Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ στις 6 και 7 Απριλίου ο Κινέζος προέδρος Σι Τζινπίνγκ

Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ στις 6 και 7 Απριλίου ο Κινέζος προέδρος Σι Τζινπίνγκ
BEIJING, CHINA - MARCH 27: Chinese President Xi Jinping (3nd-L) meets with Madagascar President Hery Rajaonarimampianina (3nd-R) at the Great Hall of the People on March 27, 2017 in Beijing, China. (Photo by Lintao Zhang/Pool/Getty Images)
BEIJING, CHINA - MARCH 27: Chinese President Xi Jinping (3nd-L) meets with Madagascar President Hery Rajaonarimampianina (3nd-R) at the Great Hall of the People on March 27, 2017 in Beijing, China. (Photo by Lintao Zhang/Pool/Getty Images)
Lintao Zhang via Getty Images

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο θέρετρο του Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα στις 6 και 7 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, στην πρώτη επίσημη επιβεβαίωση μια πολυαναμενόμενης συνάντησης κορυφής.

Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση του Σι με τον Τραμπ, του οποίου η προεδρία ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου, και πραγματοποιείται ενώ οι δύο πλευρές βρίσκονται αντιμέτωπες με πιεστικά ζητήματα, από τη Βόρεια Κορέα και τη Νότια Σινική Θάλασσα έως τις εμπορικές διαμάχες.

Η ανακοίνωση έγινε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Λου Κανγκ κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Το Πεκίνο είχε ήδη ανακοινώσει ότι είχε ξεκινήσει η προετοιμασία για τη συνάντηση. Ωστόσο, δεν είχε ακόμα επιβεβαιώσει το ταξίδι, παρά τις αναφορές σε διεθνή μέσα ενημέρωσης για μια προγραμματισμένη συνάντηση και την ανακοίνωση της φινλανδικής κυβέρνησης ότι ο Σι θα κάνει μια μικρή στάση στη Φινλανδία στις 5 Απριλίου.

Το τετ-α-τετ των δύο προέδρων έρχεται μετά από μια σειρά σινοαμερικανικών επαφών και συζητήσεων, που στόχο έχουν να αναθερμάνουν τους δεσμούς ύστερα από την ισχυρή κριτική που άσκησε σε βάρος της Κίνας ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ολοκλήρωσε αυτό το μήνα το ταξίδι του στην Ασία επισκεπτόμενος το Πεκίνο, όπου συμφώνησε να εργαστεί μαζί με την Κίνα για τη Βόρεια Κορέα ενώ τόνισε την επιθυμία του Τραμπ να ενισχυθεί η κατανόηση.

Η Κίνα είχε ενοχληθεί από το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον της έχει πει κατ’ επανάληψη να παίξει πιο ενεργό ρόλο στη χαλιναγώγηση του πυρηνικού και πυραυλικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας καθώς και από την απόφαση των ΗΠΑ να κατασκευάσουν τη βάση ενός προηγμένου αντιπυραυλικού συστήματος στη Νότια Κορέα.

Το Πεκίνο βλέπει με ιδιαίτερη καχυποψία τις αμερικανικές προθέσεις προς την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν, η οποία η Κίνα ισχυρίζεται ότι της ανήκει.

Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ο Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα για αθέμιτες εμπορικές πολιτικές, επέκρινε την κατασκευή τεχνητών νησιών στη στρατηγικής σημασίας Νότια Σινική Θάλασσα και της επέρριψε ευθύνες ότι δεν κάνει ό,τι χρειάζεται για να συγκρατήσει τη Βόρεια Κορέα.

Ο Τραμπ επίσης προκάλεσε το Πεκίνο τον Δεκέμβριο, καθώς δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν και στη συνέχεια δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν είναι υποχρεωμένες να τηρήσουν την επονομαζόμενη πολιτική της «Μίας Κίνας». Στη συνέχεια, συμφώνησε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σι να τιμήσει την πολιτική που ισχύει εδώ και καιρό και απέστειλε επιστολή στο Σι ζητώντας «εποικοδομητικές σχέσεις».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή