Υπεγράφη η Διακήρυξη της Ρώμης. Υποσχέσεις, ευχές και προειδοποιήσεις για μια ενωμένη Ευρώπη

Υπεγράφη η Διακήρυξη της Ρώμης. Υποσχέσεις, ευχές και προειδοποιήσεις για μια ενωμένη Ευρώπη
European Council President Donald Tusk (L) and European Parliament President Antonio Tajani hold up a document signed by EU leaders during their meeting on the 60th anniversary of the Treaty of Rome, in Rome, Italy March 25, 2017. REUTERS/Remo Casilli
European Council President Donald Tusk (L) and European Parliament President Antonio Tajani hold up a document signed by EU leaders during their meeting on the 60th anniversary of the Treaty of Rome, in Rome, Italy March 25, 2017. REUTERS/Remo Casilli
Remo Casilli / Reuters

Υπεγράφη στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στη Ρώμη και με αφορμή τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕ, η κοινή διακήρυξη των ηγετών των 27 κρατών-μελών της. Σε αυτή υπάρχουν αναφορές στις πρωτοφανείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της όπως περιφερειακές συρράξεις, τρομοκρατία, αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις, προστατευτισμός, κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες αλλά και στην αποφασιστικότητα να πορευθούν ενωμένοι.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο και να προσφέρουμε στους πολίτες μας ασφάλεια, αλλά και νέες ευκαιρίες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη Διακήρυξη. που υπεγράφη στην ίδια αίθουσα του Καπιτωλίου όπου στις 25 Μαρτίου του 1957, υπεγράφη η ιστορική ιδρυτική διακήρυξη. Μάλιστα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπέγραψε τη «Διακήρυξη της Ρώμης», με την πρωτότυπη πένα, την «ίδια πένα», όπως είπε, που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου πριν από 60 χρόνια και σχολίασε: «Υπάρχουν υπογραφές που διαρκούν».

Διαβάστε το τρισέλιδο κείμενο της Διακήρυξη της Ρώμης

Όπως τονίζεται στο κείμενο, πρόθεση των 27 είναι να καταστήσουν την ΕΕ την ισχυρότερη και πιο ανθεκτική, μέσα από ακόμα μεγαλύτερη ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών και μέσα από την τήρηση κοινών κανόνων. «Η ενότητα είναι αναγκαιότητα, αλλά και ελεύθερη επιλογή μας. Το κάθε κράτος μόνο του, θα είχε περιθωριοποιηθεί από την παγκόσμια δυναμική. Μόνο αν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να επηρεάσουμε τη δυναμική αυτή και να προστατεύσουμε τα κοινά μας συμφέροντα και αξίες. Θα προχωρούμε ενωμένοι, με διαφορετικούς ρυθμούς και ένταση όπου χρειάζεται, αλλά πάντα προς την ίδια κατεύθυνση, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, τηρώντας τις Συνθήκες και διατηρώντας πάντα ανοιχτή την πόρτα σε εκείνους που θα θελήσουν να συμμετάσχουν αργότερα. Η Ένωσή μας είναι ενιαία και αδιαίρετη».

Έθεσαν όμως και τους στόχους για την επόμενη 10ετία. «Επιθυμούμε μια Ένωση ασφαλή, ευημερούσα, ανταγωνιστική, βιώσιμη και κοινωνικά υπεύθυνη και με τη βούληση και την ικανότητα να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στον πλανήτη και να διαμορφώνει την παγκοσμιοποίηση. Επιθυμούμε μια Ένωση όπου οι πολίτες της θα έχουν νέες ευκαιρίες για πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη και οικονομική μεγέθυνση. Επιθυμούμε μια Ένωση που θα παραμένει ανοικτή στις ευρωπαϊκές χώρες που σέβονται τις αξίες μας και δεσμεύονται να τις προαγάγουν».

Στο δε τρισέλιδο κείμενο της διακήρυξης υπάρχει αναλυτική αναφορά στο πως ερμηνεύεται κάθε ένας από τους βασικούς στόχους.

Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ: Να είμαστε υπερήφανοι

«Πρέπει να είμαστε περήφανοι για την Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πριν την έναρξη της τελετής θυμίζοντας τα μεγάλα επιτεύγματα της Ευρώπης, που συχνά οι Ευρωπαίοι «ξεχνούν» αλλά σε άλλες ηπείρους όπως η Αφρική και η Ασία υπάρχει «αυξανόμενη αποδοχή». «Πετύχαμε διαρκή ειρήνη, καταφέραμε να κάνουμε πραγματικότητα το ενιαίο νόμισμα, κάτι που κανένας δεν θεωρούσε πιθανό και τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά...Μόνο αν μείνουμε ενωμένοι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να παραδώσουμε στις μέλλουσες γενιές μια Ευρώπη πιο ευημερούσα, πιο κοινωνική και πιο ασφαλή», τόνισε ο Λουξεμβούργιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι «σήμερα ανανεώνουμε τους όρκους μας και επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας σε μια αδιαίρετη Ευρώπη».

Ή ενωμένη η ΕΕ ή δεν θα υπάρχει καθόλου, λέει ο Ντόναλντ Τουσκ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά την ομιλία του που προηγήθηκε της υπογραφής της Διακήρυξης προειδοποίησε πως «Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη ή δεν θα υπάρχει καθόλου» ενώ επεσήμανε της αξίες της ευρωπαϊκής οικογένειας όπως η ελευθερία, η αξιοπρέπεια, η δημοκρατία και η ανεξαρτησία. Και τόνισε: «Περισσότερα από τα μισά χρόνια της ζωής μου έζησα πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα και απαγορευόταν ακόμα και να ονειρευτείς αυτές τις αξίες...δεν φτάνει να διαμαρτυρόμαστε κατά των πολλών ταχυτήτων», τονίζοντας τη σημασία του σεβασμού των «κοινών κανόνων», όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία του λόγου και το κράτος δικαίου. Αυτά είναι τα πραγματικά θεμέλια της Ευρώπης».

Δημοφιλή