Τι γνωρίζουμε για την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο

Τι γνωρίζουμε για την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο
Members of the emergency services take an injured person away on a stretcher after an incident on Westminster Bridge in London, Britain March 22, 2017. REUTERS/Eddie Keogh
Members of the emergency services take an injured person away on a stretcher after an incident on Westminster Bridge in London, Britain March 22, 2017. REUTERS/Eddie Keogh
Eddie Keogh / Reuters

Στους πέντε αυξήθηκε ο απολογισμός των νεκρών από την επίθεση άνδρα στο Λονδίνο, ο οποίος οδήγησε αυτοκίνητο σε πεζοδρόμιο στο Γουέστμινστερ, μαχαίρωσε έναν αστυνομικό και έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών στον χώρο του Κοινοβουλίου. Ένας άνδρας ο οποίος είχε τραυματιστεί στην επίθεση απεβίωσε, ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιαρντ απόψε. Ο θάνατός του αυξάνει τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων σε πέντε.Ο δράστης, που σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία ονομαζόταν Χάλιντ Μασούντ, επίσης σκοτώθηκε.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άνδρας ο οποίος απεβίωσε ήταν 75 ετών και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της βρετανικής πρωτεύουσας.

Από τους 39 τραυματίες, οι 29 χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο και έξι, πλέον, είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Επίσης η αστυνομία ανέφερε νωρίτερα ότι ακόμη ένας τραυματίας βρίσκεται "μεταξύ ζωής και θανάτου" ενώ η κατάσταση άλλων πέντε θεωρείται "κρίσιμη".

Την ευθύνη ανέλαβε το ISIS, ισχυριζόμενο πως επρόκειτο για μαχητή του.

Εν τω μεταξύ οκτώ ύποπτοι που συνελήφθησαν μετά την επίθεση στη Γέφυρα του Γουεστμίνστερ, στο Λονδίνο, πιστεύεται ότι προετοίμαζαν τρομοκρατικές ενέργειες, ανακοίνωσε απόψε η βρετανική αστυνομία.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία ανέφερε ότι επτά από αυτά τα πρόσωπα συνελήφθησαν στο Μπέρμιγχαμ και άλλο ένα στο Λονδίνο. Σε εξέλιξη βρίσκονται ακόμη οι έρευνες σε σπίτια στην Ουαλία, στο ανατολικό Λονδίνο και στην πόλη του Μπέρμιγχαμ.

Στις επιχειρήσεις αυτές μετέχουν "εκατοντάδες" αστυνομικοί.

Μεταξύ των τραυματιών υπάρχουν δύο Έλληνες, σύμφωνα με όσα είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, κατά τη διάρκεια δηλώσεών της στο βρετανικό Κοινοβούλιο. «Οι δύο Έλληνες που δηλώθηκαν στα εξωτερικά ιατρεία για τη βομβιστική ενέργεια του Λονδίνου είναι καλά στην υγεία τους και δεν υπάρχουν άλλοι τραυματίες» είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Όπως πρόσθεσε η Μέι, ο δράστης ήταν γεννημένος στη Βρετανία και γνωστός στη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙ5, καθώς πριν χρόνια είχε διερευνηθεί για σχέσεις με εξτρεμισμό- ωστόσο επρόκειτο για «φιγούρα του περιθωρίου». Επίσης, συμπλήρωσε πως σε εξέλιξη είναι οι έρευνες της αστυνομίας, σημειώνοντας πως έγιναν έρευνες σε έξι διευθύνσεις στο Λονδίνο και το Μπέρμιγχαμ με αποτέλεσμα τη σύλληψη οκτώ ατόμων.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια επίθεση που είχε σκοπό να κάνει τη δημοκρατία να σιωπήσει, ωστόσο «σήμερα συναντιόμαστε όπως είναι φυσιολογικό».

«Δεν φοβόμαστε, και η αποφασιστικότητά μας δεν θα κλονιστεί μπροστά στην τρομοκρατία...ένας τρομοκράτης ήρθε στο μέρος όπου άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων και κουλτουρών γιορτάζουν τη σημασία του να είσαι ελεύθερος. Ήταν μια επίθεση εναντίον των ελεύθερων ανθρώπων παντού» δήλωσε, συμπληρώνοντας πως ο δράστης φαίνεται να έδρασε μόνος του, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν πως επίκεινται επιπλέον επιθέσεις.

Όπως είπε νωρίτερα ο Μαρκ Ράουλι, επικεφαλής αντιτρομοκρατίας της αστυνομίας, εκτιμάται πως ο δράστης μάλλον ενήργησε μόνος του, και εμπνεύστηκε από τη διεθνή τρομοκρατία. «Σε αυτό το σημείο δεν έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες για περαιτέρω απειλές στο κοινό» δήλωσε.

