Πιτέλα: Να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση και να προχωρήσει η αναδιάρθωση χρέους

Πιτέλα: Να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση και να προχωρήσει η αναδιάρθωση χρέους
Eurokinissi

«Είμαι υπέρ του πέμπτου σεναρίου και εναντίον των πολλών ταχυτήτων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα, ερωτηθείς για τη θέση του έναντι των πέντε σεναρίων, που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο πλαίσιο της Λευκής Βίβλου για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο κ. Πιτέλα εμφανίστηκε σε σύμπλευση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όσον αφορά στην αναγκαιότητα της άμεσης επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ως ενός ζητήματος αρχής της ΕΕ που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη ως σύνολο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «αυτή η μάχη δεν είναι μάχη μόνο για την Ελλάδα, αλλά μάχη για την Ευρώπη, διότι κάποιοι θέλουν να ακυρώσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ως θεσμό όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από την Ευρώπη» και σημείωσε ότι «επομένως πρέπει να παλέψουμε μαζί για την άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα και για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης σε όλη την Ευρώπη».

Ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογράμμισε ότι «πρέπει να κλείσουμε την αξιολόγηση του προγράμματος και πρέπει να αποκαταστήσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όχι μόνο για την Ελλάδα, διότι είναι ευρωπαϊκός θεσμός και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε άλλους θεσμούς έξω από την ΕΕ, να απαγορεύσουν τον σεβασμό στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα». «Είμαι απολύτως σε αυτή τη γραμμή», τόνισε.

Στο περιθώριο της τελετής για την ανάδειξή του σε επίτιμο δημότη της Αθήνας στο δημαρχιακό μέγαρο, ο κ. Πιτέλα σημείωσε: «Εννοώ όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ αν το επιθυμούν να προχωρήσουν στην πολιτική ολοκλήρωση και να μην αποκλειστούν κάποια κράτη. Κανένας αποκλεισμός, θέλουμε συνεργασία με όλα τα κράτη-μέλη».

Ο κ. Πιτέλα, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, δήλωσε φανατικός υπερασπιστής της Ελλάδας και τόνισε ότι πρέπει να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση και να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Επίσης ζήτησε από τον κ. Παυλόπουλο να υποστηρίξει την Διακήρυξη της Ρώμης, της επικείμενης συνάντησης της 23ης Μαρτίου, ώστε να μην αποτελέσει κενό γράμμα, αλλά προτάσεις με νόημα και περιεχόμενο. «Η Διακήρυξη της Ρώμης θα πρέπει να αφορά στην κοινωνική δικαιοσύνη και θα πρέπει να βαδίσουμε όλοι μαζί και όχι μεμονωμένα προς την επίτευξη αυτών των στόχων» σημείωσε ο κ. Πιτέλα, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την αυταρχική στάση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, την οποία όπως τόνισε, επισήμανε μιλώντας και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη της πόλης των Αθηνών, από τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, ο κ. Πιτέλα δήλωσε πως «από την Αθήνα, την καρδιά της δημοκρατίας, μπορούμε να ξεκινήσουμε την αναγέννηση μιας ενωμένης και δημοκρατικής Ευρώπης».

Η εύθραυστη ιδιότητα της δημοκρατίας, είπε, ερμηνεύεται ως ευκαιρία απειλής σε μια χώρα. Ωστόσο, η ιστορία και η γεωγραφία της Αθήνας έχουν δείξει ότι οι Αθηναίοι έβρισκαν πάντα τον τρόπο να ξαναγεννηθούν. «Όλα μπορούν να αλλάξουν, τα πάντα ρει, προς το καλύτερο ή χειρότερο, εξαρτάται από μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πιτέλα είχε επίσης συνάντηση με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος συνοδευόταν από τον ευρωβουλευτή του Ποταμιού, Μίλτο Κύρκο.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού συζήτησε με τον Ιταλό ευρωβουλευτή την πορεία των διαπραγματεύσεων για να κλείσει η αξιολόγηση, ενώ συνομίλησαν, όπως είπε ο κ. Θεοδωράκης, «για τη θετική αχτίδα που ήρθε από την Ολλανδία, ότι ηττήθηκαν οι ακροδεξιοί, νίκησαν τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα και νομίζουμε ότι αυτός είναι ο δρόμος να αλλάξουμε την Ευρώπη και όχι βέβαια να την καταστρέψουμε όπως κάποιοι θα ήθελαν».

Ο κ. Πιτέλα από την πλευρά του αναφέρθηκε στη μάχη που δίνουν στην Ευρωβουλή από τη θέση των φιλοευρωπαϊστών. «Είμαστε ευτυχείς», είπε «για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Αυστρία και στην Ολλανδία, ευχόμαστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα και στις προσεχείς εκλογές στην Γαλλία».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή