Βουλή: «Ναι» από την αντιπολίτευση στην Προανακριτική για εξοπλιστικά και Γιάννο Παπαντωνίου

Βουλή: «Ναι» από την αντιπολίτευση στην Προανακριτική για εξοπλιστικά και Γιάννο Παπαντωνίου
Eurokinissi

Την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου, αποφάσισε με 252 ψήφους η Ολομέλεια της Βουλής.

Κατά την μυστική ψηφοφορία, ψήφισαν 268 βουλευτές από τους οποίους: 252 ψήφισαν υπέρ, τρεις κατά της σύστασης Προανακριτικής, τέσσερις ψήφισαν «παρών», ενώ βρέθηκαν στην κάλπη ένα λευκό ψηφοδέλτιο και οκτώ άκυρα.

Ο προεδρεύων, Τάσος Κουράκης, ενημέρωσε το Σώμα ότι η Επιτροπή, θα συγκροτείται από 21 μέλη και θα παραδώσει το πόρισμά της σε τρεις μήνες από την έναρξη των εργασιών.

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση κατατέθηκε μετά από τις ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν στον κ. Παπαντωνίου, σχετικά με την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της απιστίας στρεφόμενης κατά του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην πρόταση.

«Με την πρόταση συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εκπληρώνει μια υπόσχεση που έδωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για μια προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς, για ταυτόχρονη εξυγίανση της οικονομίας και της πολιτικής», δήλωσε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος.

Από πλευράς του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσας, δήλωσε ότι μιλάμε για μια 8ετία, την 8ετία 1996 - 2004, της οποίας προηγήθηκαν τα Ίμια. Ο κ. Βίτσας επικαλέστηκε την φράση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ότι «διαπιστώθηκε έλλειψη δυνάμεως». «Από εκεί και πέρα ξεκίνησε το μεγάλο πάρτι», είπε ο ΑΝΥΕΘΑ και ανέφερε ότι από εκείνη την 8ετία έχουμε ότι σήμερα ο Άκης Τσοχατζόπουλος, αλλά και η πολιτική ηγεσία και διάφοροι αξιωματικοί εκείνης της εποχής, τώρα κάνουν αιτήσεις αποφυλάκισης.

«Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι έγινε στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων», ανέφερε ο γενικός εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Ο κ. Παπαχριστόπουλος υπογράμμισε ότι το άρθρο 86 του Συντάγματος είναι ένα άρθρο προκλητικό που έχει εξοργίσει τους πολίτες γιατί κάθε φορά που η δικαιοσύνη έφτανε σε κάποιον πολιτικό, κάτι γινόταν και το αδίκημα παραγραφόταν. «Για παράδειγμα η απιστία πιθανώς να έχει παραγραφεί. Δεν παραγράφεται το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος», είπε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος για να σημειώσει πάντως ότι υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας για κάθε Έλληνα πολίτη. «Η λέξη ρεβανσισμός και ρεβανσιστική διάθεση δεν πρέπει να υπάρχει μέσα σε αυτή την αίθουσα γιατί είναι ό,τι χειρότερο στην κοινοβουλευτική δημοκρατία», είπε στο σημείο αυτό ο κ. Παπαχριστόπουλος.

Εν όψει της συζήτησης ο Γιάννος Παπαντωνίου είχε αποστείλει υπόμνημα: «Επί 14 χρόνια όλες οι συμβάσεις του υπουργείου Άμυνας έχουν υποστεί εξονυχιστικό έλεγχο από διοικητικές και δικαστικές αρχές, χωρίς να έχει βρεθεί καμία απολύτως ένδειξη- ή υποψία ένδειξης- παράνομων ή παράτυπων ενεργειών ή παραλείψεων μου. Δεν προέκυψε κανένα απολύτως στοιχείο», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Γιάννος Παπαντωνίου και προσθέτει ότι «η πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ζητήσει τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για έξι δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή επιχειρεί να ανατρέψει την εικόνα. Όχι μόνο δεν το επιτυγχάνει, αλλά επιβεβαιώνει ότι μοναδικός στόχος είναι η συκοφάντηση».

