ΔΙΕΘΝΕΣ
29/03/2017 13:27 EEST | Updated 29/03/2017 13:27 EEST

Η Ολλανδία επιτρέπει τη δημιουργία ανθρώπινων εμβρύων για ερευνητικούς σκοπούς

Science Photo Library - ZEPHYR via Getty Images
Embryo selection for IVF, light micrograph.

To ολλανδικό Συμβούλιο Υγείας ενέκρινε νομοσχέδιο βάσει του οποίοy επιτρέπεται η δημιουργία ανθρώπινων εμβρύων για ερευνητικούς σκοπούς. Το νομοσχέδιο είχε συνταχθεί από τον τέως υπουργό υγείας της χώρας Edith Schippers τον Μάιο του 2016.

Μέχρι σήμερα, τα έμβρυα που χρησιμοποιούνται για επιστημονικές έρευνες ήταν αυτά από αποτυχημένες θεραπείες γονιμότητας. Τώρα, οι Ολλανδοί επιστήμονες θα μπορούν να δημιουργήσουν έμβρυα γονιμοποιώντας ωάρια για επιστημονικά πειράματα και ερευνητικούς σκοπούς που εστιάζουν στην καταπολέμηση κληρονομικών ασθενειών.

Στόχος είναι να αφαιρεθεί μέρος του DNA του εμβρύου- ή να υποστεί επεξεργασία- ώστε να αποτραπεί η γέννηση παιδιών με νόσους όπως οι Huntingdon, Duchenne κα. Πάντως, βάσει νόμου τα ανθρώπινα έμβρυα που θα χρησιμοποιούνται για πειράματα θα πρέπει να καταστρέφονται δύο εβδομάδες μετά την γονιμοποίηση των ωαρίων.

Σημειώνεται εκτός από την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που επιτρέπει τη γενετική τροποποίηση των εμβρύων ενώ κινεζικές ερευνητικές ομάδες έχουν ανακοινώσει την τροποποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, γεγονός που προκάλεσε πολλές αρνητικές αντιδράσεις καθώς η διαδικασία δεν επηρέασε όλα τα έμβρυα αλλά προκάλεσε την μετάλλαξη ορισμένων.

Επίσης η ιαπωνική κυβέρνηση ενέκρινε τον Απρίλιο του 2016 την τροποποίηση γονιμοποιημένων ανθρώπινων ωαρίων ενώ επιστημονικές ομάδες στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αναπτύξει μια τεχνική που επιτρέπει τη διατήρηση ανθρώπινων εμβρύων για διάστημα δύο ή και περισσότερων εβδομάδων χωρίς να χρειάζεται εμφύτευση σε μήτρα.

Πηγή: NewEurope.eu