ΔΙΕΘΝΕΣ
28/03/2017 13:36 EEST | Updated 28/03/2017 13:36 EEST

Σε ποια περίπτωση το ΕΚ θα ασκήσει βέτο στην συμφωνία για το Brexit;

Paul Hackett / Reuters
An EU flag flies above Parliament Square during a Unite for Europe march, in central London, Britain March 25, 2017. REUTERS/Paul Hackett

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit που θα αποκλείει τους Ευρωπαίους από το να ζουν και να εργάζονται ελεύθερα στην Βρετανία, σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian.

Ο Ευρωπαίος επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, και αρκετοί ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους στην είδηση ότι η βρετανική κυβέρνηση θέλει να τερματίσει τις ελεύθερες μετακινήσεις στις 29 Μαρτίου. Η συγκεκριμένη μάλιστα ανησυχία αποτέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης μεταξύ του Μπαρνιέ και των ευρωβουλευτών το βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πηγές του Guardian, μια μεγάλη μερίδα ευρωβουλευτών δεν θα αποδεχτούν μια συμφωνία που θα αποκλείει τους Ευρωπαίους από το να μετακομίζουν ελεύθερα στην Βρετανία, απαιτώντας μια «ισότιμη» λύση που δεν θα αποκλείει συγκεκριμένες εθνικότητες.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιττέλα, αρνήθηκε να μιλήσει για την απόφαση στην οποία κατέληξαν οι συζητήσεις των Ευρωβουλευτών, όμως επιβεβαίωσε την στάση του Κοινοβουλίου στο παραπάνω ζήτημα.