Οι θέσεις της αντιπολίτευσης

Υπέρ της πρότασης τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ, Αθανάσιος Δαβάκης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί σε αρένα η όλη διαδικασία.

«Η ΝΔ, στοχεύοντας στην ανοικοδόμηση της αλήθειας με τους πολίτες και στη διασφάλιση του κύρους των Ενόπλων Δυνάμεων, θα υπερψηφίσει την πρόταση. Προειδοποιεί όμως την κυβέρνηση ότι δεν θα της επιτρέψει να μετατρέψει σε αρένα την Επιτροπή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δαβάκης. Παράλληλα, άφησε αιχμές τόσο για τη «πολύμηνη καθυστέρηση εξέτασης της υπόθεσης αυτής» όσο και για τη χρονική συγκυρία που επιλέγει να φέρει η κυβέρνηση την πρότασή της, την ίδια στιγμή που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Tο ΚΚΕ θα ψηφίσει «υπέρ» ανέφερε ο Σάκης Βαρδαλής, ωστόσο υπογράμμισε ότι λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα από παρόμοιες επιτροπές στο πρόσφατο παρελθόν. Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιλέγει να καταθέσει αυτή την πρόταση τώρα γιατί θα λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά στη λαίλαπα των νέων μέτρων και για να καλύψει τα πραγματικά αίτια της καπιταλιστικής κρίσης.Σημειώνεται πως, από πλευράς του, ο γγ του κόμματος, Δ. Κουτσούμπας, έκανε λόγο για «προσπάθεια εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού».

Δηλώνοντας ότι το κόμμα του «θα υπερψηφίσει την πρόταση» και ταυτόχρονα κατηγορώντας την κυβέρνηση για «σκοπιμότητες και επιχείρηση αντιπερισπασμού μπροστά στα αδιέξοδα της διαπραγμάτευσης», εμφανίστηκε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θόδωρος Παπαθεοδώρου. Ο κ. Παπαθεοδώρου μίλησε για ανύπαρκτη στοιχειοθέτηση της πρότασης της συγκυβέρνησης με ασύνδετα, όπως είπε, μεταξύ τους δεδομένα, σημειώνοντας ότι «παράδειγμα είναι το καταπίστευμα στο εξωτερικό για την περίοδο που δεν ήταν υπουργός ο κ. Παπαντωνίου και δεν ασχολούνταν με τα εξοπλιστικά».Μίλησε ακόμη για «ελαφρότητα αιτιολογίας επιχειρημάτων» και για «επικέντρωση μόνο στην περίοδο 2001-2004 χωρίς να βλέπει η κυβέρνηση εικόνα διαφθοράς σε άλλη περίοδο» και αναρωτήθηκε «πώς μπορεί να μιλά για συναφές αδίκημα, όταν έχει παραγραφεί το κύριο αδίκημα».

«Η πρότασή σας εξυπηρετεί μια γενικευμένη επιχείρηση αντιπερισπασμού και επικοινωνιακής διαχείρισης του αδιεξόδου, στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνησή σας. Αυτή η τακτική τού επαναλαμβανόμενου πυροτεχνήματος πιο πιθανόν είναι να κάψει αυτόν που το ανάβει, παρά να οδηγήσει στην παραγωγή ενός φαντασμαγορικού θεάματος» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Θα υπερψηφίσουμε τη σύσταση Επιτροπής, όπως κάναμε για λόγους αρχής και για την Εξεταστική για τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων. Υπερψηφίζουμε γιατί εμείς πρώτοι είχαμε ζητήσει Εξεταστική για τις συνθήκες που οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία, από την είσοδό της στην ΟΝΕ μέχρι σήμερα, για να ελεγχθούν όλες οι κυβερνήσεις και να μάθουμε για τα εξοπλιστικά όλων των περιόδων».

Τη θετική τοποθέτηση της Ένωσης Κεντρώων εξέφρασε εκ μέρους του κόμματος ο Ιωάννης Σαρίδης, ο οποίος, ωστόσο, επισήμανε ότι «όσο υπάρχει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η παραγραφή των αληθινών ευθυνών γίνεται εύκολα και γρήγορα».

