Οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν τον Τραμπ να εναντιωθεί σε οποιαδήποτε συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν τον Τραμπ να εναντιωθεί σε κάθε συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
U.S. President Donald Trump reacts after delivering his first address to a joint session of Congress from the floor of the House of Representatives iin Washington, U.S., February 28, 2017. REUTERS/Jim Lo Scalzo/Pool
U.S. President Donald Trump reacts after delivering his first address to a joint session of Congress from the floor of the House of Representatives iin Washington, U.S., February 28, 2017. REUTERS/Jim Lo Scalzo/Pool
POOL New / Reuters

Οι Συντηρητικοί στο Κογκρέσο πιέζουν τον αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να μπλοκάρει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times σήμερα, Παρασκευή. Η εφημερίδα αποδίδει την στάση αυτή στο γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δεσμευθεί προεκλογικά ότι πρόκειται να διατηρήσει σκληρή στάση απέναντι στους διεθνείς οργανισμούς.

Όπως άλλωστε έχει ήδη ανακοινωθεί η διοίκηση Τραμπ θα περικόψει περί τα 650 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια από τη χρηματοδότηση διεθνών οργανισμών, μεταξύ των οποίων και η Παγκόσμια Τράπεζα. Η πρόταση αυτή έχει συμπεριληφθεί ήδη στον προϋπολογισμό ο οποίος κατατέθηκε χθες, Πέμπτη και «υπακούει» στη γράμμη «Πρώτα η Αμερική». Αξίζει να σημειωθεί δε ότι αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος Τραμπ έχει ορίσει ίσως από τους δύο σκληρότερους επικριτές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, γνωστούς συντηρητικούς οικονομολόγους σε ανώτατες θέσεις στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Κίνηση η οποία, σημειώνουν οι FT, έγινε ενώ ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ Στίβεν Μνούτζιν είχε ταξιδέψει στο Βερολίνο για να συναντηθεί με τους ομολόγους του στη G20. Με λίγα λόγια, γράφουν οι FT, ο Τραμπ φάινεται να είναι έτοιμος να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις σχετικά με τη σκληρή στάση την οποία θα τηρήσει απέναντι στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και την παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο, όπως εξηγεί το εν λόγω ρεπορτάζ, οι συντηρητικοί στο Κογκρέσο ετοιμάζονται να πάνε ένα βήμα παραπέρα. Το σκεπτικό τους φαίνεται να βασίζεται στο γεγονός ότι επιθυμούν ο Τραμπ να διεκδικήσει περισσότερη εξουσία στους οργανισμούς αυτούς κρατώντας σκληρότερη στάση απέναντι τους. 'Ετσι ζητούν ο νέος Αμερικανός πρόεδρος να εναντιωθεί σε οποιαδήποτε συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.

«Το ΔΝΤ υποτίθεται ότι είναι δανειστής τελευταίας καταφυγής, όχι ένα φύλλο συκής για πρώτη καταφυγή των μελών της ευρωζώνης», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός Μπιλ Χουιζένγκα, διάσημος για την κριτική που ασκεί τα τελευταία χρόνια για τη στάση του ΔΝΤ προς το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης. Ειδικότερα, ο ίδιος εξηγεί ότι ««το ΔΝΤ δεν είναι ένα Ταμείο το οποίο διασώζει πολιτικά κόμματα από τις πιστώτριες χώρες, ούτε οφείλει να λειτουργεί ως αδύναμος εταίρος σε εξωτερικούς οργανισμούς οι οποίοι έχουν την υποχρέωση να κάνουν η δουλειά τους». Επισημαίνει δε, πως

«Τα τελευταία επτά έτη το Ταμείο έχει χρησιμοποιηθεί για να προστατεύει τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης από τους ψηφοφόρους τους αμαυρώνοντας τρόπον τινά τη φήμη του».

Εάν το ΔΝΤ υιοθετούσε πράγματι μία τέταοια στα΄ση, όπως αυτή περιγράφεται παραπάνω, οι FT εξηγούν ότι κάτι τέτοιο θα περιέπλεκε περαιτέρω την ήδη εύθραυστη κατάσταση για την Ελλάδα, η οποία εξαρτάται οικονομικά από τα Κράτη-Μέλη της Ευρωζώνης από το 2010.

Παράλληλα, στο ίδιο ρεπορτάζ, γίνεται λόγος και για τη σημασία παραμονής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα εν όψει των γερμανικών εκλογών το Σεπτέμβριο 2017 αφού με το Ταμείο εντός προγράμματος μπαίνει φρένο απέναντι σε εν δυνάμει εξάρσεις λαϊκισμού. Κάτι το οποίο φαίνεται να προτιμούν και άλλα Κράτη-Μέλη τα οποία είναι φέτος αντιμέτωπα με εκλογικές αναμετρήσεις.

Δημοφιλή