Το Ίδρυμα Vodafone ενισχύει τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα

Το Ίδρυμα Vodafone ενισχύει τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα

«Για την κοινωνία και τον άνθρωπο, με την τεχνολογία»

Μία νέα σελίδα γυρίζει το Ίδρυμα Vodafone στην Ελλάδα, καθώς ενισχύει τις δραστηριότητές του και θέτει τον φιλόδοξο στόχο να παράσχει λύσεις σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρές κοινωνικές ανάγκες, μέσα από την χρήση της τεχνολογίας των τηλεπικοινωνιών.

Όπως αναφέρει η κυρία Ρούλη Χριστοπούλου, Υπεύθυνη Τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κοινωνικής Συνεισφοράς της Vodafone Ελλάδας, σε συνέντευξη που μας παραχώρησε, το Ίδρυμα Vodafone, ανταποκρινόμενο στις αυξανόμενες ανάγκες της κοινωνίας, εμπλουτίζει τις δράσεις του, αξιοποιώντας τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες. «Η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει ανακούφιση και αρωγή σε ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Η δύναμή της είναι αναδιαρθρωτική. Όταν χρησιμοποιεί κανείς τις τηλεπικοινωνίες για καλό σκοπό, είναι εφικτή η ενδυνάμωση όλων» σημειώνει.

Σύμφωνα με την κυρία Χριστοπούλου, το Ίδρυμα Vodafone, το οποίο συστάθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1991, ξεκίνησε να χρηματοδοτεί δράσεις στη χώρα μας το 2002, έχοντας υποστηρίξει την υλοποίηση πολλών κοινωνικών προγραμμάτων, σε συνεργασία με περισσότερες από 70 έγκριτες, κοινωφελείς μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. «Η φιλοσοφία του συνοψίζεται στη φράση «Connecting for Good», δηλαδή συνδεόμαστε για το καλό. Συνδεόμαστε για να δημιουργήσουμε ένα πρόσφορο έδαφος και να ανοίξουμε το δρόμο για θετικές αλλαγές» τονίζει.

«Το Ίδρυμα Vodafone πραγματοποιεί δράσεις σε συνολικά 27 διαφορετικές χώρες, πολλές εκ των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρότατα κοινωνικά προβλήματα – σίγουρα σοβαρότερα σε σχέση με την Ελλάδα και έχει χρηματοδοτήσει προγράμματα ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων ανά τον κόσμο. Όμως, ούτε στη χώρα μας λείπουν τα προβλήματα. Έτσι, το Ίδρυμα έρχεται με την υποστήριξή του να επιδράσει θετικά για την άμβλυνση σημαντικών κοινωνικών ζητημάτων, εστιάζοντας στην υγεία, την εκπαίδευση και την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων» εξηγεί η κυρία Χριστοπούλου.

Επωφελούμενοι των δράσεων του Ιδρύματος Vodafone είναι μέλη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, και όχι μόνο. «Μόνο τα τελευταία επτά χρόνια, το Ίδρυμα και η Vodafone Ελλάδας έχουν συνεισφέρει με περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ στην ελληνική κοινωνία. Μάλιστα, πέρυσι η ακτίνα δράσης του ξεπέρασε το μισό εκατ. ανθρώπους στην Ελλάδα» επισημαίνει.

Όπως σημειώνει η κυρία Χριστοπούλου, αυτή την περίοδο οι κύριες δράσεις που χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Vodafone στην Ελλάδα είναι πέντε. «Πρόκειται για καινοτόμα προγράμματα τα οποία συνδυάζουν την δύναμη της τεχνολογίας και της συνδεσιμότητας με την ανθρώπινη ανάγκη και δίνουν σημαντικές λύσεις» λέει.

Vodafone Instant Classroom

Όπως επισημαίνει, ένα καλό παράδειγμα είναι το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής Vodafone, το οποίο θέτει την τεχνολογία στην υπηρεσία της υγείας και υλοποιείται από το 2006. «Το πρόγραμμα αξιοποιεί το δίκτυο της Vodafone και παρέχει πρωτοποριακές και καινοτόμες υπηρεσίες υγείας, σε ανθρώπους που ζουν σε 100 απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας» σημειώνει.

«Μία άλλη δράση για την οποία είμαστε υπερήφανοι, είναι το πρόγραμμα Ιnstant Network & Instant Classroom, που έρχεται να προσφέρει αρωγή και ανακούφιση σε ανθρωπιστικές κρίσεις. Ξεκίνησε το 2015, δηλαδή στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης, και στηρίζει το έργο οργανώσεων για την ανακούφιση θυμάτων ανθρωπιστικών και προσφυγικών κρίσεων, προσφέροντας δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, σύγχρονες τεχνολογίες, αλλά και υποδομές εκπαίδευσης που ανακουφίζουν» συνεχίζει η κυρία Χριστοπούλου.

«Μία άλλη, νεότερη δράση μας είναι τα εργαστήρια STEM Empowering Youth, που έρχονται να καλύψουν μαθησιακά κενά και φέρνουν καινοτομία στις τοπικές κοινωνίες. Το Ίδρυμα Vodafone σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό SciCo σχεδίασε, χρηματοδοτεί και υλοποιεί δωρεάν εκπαιδευτικά εργαστήρια Επιστήμης, Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηματικών (STEM: Science, Technology, Engineering, Mathematics) για μαθητές γυμνασίου και λυκείου περιοχών της χώρας όπου καταγράφονται λιγότερες ευκαιρίες εξωσχολικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων όπως η Δυτική Θράκη και τα Δωδεκάνησα» προσθέτει.

Vodafone World of Difference

Επίσης, σύμφωνα με την κυρία Χριστοπούλου, από το 2010 υλοποιείται το πρόγραμμα Vodafone World of Difference το οποίο προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης για νέους. «Κάθε χρόνο καλύπτουμε τον μισθό σε δέκα νέους για να εργαστούν στον μη κερδοσκοπικό φορέα της επιλογής τους, να αποκτήσουν χρήσιμη εργασιακή εμπειρία, να καλλιεργήσουν δεξιότητες, αλλά ταυτόχρονα να καλύψουν και πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Στα 7 χρόνια που τρέχει το πρόγραμμα, έχουμε υποστηρίξει 49 κοινωφελείς μη κερδοσκοπικές οργανώσεις σε 9 πόλεις της Ελλάδας» επισημαίνει.

Εργαστήρια Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδας

«Μία από τις παλιότερες δράσεις μας είναι τα Εργαστήρια Έκφρασης και Δημιουργικής Απασχόλησης Vodafone των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδας. Τα εργαστήρια υλοποιούνται από το 2005 στις εγκαταστάσεις των Παιδικών Χωριών SOS σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στα οποία συμμετέχουν παιδιά τόσο των χωριών όσο και της ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα, τον τελευταίο χρόνο, τα εργαστήρια εμπλουτίστηκαν και στο πρόγραμμα εντάχθηκαν μαθήματα νέων τεχνολογιών όπως Web design και Multimedia. Παράλληλα από το 2012 υποστηρίζουμε και τα 9 Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS» προσθέτει.

«Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για το έργο μας στην Ελλάδα, καθώς διαπιστώνουμε ότι η χρήση της τεχνολογίας για καλό, μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της ζωής ευάλωτων πολιτών, αλλά και να φέρει ένα καλύτερο αύριο» καταλήγει.