ΔΙΕΘΝΕΣ
21/03/2017 15:42 EET | Updated 21/03/2017 17:37 EET

Παραιτήθηκε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών μετά το σκάνδαλο με τις προσλήψεις των ανήλικων θυγατέρων του

PHILIPPE HUGUEN via Getty Images
French interior minister Bruno Le Roux visits the former migrant camp of 'La Lande' in Calais on March 1, 2017, during the presentation of the site's remediation project by the shoreline's protection office. / AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN (Photo credit should read PHILIPPE HUGUEN/AFP/Getty Images)

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπρινό Λε Ρου υπέβαλε σήμερα, Τρίτη, την παραίτησή του, αφού παραδέχθηκε ότι προσέλαβε τις δύο του κόρες σε κοινοβουλευτικές θέσεις κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τους, ωστόσο αρνήθηκε ότι ενήργησε παράνομα. Το προεδρικό μέγαρο ανακοίνωσε ότι ανέθεσε στον Ματιάς Φεκλ τα καθήκοντα του υπουργού Εσωτερικών μετά την παραίτηση Λε Ρου.

Η οικονομική εισαγγελία της Γαλλίας είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα ότι ξεκινά προκαταρκτική έρευνα για τις εν λόγω προσλήψεις. Την έρευνα ανέλαβε το Κεντρικό Γραφείο για τη Μάχη κατά της Διαφθοράς και των Οικονομικών και Φορολογικών Αδικημάτων, μία ημέρα μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία για τις προεδρικές εκλογές και λίγες εβδομάδες μετά το σκάνδαλο με τις θέσεις εικονικής απασχόλησης που φέρεται να εξασφάλισε ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν σε μέλη της οικογένειάς του.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TMC, ο 51χρονος υπουργός προσέλαβε τις κόρες του, με σύμβαση ορισμένου χρόνου, ενώ εκείνες ήταν μαθήτριες και κατόπιν φοιτήτριες, το διάστημα μεταξύ 2009 και 2016, έναντι ενός συνολικού ποσού ύψους 55.000 ευρώ. Όταν υπέγραψαν τις πρώτες τους συμβάσεις ήταν μόλις 15- 16 ετών.

«Όταν είμαστε προσηλωμένοι στην αρχή του Κράτους, είμαστε άψογοι ενώπιον των θεσμών και των κανόνων που τους διέπουν» δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, που αναμένεται να κάνει δεκτό αργότερα τον Λε Ρου, στενό συνεργάτη του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

«Η καθημερινή ευθύνη που επιβάλλει η καθημερινή μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και εναντίον της εγκληματικότητας (…) συνεπάγεται με το να μην αφήνουμε να πλανάται καμία κατηγορία» δήλωσε ο Σοσιαλιστής υπουργός κατά τη διάρκεια μιας σύντομης συνέντευξης Τύπου, όπου υπερασπίστηκε την «τιμιότητά» του.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διόρισε αμέσως τον Ματιάς Φεκλ, 39 ετών, στην θέση του υπουργού Εσωτερικών, μια θέση κλειδί σε μια χώρα που ζει υπό την απειλή της τρομοκρατίας κι ενώ βρίσκεται σε ισχύ το καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Λε Ρου τόνισε ότι δεν θέλει να προκαλέσει «σύγχυση» και να προκαλέσει «πλήγμα στο κυβερνητικό έργο».

«Επιβεβαιώνω την τιμιότητά μου κατά τις ανθρώπινες σχέσεις μου όπως και σε όλες τις πολιτικές μου ενέργειες» υπογράμμισε ο 51χρονος παραιτηθείς υπουργός.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post