έπεισαν;

    Δημοφιλή