Κατάληψη στρατηγικής σημασίας περιοχή στο νότιο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν

Κατάληψη στρατηγικής σημασίας περιοχή στο νότιο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν
Afghan Special Forces prepare themselves for battle with the Taliban on the outskirts of Lashkar Gah capital of Helmand, Afghanistan October 10, 2016. REUTERS/Abdul Mailk
Afghan Special Forces prepare themselves for battle with the Taliban on the outskirts of Lashkar Gah capital of Helmand, Afghanistan October 10, 2016. REUTERS/Abdul Mailk
Abdul Malik / Reuters

Οι Ταλιμπάν προέλασαν ξανά την Πέμπτη στο Αφγανιστάν, καταλαμβάνοντας μια περιοχή στρατηγικής σημασίας στη νότια επαρχία Χελμάντ, που ήδη τελούσε κατά το μεγαλύτερο μέρος της υπό τον έλεγχό τους, κι αυτό πριν καν εξαπολύσουν επισήμως την εαρινή τους επίθεση.

Την κατάληψη της Σανγκίν, όπου αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις είχαν υποστεί βαριές απώλειες πριν τη μεταφορά της ευθύνης για τον έλεγχό της στις δυνάμεις της αφγανικής κυβέρνησης, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Χελμάντ—της «επαρχίας της παπαρούνας», της πρώτης ύλης για την παραγωγή οπίου και ηρωίνης, των ναρκωτικών από τα οποία οι ισλαμιστές αντάρτες εξασφαλίζουν μέρος των εσόδων τους.

«Οι δυνάμεις μας αποσύρθηκαν από τα κυβερνητικά κτίρια, ανάμεσά τους την έδρα της αστυνομίας και τα γραφεία του κυβερνήτη», ανέφερε ο Όμαρ Ζουάκ και πρόσθεσε πως «προσπαθούν να τα ανακαταλάβουν».

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, επιβεβαίωσε αυτή τη σημαντική προέλαση των ανταρτών, η οποία εντείνει ακόμα περισσότερο την απειλή για την πρωτεύουσα της επαρχίας, τη Λασκάρ Γκα, η οποία είναι περικυκλωμένη εδώ και μήνες.

Ο αμερικανικός στρατός από την πλευρά του ότι η Σανγκίν έχει πέσει, διαβεβαιώνοντας πως οι κυβερνητικές εγκαταστάσεις απλώς «μεταφέρθηκαν» δύο χιλιόμετρα νοτιότερα μετά την καταστροφή των κτιρίων στις μάχες. Οι αμερικανικές δυνάμεις βοήθησαν τους Αφγανούς στην εκκένωση, ανέφερε μια εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Η Χελμάντ –η επαρχία με τη μεγαλύτερη συγκομιδή παπαρούνας που προορίζεται για την παραγωγή ηρωίνης στον κόσμο, το νότιο τμήμα της οποίας γειτονεύει με το Πακιστάν– βρισκόταν επί χρόνια στο επίκεντρο των επιχειρήσεων των δυτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Όμως η επαρχία ξέφυγε από τον κυβερνητικό έλεγχο και σήμερα θεωρείται πως ελέγχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από τους Ταλιμπάν.

Το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει τον χειμώνα την προσεχή ανάπτυξη 300 Πεζοναυτών στην επαρχία, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του NATO. Θα επιστρέψουν στο Αφγανιστάν για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση των αμερικανικών μάχιμων δυνάμεων το 2014.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Δημοφιλή