Οι «Φάροι» μας διηγούνται ποιο είναι το νόημα της ζωής

Οι «Φάροι» μας διηγούνται ποιο είναι το νόημα της ζωής

Όταν σκεφτόμαστε τη λέξη «φάρος» μας έρχεται στο μυαλό η δυσκολία, η μοναξιά, η φουρτουνιασμένη θάλασσα αλλά πάνω από όλα μας έρχεται το φως τους. Άμα θα έπρεπε να σκεφτούμε μια λέξη για τη σειρά της COSMOTE TV «Φάροι», αυτή θα ήταν σίγουρα η λέξη έμπνευση.

Μέχρι τώρα γνωρίσαμε ανθρώπους, που παρά την ηλικία τους, το φύλο, τα προβλήματα υγείας, τις ατυχίες που βρήκαν στο δρόμο τους, τους φόβους τους, την οικονομική κατάσταση τη δική τους αλλά και της χώρας, δεν δίστασαν να παλέψουν και να κάνουν το καλύτερο που μπορούν. Οι Φάροι κάνουν ακριβώς αυτό, στέκονται μόνοι τους και κάνουν κάτι σημαντικό και δύσκολο που δεν κάνει κανείς άλλος, φωτίζοντας και δείχνοντας το δρόμο στις πιο αντίξοες συνθήκες.

Την Κυριακή 26 Μαρτίου στις 23:00 θα προβληθεί το 7ο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Φάροι» του COSMOTE HISTORY. Σε αυτό θα γνωρίσουμε τον Ηλία Κατηρτσίγιανογλου και τον Δημήτρη Ζάννε. Και ενώ όλοι μας ψάχνουμε το νόημα της ζωής, ο Ηλίας και ο Δημήτρης το βρήκαν κάνοντας αυτό που ακούγεται αυτονόητο αλλά πολλοί το ξεχνάμε. Έκαναν, ο καθένας σε αυτό που μπορούσε, κάτι χρήσιμο για τους συνανθρώπους τους.

Ο Ηλίας Κατηρτσίγιανογλου ένιωθε πως τα είχε όλα μέχρι που έμαθε ότι είχε προσβληθεί από καρκίνο. Μόλις ξεπέρασε το αρχικό σοκ και τα ερωτήματα που βαραίνουν κάποιον όταν μάθει ένα τέτοιο νέο, έκανε τον απολογισμό της ζωής του. Αισθάνθηκε τότε ότι όσα είχε αποκτήσει, καριέρα, σπίτι, αυτοκίνητο, δεν είχαν σημασία, γιατί δεν είχε κάτι ουσιαστικό για να βοηθήσει τους συνανθρώπους του. Κατάλαβε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να προσπαθείς να αλλάξεις λίγο τον κόσμο, να τον κάνεις πιο όμορφο. Μόλις ανέκτησε και πάλι τις δυνάμεις του και αποκαταστάθηκε η υγεία του, πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Δημιούργησε την ομάδα Surfers4Life, μια ομάδα δράσης και έμπνευσης που βοηθά άλλους ασθενείς και ανθρώπους που τα αγαπημένα τους πρόσωπα αντιμετωπίζουν μία ασθένεια. Με αυτή την ομάδα διοργάνωσε τον πρώτο «Διάπλου Αλληλεγγύης» του Ευβοϊκού, τα φεστιβάλ «ευ ζην», μαγειρική για ανθρώπους που έχουν ανάγκη σίτισης, ομιλίες σε σχολεία και πολλά άλλα. Ο επόμενος στόχος που έχει βάλει είναι η δημιουργία της Καλλίπολης, μιας συνοικίας ευ ζην.

Ο Δημήτρης Ζάννες είναι ψαράς από την Άνδρο. Από την πρώτη στιγμή που βγήκε στα ανοιχτά για ψάρεμα στα 12 του χρόνια, ήξερε πως αυτό θέλει να κάνει. Είχε την τύχη να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να γίνει ψαράς και έζησε την περίοδο της μεγάλης αφθονίας στη θάλασσα και σε εξοπλισμό αλλά και σε ψάρια. Πέρασαν τα χρόνια και άρχισε να καταλαβαίνει τα τραγικά αποτελέσματα και τα αδιέξοδα της υπεραλίευσης. Τότε από αγάπη για τη θάλασσα αλλά και για εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον στις επόμενες γενιές αποφάσισε να κάνει ό, τι περνάει από το χέρι του για να τη διασώσει. Διάβασε, ταξίδεψε, βρήκε και συνεργάστηκε με ανθρώπους που έχουν το ίδιο όραμα με εκείνον και γνωστοποίησε όσο μπορούσε το πρόβλημα. Στο επεισόδιο θα μας μιλήσει για αυτό το ταξίδι του απέναντι σε ένα ολόκληρο σύστημα αλλά και τον στόχο του, να δημιουργηθεί μια ζώνη προστασίας του παράκτιου περιβάλλοντος της περιοχής των Κυκλάδων.

Μπορεί οι δρόμοι του Ηλία και του Δημήτρη να μην συναντήθηκαν ποτέ στην πραγματικότητα, οι ιστορίες τους όμως έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς, την προσφορά στο συνάνθρωπο, αλλά και στις μελλοντικές γενιές. Εκεί υπάρχει το νόημα και εκεί υπάρχουν οι Φάροι.