ΔΙΕΘΝΕΣ
20/03/2017 10:52 EET | Updated 20/03/2017 10:53 EET

Καναδάς: Απέλαση των παράνομα εισερχομένων θέλει το 48%. Κατά της μεταναστευτικής πολιτικής Τριντό το 46%

shutterstock

Σχεδόν οι μισοί Καναδοί τάσσονται υπέρ της απέλασης των ανθρώπων που διασχίζουν παράνομα τα σύνορα με τις ΗΠΑ και εισέρχονται στο καναδικό έδαφος και αντίστοιχο ποσοστό αποδοκιμάζει τον τρόπο με τον οποίο ο Τζάστιν Τριντό διαχειρίζεται την μεταναστευτική ροή, σύμφωνα με δημοσκόπηση Reuters/Ipsos, τα αποτελέσματα της οποίας δίδονται σήμερα στη δημοσιότητα.

Τέσσερις στους δέκα από τους ερωτηθέντες απάντησαν ότι τα άτομα που εισέρχονται παράνομα μπορεί να καθιστούν «λιγότερο ασφαλή» τον Καναδά, καθώς η ροή εκατοντάδων αιτούντων άσυλο από χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής από τις ΗΠΑ προς τον Καναδά έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.

Επί δεκαετίες στον Καναδά εφαρμόστηκε συναινετική διακομματική πολιτική υπέρ της νόμιμης μετανάστευσης , αλλά η κυβέρνηση Τριντό αντιμετωπίζει πιέσεις εξαιτίας της αύξησης της ροής των παράνομων εισόδων στη χώρα. Κάθε φορά που εμφανίζεται στο κοινοβούλιο, δέχεται πιεστικές ερωτήσεις για το θέμα, τόσο από βουλευτές της αριστεράς που ζητούν την αύξηση των αδειών εισόδου προς τους αιτούντες άσυλο, όσο και από βουλευτές της δεξιάς που ισχυρίζονται ότι πρόσφυγες και μετανάστες αποτελούν εν δυνάμει απειλή για την ασφάλεια.

Το 48% των Καναδών, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, τάσσεται υπέρ της αύξησης των απελάσεων ατόμων που ζουν χωρίς άδεια παραμονής στον Καναδά και υπέρ της επαναπροώθησης στο αμερικανικό έδαφος των ατόμων που διασχίζουν παράνομα τα σύνορα. Το 36% των ερωτηθέντων αντίθετα θεωρεί ότι ο Καναδάς οφείλει να δεχθεί τους πρόσφυγες και μετανάστες και να τους επιτρέψει να καταθέσουν αίτηση για την παροχή ασύλου. Τα αντίστοιχα ποσοστά στις ΗΠΑ που ανέδειξε τον Ντόναλντ Τραμπ είναι 50%, σύμφωνα με δημοσκόπηση Reuters/Ipsos που διενεργήθηκε ταυτόχρονα.

Μετανάστες που ερωτήθηκαν από το Reuters στον Καναδά δήλωσαν ότι ζούσαν νομίμως στις ΗΠΑ, όπου είχαν καταθέσει αίτηση ασύλου, και αναγκάσθηκαν να καταφύγουν στον Καναδά φοβούμενοι την πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ.

Το 46% των ερωτηθέντων διαφωνεί με τη διαχείριση της κατάστασης από την κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό, το 37% συμφωνεί και το 17% δεν εκφέρει γνώμη. Τον Ιανουάριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση Ipsos, το 59% ενέκρινε την πολιτική Τριντό και το 41% την αποδοκίμαζε.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)