Τσίπρας: Εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία

Τσίπρας: Εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία
SOOC

Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς σχετική πρωτοβουλία θα αναλάβουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. «Τίποτε κρυφό από τον ήλιο» υπογράμμισε σχετικά, για να προσθέσει: «Οι μαγκιές όχι στα τηλεπαράθυρα, αλλά εδώ… και κάποιοι μπορεί να χάσουν τα χαμόγελά τους».

H σχετική πρόταση, όπως είπε, θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή από μέλη των ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, συμπληρώνοντας επίσης ότι βρήκε λογική την πρόταση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη για τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής για τις δημοσκοπήσεις και δήλωσε πως αν υπάρξει διακομματική συναίνεση θα την προχωρήσει.

Σε ό,τι αφορά στις υποθέσεις στον χώρο της Υγείας, που πρέπει να ελεγχθούν, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Δεν έχουμε καμία εκδικητική διάθεση. Δεν είναι προσωπικό το ζήτημα, αλλά εδώ, όλα αυτά τα χρόνια, ιδίως τα χρόνια των παχέων αγελάδων, αλλά δυστυχώς και τα χρόνια των μνημονίων -κι αυτό είναι χειρότερο, διότι κάποιοι με το ένα χέρι έκοβαν συντάξεις και με το άλλο συνέχιζαν το πάρτι- πρέπει να μάθει ο ελληνικός λαός τι συνέβη. Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει τα σύννεφα στο χώρο της Υγείας, με δημοσιεύματα, με εισαγγελικές παρεμβάσεις, με δικογραφίες, το ένα σκάνδαλο πίσω από το άλλο. Κι όπως είναι φυσικό προκαλούν το κοινό αίσθημα».

Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στις υποθέσεις Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ, «Ερρίκος Ντυνάν», όπως και σε εκείνη των εξοπλιστικών προγραμμάτων, με υπουργό τον Γιάννο Παπαντωνίου.

«Εγώ θα είχα πρόβλημα, υπουργοί μου να πηγαίνουν σε προανακριτικές{…} δεν θα πήγαινα στο Μαντείο των Δελφών να το παίζω σοφός» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, χωρίς να τον κατονομάσει.

«Πόσα χρόνια γνωρίζουμε ότι εκεί υπάρχει καπνός, εγώ λέω, να δούμε αν υπάρχει και φωτιά. Μόνο ο Τσοχατζόπουλος τα έχει κάνει όλα σε αυτή τη χώρα; Ο κ. Παπαντωνίου, εξ όσων γνωρίζω ζει στην Ελβετία, μια χαρά είναι, δεν έχει κανένα πρόβλημα. Εξ όσων γνωρίζω, ο υιός του είναι σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη και παρά το γεγονός ότι όλα τα κόμματα είπαν να γίνει προανακριτική, ο ίδιος έκανε δήλωσε και είπε ότι “βαράτε το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη”. Αλήθεια! Αλήθεια! Δεν πρέπει ο ελληνικός λαός να μάθει, να ερευνήσει η Βουλή;» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη τόνισε ότι στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, είχαμε συρρίκνωση των υπηρεσιών υγείας, ειδικά στο χώρο της δημόσιας υγείας.

«Τα χρόνια της κρίσης η δημόσια υγεία υπέστη μια τρομακτική επίθεση {...} τα κονδύλια αυξήθηκαν για πρώτη φορά επί ημερών της κυβέρνησής μας», είπε ο κ Τσίπρας και τόνισε ότι «την περίοδο 2000-2014, ενώ ο μνημονιακός στόχος για την υγεία ήταν στο 5% του ΑΕΠ, εμείς παραλάβαμε το 2015, στο 4% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος».

Το να κόβεις δαπάνες δεν είναι μεταρρύθμιση, συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι«παραλάβαμε ένα πλαίσιο οικονομικής ασφυξίας. Παρόλα αυτά ανεβάσαμε την κρατική χρηματοδότηση στο 5,1%».

«Για πέντε ολόκληρα χρόνια (στον χώρο της δημόσιας υγείας) δεν έγινε καμία πρόσληψη, μονάχα απολύσεις. Για κάποιους είναι πολύ εύκολο να "βαφτίζουν" τις περικοπές "μεταρρυθμίσεις"» πρόσθεσε σημειώνοντας «στόχος μας είναι να υπάρχει μια μονάδα πρωτοβάθμιας υγείας ανά 10.000 κατοίκους. Ο προγραμματισμός προβλέπει ότι ως τον Ιούνιο θα έχουμε ανοίξει 50 Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και άλλες 239 ως το τέλος του 2017»

Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου ότι οι δομές αυτές θα ξηλωθούν. «Μείναμε άφωνοι. Δεν ξέρω αν είναι από το σύνδρομο στέρησης της εξουσίας, αν είναι άσχετος ή αν είναι από εμπάθεια, που είναι και το χειρότερο» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, για να υποστηρίξει ότι η τοποθέτηση αυτή, του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «αποκάλυψε το πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ».

Χωρίς να γίνει «παράδεισος» ο χώρος της Υγείας, όπως αναγνώρισε ο πρωθυπουργός, το έργο που θα κατατεθεί με το τέλος της κυβερνητικής θητείας, θα είναι «ασύλληπτο» εν συγκρίσει με το τι έγινε επί ημερών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τόνισε.

Δημοφιλή