ΔΙΕΘΝΕΣ
30/03/2017 13:18 EEST | Updated 30/03/2017 13:18 EEST

Κίνα: Εντόπισαν παρασιτικό σκουλήκι 11 εκατοστών στον εγκέφαλο εφήβου που υπέφερε από ημικρανίες

Smith Collection/Gado via Getty Images
This unstained micrograph reveals the Ancylostoma duodenale hookworm's mouth parts, Mag. 125X. The hookworm uses these sharp cutting teeth to grasp firmly to the intestinal wall, and while remaining fastened in place, ingests the host's blood, obtaining its nutrients in this fashion. Image courtesy CDC/Dr. Mae Melvin, 1982. (Photo by Smith Collection/Gado/Getty Images).

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση ότι αφαιρέθηκε ένα παρασιτικό σκουλήκι 11 εκατοστών από τον εγκέφαλο ενός έφηβου στην Κίνα που υπέφερε από ημικρανίες και διάφορα νευρολογικά προβλήματα.

Ο 19χρονος Γουέν Τσιαολί, από ένα μικρό χωριό της επαρχίας Χουνάν, είχε πιάσει έναν βάτραχο πριν από περίπου δύο χρόνια, προκειμένου να τραφεί. Καθώς έκοβε με το μαχαίρι το αμφίβιο, έκοψε κατά λάθος το χέρι του και άφησε την πληγή του εκτεθειμένη για αρκετή ώρα όσο βρισκόταν κοντά σε στάσιμα νερά.

Από εκείνη την ημέρα ο Γουέν υπέφερε από πονοκεφάλους, ενώ σταδιακά άρχισε να έχει επιληπτικές κρίσεις. Προερχόμενος από μια φτωχή αγροτική οικογένεια, ο ίδιος δεν επισκέφτηκε κάποιον γιατρό και η μυστηριώδης ασθένειά του άρχισε να επιδεινώνεται.

Δύο χρόνια μετά, ο νεαρός άρχισε να έχει κενά μνήμης και σταδιακά έχανε την δυνατότητά του να κινείται και να μιλάει. Όταν η οικογένειά του ζήτησε από το Νοσοκομείο της πλησιέστερης πόλης να εξετάσουν τον 19χρονο, όλοι έμειναν έκπληκτοι βλέποντας ένα σκουλήκι 11 εκατοστών να «φιλοξενείται» στο εγκέφαλό του.

Όπως διαπιστώθηκε, ο Γουέν έπασχε από σπαργάνωση, μια ασθένεια που οφείλεται στην μόλυνση από τις προνύμφες του παρασιτικού σκουληκιού Spirometra. Το παράσιτο φαίνεται να είχε γεννήσει στην επιφάνεια του βατράχου που είχε πιάσει με τα γυμνά του χέρια πριν από χρόνια. Όταν κόπηκε με το μαχαίρι, τουλάχιστον μια προνύμφη εισήλθε στο σώμα του και εγκαταστάθηκεστον εγκέφαλό του.

Το αποτέλεσμα ήταν το παράσιτο να αναπτυχθεί, τρώγοντας σιγά-σιγά τα εγκεφαλικά κύτταρα του εφήβου. Σαν να μην έφτανε αυτό, απέβαλε τοξικά απόβλητα που ήταν ιδιαίτερα βλαπτικά για τον εγκέφαλό του.

Οι γιατροί υπέβαλαν άμεσα τον Γουέν σε χειρουργείο και αφαίρεσαν το σκουλήκι που είχε φτάσει τα 11 εκατοστά. Όπως τόνισαν οι γιατροί, το σκουλήκι έπρεπε να βγει ολόκληρο και να μην κοπεί στα δύο, καθώς είναι ικανό να αναγεννηθεί ακόμα και από ένα μικρό υπόλειμμα που θα παραμείνει στον εγκέφαλο.

Δεν γνωρίζουμε εάν ο Γουέν θα συνεχίσει να έχει νευρολογικά προβλήματα, όμως ανέκτησε την ομιλία του και μπορεί να κινείται όπως και πριν. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι τέτοιου είδους μολύνσεις θεωρούνται σπάνιες, όμως είναι σημαντικό να μην εκθέτουν οι άνθρωποι τις ανοιχτές πληγές τους σε ζώα που συναντούν στην φύση και στα στάσιμα νερά.