Νέος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη Συρία στη Γενεύη

Νέος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη Συρία στη Γενεύη
DAMASCUS, SYRIA - MARCH 22: Opposition forces members break through as clashes between opposition forces and Assad regime forces continue in Jobar district of Damascus, Syria on March 22, 2017. (Photo by Ammar Suleyman/Anadolu Agency/Getty Images)
DAMASCUS, SYRIA - MARCH 22: Opposition forces members break through as clashes between opposition forces and Assad regime forces continue in Jobar district of Damascus, Syria on March 22, 2017. (Photo by Ammar Suleyman/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Λίγες θεωρείται πως είναι οι πιθανότητες να σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία που ξεκινούν σήμερα (Πέμπτη) στη Γενεύη, καθώς ο συριακός στρατός και οι αντάρτες, περιλαμβανομένων τζιχαντιστικών οργανώσεων, συνεχίζουν να συγκρούονται στα περίχωρα της Δαμασκού και βόρεια της Χάμα, μετά τη μεγαλύτερη επίθεση των ανταρτών εδώ και μήνες.

Η επίθεση αυτή είναι πιθανό να ανατρέψει 18 μήνες σταθερών στρατιωτικών νικών από την πλευρά της συριακής κυβέρνησης, με αποκορύφωμα την ανακατάληψη τον Δεκέμβριο του ανατολικού τομέα του Χαλεπιού, όμως παράλληλα έχει αποδειχθεί η δυσκολία του στρατού να υπερασπίζεται παράλληλα πολλά μέτωπα ταυτοχρόνως.

Η αναζωπύρωση των μαχών τις τελευταίες εβδομάδες, παρά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και της Τουρκίας θέτει εν αμφιβόλω τις ειρηνευτικές συνομιλίες που ξεκινούν και πάλι την Πέμπτη, αφού σημειώθηκε μικρή πρόοδος στους προηγούμενους γύρους.

«Ελπίζουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε σοβαρούς εταίρους στην άλλη πλευρά του τραπεζιού», δήλωσε ο Σάλεμ αλ Μούσλετ εμπρόσωπος της Ανώτερης Διαπραγματευτικής Επιτροπής της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ επίσης θα συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι παραβιάζουν την εκεχειρία.

Τέσσερις γύροι διαπραγματεύσεων έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στη Γενεύη από το 2016 από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, χωρίς αποτέλεσμα.

Στη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης των δύο πλευρών τον Φεβρουάριο ο Ιταλοσουηδός διπλωμάτης κατάφερε για πρώτη φορά να τις πείσει να δεχθούν μια ατζέντα με τέσσερα θέματα προς συζήτηση: την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη διακυβέρνηση, ένα νέο σύνταγμα και τη διεξαγωγή εκλογών.

Απουσία του ντε Μιστούρα, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία σε πολλές πρωτεύουσες, μεταξύ αυτών η Μόσχα και η Άγκυρα, προκειμένου να στηρίξει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ο αναπληρωτής του Ράμζι Εζελντίν Ράμζι θα υποδεχθεί σήμερα τις αντιπροσωπείες των ανταρτών και της κυβέρνησης.

Στο μεταξύ στη Δαμασκό μετά τα μεσάνυχτα εντάθηκαν οι μάχες γύρω από τη βιομηχανική περιοχή Τζόμπαρ, που βρίσκεται στα περίχωρα των κεντρικών προαστίων της πρωτεύουσας, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μέσο ενημέρωσης της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολά του Λιβάνου, που υποστηρίζει την κυβέρνηση της Δαμασκού, μετέδωσε ότι σημειώθηκαν συγκρούσεις νωρίς χθες το πρωί στην Τζόμπαρ και σφοδροί βομβαρδισμοί εναντίον θέσεων των ανταρτών.

Κοντά στη Χάμα οι αντάρτες, με επικεφαλής τον τζιχαντιστικό συνασπισμό Τάχριρ αλ Σαμ, αλλά και ομάδες υπό την ομπρέλα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού σημείωσαν προόδους στη διάρκεια της νύχτας, με τις συγκρούσεις να συνεχίζονται και χθες.

Οι αντάρτες ανέκτησαν τον έλεγχο περισσότερων από 11 πόλεων και χωριών τις πρώτες 24 ώρες της επίθεσής τους, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη, και τελικά έφτασαν ως τις παρυφές της Χάμα. Χθες μια συριακή στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι στέλνονται ενισχύσεις στο μέτωπο της Χάμα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)

Δημοφιλή