Αναλυτικότερα, οι νεκροί είναι ο 48χρονος αστυνομικός, Κιθ Πάλμερ, η Έισα Φρέιντ, 43χρονη Βρετανίδα, καθηγήτρια Ισπανικών στο DLD College και μητέρα δύο παιδιών, ένας άνδρας γύρω στα 55, καθώς και ο δράστης.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει ο Guardian, ο δράστης είχε νοικιάσει το αυτοκίνητο από την Enterprise στο Μπέρμιγχαμ: Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε πως «μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στην τραγική επίθεση χθες το απόγευμα στο Λονδίνο ήταν ένα από τα δικά μας. Ένας εργαζόμενος ταυτοποίησε το όχημα αφού είδε τις πινακίδες σε μια εικόνα online. Κάναμε άλλο έναν έλεγχο για να το επιβεβαιώσουμε και αμέσως ήρθαμε σε επαφή με τις αρχές».

Η βρετανική αστυνομία θεωρεί ότι η επίθεση στο Λονδίνο συνδέεται με την ισλαμική τρομοκρατία και ερευνά αν ο δράστης είχε συνεργό, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας.

«Η αστυνομία και οι υπηρεσίες στις οποίες βασιζόμαστε για την ασφάλειά μας έχουν αποτρέψει έναν μεγάλο αριθμό τέτοιων επιθέσεων τα τελευταία χρόνια, πάνω από 12 τον τελευταίο χρόνο», είπε ο Μάικλ Φάλον.

«Αυτού του είδους οι επιθέσεις, αυτή η επίθεση από 'μοναχικό λύκο', με τη χρήση μέσων από την καθημερινή ζωή- ένα όχημα, ένα μαχαίρι- είναι πολύ δυσκολότερο να αποτραπούν», είπε ο ίδιος στο BBC Radio.

«Ελέγχουν με τη διαδικασία του επείγοντος αν εμπλέκονται και άλλοι σε αυτήν. Εικάζουν ότι συνδέεται με την ισλαμική τρομοκρατία. Η αστυνομία ερευνά τον άνθρωπο αυτόν, τους πιθανούς συνεργούς του, από πού προέρχεται. Είμαστε αντιμέτωποι με έναν εχθρό, έναν τρομοκράτη εχθρό, που δεν διατυπώνει αιτήματα ή συλλαμβάνει ομήρους, αλλά απλώς θέλει να σκοτώσει όσο περισσότερους γίνεται. Αυτό είναι ένα νέο στοιχείο στη διεθνή τρομοκρατία», σημείωσε ο Φάλον και πρόσθεσε ότι θα επανεξεταστούν τα μέτρα ασφαλείας στο βρετανικό κοινοβούλιο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα.

Από πλευράς της η MI5 ανέφερε πως το επιχειρησιακό δυναμικό της κινητοποιήθηκε πλήρως σε υποστήριξη της αστυνομίας. «Στεκόμαστε δίπλα στους συναδέλφους μας της αστυνομίας, θρηνώντας για την απώλειά τους ενώ χαιρετίζουμε επίσης την επαγγελματική αρτιότητα της απόκρισής τους», ανέφερε σε δήλωσή του ο Γενικός Διευθυντής της MI5, Άντριου Πάρκερ.

Η επίθεση έλαβε χώρα κατά τις 14.40 GMT, όταν ο άνδρας, που έδρασε μόνος του, οδήγησε ένα γκρι Hyundai i40 σε πεζοδρόμιο στη γέφυρα του Γουέστμινστερ, κοντά στο Κοινοβούλιο στο κεντρικό Λονδίνο, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο άτομα και τραυματίζοντας πολλά. Στη συνέχεια το αυτοκίνητο έπεσε στα κάγκελα έξω από το Κοινοβούλιο και ο άνδρας, οπλισμένος με μαχαίρι, έτρεξε προς αυτό, όπου ήρθε αντιμέτωπος με αστυνομικούς. Εκεί μαχαιρώθηκε ο αστυνομικός Πάλμερ, με αποτέλεσμα τον θάνατό του. Όσον αφορά στον δράστη, έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών.

Η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας ακύρωσε μια επίσκεψη που είχε προγραμματίσει στη Σκότλαντ Γιάρντ είπε εκπρόσωπος του Παλατιού του Μπάκιγχαμ. Σήμερα η βασίλισσα θα εγκαινίαζε ένα νέο αστυνομικό τμήμα στο Λονδίνο, κοντά στον τόπο των επιθέσεων.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μου, καθώς και τα πιο βαθιά συλλυπητήριά μου βρίσκονται με όλους εκείνους οι οποίοι έχουν επηρεαστεί από τη φρικτή βία», αναφέρει σε γραπτό μήνυμά της

Πρόκειται για την πιο φονική επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις επιθέσεις καμικάζι της 7ης Ιουλίου 2005, την ευθύνη για τις οποίες είχαν αναλάβει συμπαθούντες της αλ-Κάιντα και οι οποίες είχαν προκαλέσει 56 νεκρούς στα λονδρέζικα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το Λονδίνο δεν είχε πληγεί τα τελευταία χρόνια από μεγάλης έκτασης επιθέσεις. Η Σκότλαντ Γιάρντ είχε εντουτους ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου ότι οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν αποτρέψει από τον Ιούνιο του 2013 13 απόπειρες επίθεσης.

Δημοφιλή