ΔΙΕΘΝΕΣ
30/03/2017 13:13 EEST | Updated 30/03/2017 13:14 EEST

Σε απεργία πείνας ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, Ντεμιρτάς

Osman Orsal / Reuters
Selahattin Demirtas, co-leader of the pro-Kurdish Peoples' Democratic Party (HDP), greets the crowd during a peace rally to protest against Turkish military operations in northern Syria, in Istanbul, Turkey, September 4, 2016. REUTERS/Osman Orsal

Ο ηγέτης του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας (ΗDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη ότι θα ξεκινήσει αύριο Παρασκευή απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για τις «απάνθρωπες» συνθήκες κράτησής του στη φυλακή όπου κρατείται προφυλακισμένος από τον περασμένο Νοέμβριο. Μαζί με τον Ντεμιρτάς είχαν συλληφθεί και προφυλακιστεί η συμπρόεδρος του κόμματος Φιγκέν Γιουκσεντάγ και δεκάδες βουλευτές και στελέχη του HDP ενώ είχαν προηγηθεί οι συλλήψεις δημάρχων σε πόλεις της ανατολικής Τουρκίας όπου υπερτερεί το κουρδικό στοιχείο. Όλοι κατηγορούνται για εμπλοκή σε τρομοκρατικό δίκτυο αφού για το καθεστώς Ερντογάν το κόμμα δεν είναι παρά ένα «παρακλάδι» του απαγορευμένου στην Τουρκία - επίσης ως τρομοκρατική οργάνωση- PKK.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε , ο Ντεμιρτάς ανέφερε πως η απεργία πείνας έχει σκοπό να καταγγείλει τις «παράνομες και απάνθρωπες πρακτικές» στη φυλακή της Εντίρνε (Αδριανούπολη, βορειοδυτική Τουρκία), όπου και άλλοι κούρδοι κρατούμενοι έχουν ήδη αρχίσει απεργία πείνας. Εκτός της Εντίρνε, Κούρδοι κρατούμενοι ξεκίνησαν πρόσφατα απεργίες πείνας στις φυλακές της Σμύρνης, της Άγκυρας και του Βαν για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες κράτησής τους.

Λίγη μόλις ώρα αργότερα η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών εξέφρασε τη στήριξη της στον Ντεμιρτάς ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες ευρωομάδες αλλά και κόμματα ευρωπαϊκών χωρών ενώ φαίνεται πως ήδη οργανώνονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας Κούρδων σε ευρωπαϊκές πόλεις και μάλιστα σε μια περίοδο που οι σχέσεις πολλών κυβερνήσεων με την Άγκυρα μπορούν να χαρακτηριστούν, επιεικώς, ως τεταμένες.

Σημειώνεται πως ο ηγέτης του HDP κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 142 χρόνια κάθειρξης, βάσει των κατηγοριών που του έχουν απαγγελθεί.

Το HDP είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου της Τουρκίας, με 59 έδρες σε σύνολο 550 εδρών. Οι βουλευτές στη Τουρκία συνήθως διατελούν υπό ασυλία, αλλά η ασυλία του κόμματος άρθηκε στις αρχές του χρόνου αυτού.