Ο κ. Σαρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι με αυτήν την πρόταση η κυβέρνηση επιχειρεί να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης μακριά από το εθνικά κρίσιμο ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης.

«Συμφωνούμε, όχι μόνο ψηφίζοντας θετικά για τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής, ανέφερε ο βουλευτής Σπύρος Δανέλης, δίνοντας το στίγμα του Ποταμιού κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Ωστόσο, ο κ. Δανέλης έθεσε το ερώτημα εάν επιζητείται, με τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής, η διαλεύκανση ενός επαναλαμβανόμενου εγκλήματος, η απόδοση ευθυνών και η θωράκιση για το μέλλον, ή επιζητείται ο αποπροσανατολισμός της δημόσιας συζήτησης από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Εκτίμησε ότι η Επιτροπή θα έχει δύσκολο έργο λέγοντας πως για να τελεσφορήσουν οι εργασίες της πρέπει να υπάρξει καταγεγραμμένη με αδιάσειστο τρόπο η ολοκληρωμένη διαδρομή του προϊόντος του εγκλήματος, ώστε να μην απορριφθεί η υπόθεση από το Ειδικό Δικαστήριο, εφόσον φτάσει εκεί.

Σημειώνεται πως, αργότερα, από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε πως «είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ελβετικές τράπεζες γνωστοποίησαν στις ελληνικές αρχές ότι υπάρχουν 3 λογαριασμοί στο όνομα του κ. Παπαντωνίου και της γυναίκας του».

Παράλληλα, ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε από τον πρώην υπουργό να απαντήσει τι είναι αυτοί οι λογαριασμοί, τι λεφτά έχουν και τι κινήσεις έχουν γίνει, τονίζοντας ότι η ύπαρξη αυτών των λογαριασμών οδήγησε στη διαδικασία για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Ο επικεφαλής του κόμματος τόνισε ότι το Ποτάμι θα ψηφίσει «ναι» στη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά και οι βουλευτές του θα προσπαθήσουν να αποκαλυφθεί η αλήθεια σε κάθε υπόθεση που έχει οσμή σκανδάλου.

«Εξοπλισμοί, μίζες, πολυτελή σπίτια, διαφυγή στο εξωτερικό, δικαστήρια και τελικά κουκούλωμα» ανέφερε σε άλλο σημείο ο επικεφαλής του Ποταμιού τονίζοντας ότι μερικά πράγματα δεν αλλάζουν στην ελληνική ιστορία. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι κάτι δεν πάει καλά με τις προανακριτικές και τις εξεταστικές επιτροπές, καθώς έχουν υπάρξει 41 σε 43 χρόνια και μόνο 4 παραπομπές! «Επιτροπές για τα μάτια του κόσμου, με την ατιμωρησία είναι εξασφαλισμένη».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναγνώρισε την πιθανότατα όλη αυτή η συζήτηση να είναι μια προσπάθεια αντιπερισπασμού την κοινής γνώμης από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά τόνισε ότι είναι αφορμή για να προβληματιστούμε για την άμυνα της χώρας, αναφέροντας τις υψηλές δαπάνες σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Πρέπει να πάψουμε να αγοράζουμε όπλα μόνο για τις μίζες ή για δημόσιες σχέσεις, όπλα που αγοράζονται και δεν χρειάζονται», ανέφερε και ζήτησε κατάργηση του πελατειακού κράτους στο στράτευμα, αλλά και αξιοκρατικές απολαβές αντί για ντροπιαστικούς μισθούς στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Τέχνασμα» χαρακτήρισε την πρόταση ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Π. Ηλιόπουλος, και πρόσθεσε ότι κανένα κόμμα, ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν τολμήσει να καταργήσουν τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, «νόμο έκτρωμα» που βολεύει όλο το πολιτικό σύστημα.

Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος χαρακτήρισε «εγκληματική οργάνωση» και «καρκίνωμα της πατρίδας» το ΠΑΣΟΚ που «εισήγαγε τη μίζα και τη διαφθορά».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή