Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία της γυναίκας που έγινε το σύμβολο κατά της διαφθοράς στη Ρωσία

Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία της γυναίκας που έγινε το σύμβολο κατά της διαφθοράς στη Ρωσία

Εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν την Κυριακή στη Ρωσία κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς. Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται και ο πολιτικός ακτιβιστής Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ημερών. Στη Μόσχα, ο αριθμός των διαδηλωτών έφτασε τις 8.000.

Στον απόηχο των συλλήψεων, μία εικόνα του φωτογράφου του EPA, Maxim Shipenkov, έμελλε να γίνει το σύμβολο της οργής του κόσμου.

Είναι η στιγμή που οι αστυνομικοί αρπάζουν μία γυναίκα, ενώ εκείνη δείχνει τρομαγμένη. Η έκφραση της γυναίκας, ο τρόπος με τον οποίο σφίγγει την τσάντα της, η απάθεια των αστυνομικών, όλα συντελούν στη δημιουργία μιας συγκλονιστικής φωτογραφίας, την οποία αρκετοί δεν δίστασαν να παρομοιάσουν με έναν κλασικό πίνακα.

Όπως για παράδειγμα με την διάσημη «Αποκαθήλωση» του Ιταλού ζωγράφου Ραφαήλ.

«Δεν ξέρω γιατί συνελήφθη η γυναίκα. Έβγαλα τη φωτογραφία από μεγάλη απόσταση», είπε ο Shipenkov στο Mashable.Αν και όπως λέει ο ίδιος, δεν μπορούσε να προβλέψει ότι η εικόνα θα γινόταν viral, ο ίδιος πρόσεξε αμέσως ότι ήταν πετυχημένη. «Υποθέτω ότι μία καλή ειδησεογραφική φωτογραφία μπορεί συχνά να μοιάζει με έναν κλασικό πίνακα. Είναι ευχαρίστηση όταν η δουλειά ολοκληρώνεται και βρίσκει τον δρόμο της προς τις καρδιές των ανθρώπων», συμπλήρωσε.

Ποια είναι όμως τελικά η γυναίκα και ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτή τη συγκλονιστική φωτογραφία;

Πρόκειται για την Olga Lozina, η οποία έδωσε μια συνέντευξη στο Meduza, δηλώνοντας ότι είναι απόφοιτος του Ioffe Institute στη Ρωσία.

Η ίδια λέει ότι επέστρεφε από τα McDonalds μαζί με τη μαμά και την αδερφή της, όταν η αστυνομία έκλεισε τον δρόμο μπροστά τους εξαιτίας της διαδήλωσης. Ξαφνικά, η αστυνομία όρμηξε στους διαδηλωτές για να τους συλλάβει.

Η Lozina θυμάμαι πως εκείνη και η μαμά της, μαζί με άλλους ανθρώπους, προσπαθούσαν να δουν τι συμβαίνει, ανεβαίνοντας σε ένα παρτέρι. «Η αστυνομία είπε σε όλους να κατέβουν και όλοι κατέβηκαν γρήγορα, αλλά η αστυνομία έπιασε το τελευταίο άτομο που κατέβαινε, έναν νέο άνδρα, και τον έβαλε μέσα σε ένα φορτηγάκι της αστυνομίας. Η μαμά μου ήταν εκεί και τους ρώτησε “γιατί τον συλλαμβάνετε;”. Τότε άρπαξαν την μαμά μου. Μετά την αδερφή μου. Τις πήραν και εγώ τις ακολούθησα χωρίς να συνειδητοποιώ ότι είχαν συλλάβει και μένα,» θυμάται.

Ωστόσο, η ίδια επισημαίνει ότι ο τρόπος που την συνέλαβαν δεν ήταν βίαιος, κάτι το οποίο φαίνεται και στη φωτογραφία. Άλλωστε, το οξύμωρο στη φωτογραφία, η ηρεμία δηλαδή που κυριαρχεί μέσα στο συνολικό χάος, είναι και εκείνο που την καθιστά μοναδική.

«Θα πήγαινα μόνη εάν μου έλεγαν ότι με συλλαμβάνουν, αλλά δεν είχα καν τον χρόνο να ρωτήσω,» λέει. «Στη συνέχεια μας έβαλαν μέσα σε ένα φορτηγάκι της αστυνομίας, όπου είχε υπερβολική ζέστη και πολλά άτομα. Μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα του Cheryomushki. Δεν μας έλεγαν τίποτα και δεν ξέραμε πότε θα μας αφήσουν.»

Δημοφιλή