ΔΙΕΘΝΕΣ
27/03/2017 09:22 EEST | Updated 27/03/2017 10:19 EEST

Κύπρος: Την ερχόμενη Κυριακή το δείπνο Αναστασιάδη-Ακιντζί

Greek Cypriot leader and Cyprus President Nicos Anastasiades (L) shake hands with Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci (R), as UN envoy Espen Barth Eide looks on, in the buffer zone of Nicosia airport, Cyprus September 14, 2016. REUTERS/Yiannis Kourtoglou
Yiannis Kourtoglou / Reuters
Greek Cypriot leader and Cyprus President Nicos Anastasiades (L) shake hands with Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci (R), as UN envoy Espen Barth Eide looks on, in the buffer zone of Nicosia airport, Cyprus September 14, 2016. REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Την ερχόμενη Κυριακή, 2 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί το δείπνο του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη. Το δείπνο θα παραθέσει στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία συζητήσουν με ειλικρίνεια τις θέσεις και τις προθέσεις τους. Επισημαίνοντας ότι οι συνομιλίες διακόπηκαν για ασήμαντο λόγο, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατή η επανάληψή τους.

Ωστόσο, συνέστησε υπομονή και αναμονή μέχρι το δείπνο, για να διαπιστωθεί κατά πόσο θα καταστεί δυνατή η συνέχιση της διαδικασίας των συνομιλιών.

Κοτζιάς: Δεν μπορεί να αποτελέσει λύση του Κυπριακού η διατήρηση της τουρκικής κατοχής

Η Ελλάδα επιθυμεί περισσότερο από κάθε άλλον την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά την συνάντηση του με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη.

Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν είναι δυνατό στο πλαίσιο αυτό να δικαιώνονται οι παραβάτες του διεθνούς δικαίου και εκείνοι, που νομίζουν ότι μπορεί να έχουν δικαιώματα σε τρίτες χώρες. «Δεν θα πρέπει να ονοματίσουμε ως λύση του Κυπριακού, κάτι το οποίο θα διατηρεί αυτό, που θέλουμε να λύσουμε, δηλαδή την παράνομη κατοχή», τόνισε ο Έλληνας υπουργός. Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι οι άνθρωποι της γενιάς του, οι άνθρωποι της σημερινής κυβέρνησης, όπως κι οι Κύπριοι, «ονειρευόμαστε να αποτελέσει στοιχείο της ζωής μας ότι συμβάλαμε να λυθεί το Κυπριακό ζήτημα με δίκαιο τρόπο, με μια λειτουργική και βιώσιμη λύση».

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, είπε ότι το Κυπριακό είναι πρωτίστως πρόβλημα ασφάλειας και δεν μπορεί «το προζύμι της καταστροφής, δηλαδή οι εγγυήσεις του 1960, να αποτελέσουν το προζύμι της λύσης». Η λύση, τόνισε, δεν μπορεί να περιλαμβάνει αναχρονιστικές εγγυήσεις και ο λαός δεν θα δεχθεί τέτοια λύση.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)